Saturday, February 14, 2026
15.2 C
Athens

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Νιλς: Νεκροί σε Γαλλία και Ισπανία – Πλήττει και την Ισπανία

Η καταιγίδα Νιλς στοίχισε τη ζωή και σε δεύτερο άνθρωπο στη Γαλλία και σε μία γυναίκα στην Ισπανία, καθώς το “ασυνήθιστα δριμύ” καιρικό αυτό φαινόμενο σάρωσε τη νοτιοδυτική Γαλλία και την Καταλωνία με σφοδρές ριπές ανέμων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ενώ τώρα συνεχίζει την πορεία του προς τα ανατολικά της Ευρώπης.

Ένας άνθρωπος που βρισκόταν “σε σκάλα στον κήπο του” σκοτώθηκε στο Ταρν-ε-Γκαρόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μοντ Μπρεζόν στο δίκτυο TF1. Χθες, ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του από την πτώση κλαδιού κατά το πέρασμα της καταιγίδας.

Στην Ισπανία μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά την κατάρρευση της στέγης βιομηχανικής αποθήκης στη Βαρκελώνη, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Η 46χρονη υπέκυψε στα τραύματά της μετά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισαν οι καταλανικές αρχές.

Άνεμοι που συνόδευαν την καταιγίδα Νιλς και έπνεαν με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα έπληξαν χθες την Καταλωνία, ξεριζώνοντας δέντρα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και διαταράσσοντας την εναέρια κυκλοφορία.

Μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην Καταλωνία, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση, ύστερα από τη νέα κακοκαιρία, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ζήτησαν από τον πληθυσμό να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, το πέρασμα της καταιγίδας Λεονάρντο και στη συνέχεια της Μάρτα προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες και την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία.

Στη χώρα αναμένεται τώρα η καταιγίδα Οριάνα, που προβλέπεται να φέρει ισχυρούς ανέμους, όπως και μεγάλες βροχοπτώσεις, χιόνι σε ορισμένες περιοχές και θαλασσοταραχή στις παράκτιες.

Η Ισπανία, αλλά και η Πορτογαλία, που επίσης επλήγη από την καταιγίδα, βρίσκονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κλιματική απορρύθμιση, αντιμετωπίζοντας ολοένα και μεγαλύτερα σε διάρκεια κύματα ζέστης και πιο συχνά και πιο έντονα επεισόδια ισχυρών βροχοπτώσεων.

Πορεία προς την ανατολική Ευρώπη

Στη Γαλλία, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η καταιγίδα προκάλεσε επίσης τον σοβαρό τραυματισμό 5 ανθρώπων, ενώ άλλοι 21 τραυματίστηκαν ελαφρά. Επίσης τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε να παρέχουν βοήθεια σε 4.500 περιπτώσεις.

Περίπου 450.000 νοικοκυριά στη χώρα εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να μην έχουν ρεύμα, σύμφωνα παράλληλα με τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Enedis, μετά το πέρασμα της καταιγίδας που σάρωσε το νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, το οποίο επλήγη επίσης από σημαντικές πλημμύρες.

“Η Enedis αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση του 50% των 900.000 πελατών που είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”, ανακοίνωσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Νέα Ακουιτανία (292.000 νοικοκυριά) και η Οξιτανία (153.000) στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Περίπου 3.000 μέλη του προσωπικού, εκ των οποίων 2.100 τεχνικοί, κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν το γεγονός αυτό “ιστορικού μεγέθους”.

Από την Τετάρτη το βράδυ η “ασυνήθιστα δυνατή”, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France, καταιγίδα Νιλς διέσχισε τη χώρα προς τα ανατολικά χθες, προτού συνεχίσει την πορεία της προς την ανατολική Ευρώπη, αφήνοντας τη Γαλλία σήμερα το πρωί. Κανένας νομός δεν βρίσκεται πλέον σε επαγρύπνηση για ισχυρούς ανέμους.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που έχει ήδη αντιμετωπίσει καταρρακτώδεις βροχές τις τελευταίες εβδομάδες, δύο νομοί, οι Ζιρόντ και Λοτ-ε-Γκαρόν παραμένουν ωστόσο στην κόκκινη βαθμίδα επαγρύπνησης για πλημμύρες, η οποία θα διατηρηθεί και αύριο, Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Météo-France.

Εξάλλου τέσσερις νομοί στις Άλπεις έχουν τεθεί στην πορτοκαλί βαθμίδα επαγρύπνησης για χιονοστιβάδες.

Hot this week

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

Τέλος τα social media για τους εφήβους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου

«Τείχη προστασίας» στην απειλή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υψώνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα απαγόρευσής τους για τους ανηλίκους, ανοίγοντας «πόλεμο» με δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, το Snapchat, το «X» του Έλον Μασκ και το TikTok. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού στο Ισραήλ μετά το 2020

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της λατινοαμερικανικής χώρας ανοίγουν μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο. Το φορτίο μεταφέρεται προς τον όμιλο Bazan Group, τον μεγαλύτερο επεξεργαστή αργού πετρελαίου της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία και ζήτησαν να

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην Άγκυρα – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Με συνοδεία 8 υπουργών θα ταξιδέψει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό στην αποστολή για την Άγκυρα θα βρίσκονται: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup

Στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων – Τι ζητούν από τον Κ. Μητσοτάκη

Τις πόρτες του Μαξίμου θα περάσει σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων, με στόχο να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό για άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις για την θωράκιση της επόμενης μέρας του κλάδου. Προσδοκία είναι η συνάντηση να λειτουργήσει ως δείκτης της κυβερνητικής προτεραιότητας απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία και της ικανότητας συνεννόησης με τους παραγωγούς. Το σημερινό «ραντεβού», που ακολουθεί προηγούμενες

Η Goldman Sachs αλλάζει “top picks” στις τράπεζες: Aναβάθμιση Eurobank, υποβάθμιση Εθνικής

H Goldman Sachs αλλάζει τη σειρά προτίμησης στις ελληνικές...

Κουμουτσάκος στον Realfm 97,8 για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Είναι ένα «χρυσό» διαβατήριο που πρέπει να το ταξιδέψουμε

13:44, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Στην ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρώην υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. «Η ίδια η απόφαση ήταν μία μεγάλη και πολύ σοβαρή εξέλιξη, όμως πρέπει να είναι μία αφετηρία.

Λίβανος: Ο ΟΗΕ θα αποσύρει τους περισσότερους κυανόκρανους ως τα μέσα του 2027

Ο ΟΗΕ σκοπεύει να αποσύρει ως τα μέσα του 2027 το μεγαλύτερο μέρος των κυανόκρανων που έχει αναπτύξει στον Λίβανο, η αποστολή των οποίων εκπνέει στα τέλη του φετινού έτους, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός τους στο AFP. Οι κυανόκρανοι είναι ανεπτυγμένοι μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου από τον Μάρτιο του 1978, όμως αναμένεται να

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »