33 C
Athens
July 1, 2024
Image default
COMODITIES

Σε τροχιά μηνιαίας «βουτιάς» το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Σε τροχιά μηνιαίας «βουτιάς» το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται την Παρασκευή (31/5), καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης, πριν στρέψουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή (2/6),.που θα καθορίσει την κατάσταση της προσφοράς για το επόμενο έτος.

Το μπρεντ βρίσκεται σε τροχιά για μηνιαία απώλεια περίπου 7% μετά την πτώση κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, έπειτα από την έκπληξη όσον αφορά τα αποθέματα καυσίμων των ΗΠΑ.

Η υψηλότερη χρησιμοποίηση των διυλιστηρίων έφερε βαθύτερη από την αναμενόμενη πτώση στα αποθέματα αργού πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για πτώση 400.000 βαρελιών και υψηλότερη ζήτηση ενόψει του Σαββατοκύριακου της Ημέρας Μνήμης.

«Η καλοκαιρινή ταξιδιωτική σεζόν στις ΗΠΑ ξεκίνησε με το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, με τις αρχικές ενδείξεις να δείχνουν έντονη οδήγηση και πτητική δραστηριότητα, αλλά η χρήση καυσίμου φαίνεται πιο ήρεμη», γράφουν οι αναλυτές της Citi.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,6% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ξεπερνώντας το 2,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η αύξηση είναι απίθανο να αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα μπορούσε να επιβραδύνει τον κύκλο μείωσής τους τους επόμενους μήνες.

Η αγορά πετρελαίου δέχεται πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της προοπτικής τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεσμεύει τα κεφάλαια και μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Εντός την ημέρας αναμένεται και δείκτης πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Οι αγορές περιμένουν επίσης τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, με την ομάδα παραγωγών να εργάζεται σε μια σύνθετη συμφωνία που θα της επιτρέψει να επεκτείνει ορισμένες από τις βαθιές περικοπές της στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2025, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις του Οργανισμού.

«Η πιθανή παράταση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να προκαλέσει εκ νέου άνοδο των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντική υποπροσφορά στην αγορά πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο», συμπλήρωσαν.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,05% στα 77,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,10% στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

Μικρά κέρδη για το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,769% στα 35,625 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,07% στα 2.364,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,13% στα 31,49 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,35% στα 4,6425 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0853 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,10% στο 1,2717 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8534 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Υποχωρεί άνω του 1% υπό τον φόβο ύφεσης το πετρέλαιο

banks

Σε υψηλό επτά ετών η τιμή του καφέ

banks

Εμβολιασμοί και αμερικανική οικονομία στηρίζουν το πετρέλαιο

banks

ΟΠΕΚ: Η μετάλλαξη Δέλτα καθυστερεί την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

banks

Υψηλό ετών για το μπρεντ, ακάθεκτο το φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιείται παρά την πολιτική αβεβαιότητα το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks