Monday, August 4, 2025
32.9 C
Athens

Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο ελέω αυξημένης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο ελέω αυξημένης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την φθίνουσα πορεία τους το μεσημέρι της Δευτέρας (4/8), μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μια ακόμη μεγάλη αύξηση της παραγωγής το Σεπτέμβριο, με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ να αυξάνουν την πίεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Οκτώβριο, σημειώνουν πτώση 1,15% στα 68,87 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό συμβόλαιο αργού West Texas Intermediate (WTI) για το Σεπτέμβριο, υποχωρεί κατά 1,32% στα 66,44 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την Κυριακή (3/8) να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 547.000 βαρέλια την ημέρα για το Σεπτέμβριο, την τελευταία σε μια σειρά επιταχυνόμενων αυξήσεων της παραγωγής για την ανάκτηση μεριδίου αγοράς, επικαλούμενοι την υγιή οικονομία και τα χαμηλά αποθέματα ως λόγους πίσω από την απόφασή τους.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια πλήρη και πρόωρη αναστροφή της μεγαλύτερης μερίδας περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+, καθώς και μια ξεχωριστή αύξηση της παραγωγής για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 2,4% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι η πραγματική αύξηση της προσφοράς από τις οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ που έχουν αυξήσει την παραγωγή από το Μάρτιο θα είναι 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου τα 2/3 του ποσού που έχει ανακοινωθεί, επειδή άλλα μέλη της ομάδας έχουν μειώσει την παραγωγή μετά από προηγούμενη υπερπαραγωγή.

«Ενώ η πολιτική του ΟΠΕΚ+ παραμένει ευέλικτη και οι γεωπολιτικές προοπτικές αβέβαιες, υποθέτουμε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την απαιτούμενη παραγωγή αμετάβλητη μετά το Σεπτέμβριο», ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι η σταθερή αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ πιθανότατα θα αφήσει λίγο περιθώριο για επιπλέον βαρέλια από τον ΟΠΕΚ+.

Η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Helima Croft, δήλωσε: «Το στοίχημα ότι η αγορά θα μπορούσε να απορροφήσει τα επιπλέον βαρέλια φαίνεται να έχει αποδώσει, με τις τιμές να μην απέχουν πολύ από τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την επιβολή των δασμών».

Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να επιβάλει δευτερεύοντες δασμούς 100% στους αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου, καθώς επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον δύο πλοία φορτωμένα με ρωσικό πετρέλαιο με προορισμό διυλιστήρια στην Ινδία έχουν αλλάξει πορεία προς άλλους προορισμούς μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις την Παρασκευή (1/8), σύμφωνα με εμπορικές πηγές και τα στοιχεία της LSEG για τις εμπορικές ροές. Ωστόσο, δύο πηγές της ινδικής κυβέρνησης δήλωσαν το Σάββατο (2/8) στο Reuters ότι η χώρα θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία παρά τις απειλές του Τραμπ.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την κατανάλωση καυσίμων, επίσης, έχουν αρχίσει να «βαραίνουν» την αγορά, ειδικά μετά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για την αύξηση της απασχόλησης την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού εμπορίου, Τζέιμσον Γκριρ δήλωσε την Κυριακή (3/8) ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε δεκάδες χώρες είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ και να μην μειωθούν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

Απώλειες για φυσικό αέριο – Ενισχύεται το αμερικανικό δολάριο

Την ίδια στιγμή το μεσημέρι της Δευτέρας, το φυσικό αέριο καταγράφει απώλειες, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Σεπτέμβριο να παρουσιάζονται αποδυναμωμένα κατά 0,874% στα 33.675 δολάρια η μεγαβατώρα.

Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός κινείται ανοδικά κατά 0,20% στα 3.406,72 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει κέρδη 0,66% στα 37,173 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημειώνει πτώση 0,11% και βρίσκεται στα 4,4308 δολάρια η ουγγιά.

Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο κερδίζει 0,25% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1557 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 0,05% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,3274 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, ανεβαίνει κατά 0,18% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8708 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΟΠΕΚ+ #χαλκός #χρυσός #ασήμι #ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ #Εμπορεύματα

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE