31.5 C
Athens
June 28, 2024
Image default
COMODITIES

Σε τροχιά μηνιαίων κερδών το πετρέλαιο εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων

Σε τροχιά μηνιαίων κερδών το πετρέλαιο εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα (24/6), αλλά ο «μαύρος χρυσός» παραμένει σε τροχιά για μηνιαία κέρδη, καθώς τα σημάδια δείχνουν ενίσχυση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, σπάζοντας ένα πρόσφατο νικηφόρο σερί, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα σχεδόν 3% υψηλότερα, καταγράφοντας δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο. Το WTI και το μπρεντ σημειώνουν μηνιαία άνοδο 5,21% και 4,7%, αντίστοιχα.

Οι έμποροι «ζυγίζουν» τη στήριξη από την αναμενόμενη καλοκαιρινή ζήτηση και τις γεωπολιτικές εντάσεις έναντι του ισχυρότερου δολαρίου.

«Ο κύριος λόγος πίσω από την άνοδο των τιμών είναι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αναπόφευκτα θα πέσουν σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, αναφερόμενος στην εποχική ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή και η αύξηση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια στηρίζουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης επαναφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ για περαιτέρω αποστολή σε τρίτες χώρες.

Ωστόσο, η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έχει κάνει τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια λιγότερο ελκυστικά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Το αμερικανικό δολάριο κινείται υψηλότερα μετά τα καλύτερα στοιχεία για τον PMI των ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής και τις πολιτικές ανησυχίες ενόψει των γαλλικών εκλογών», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σάικαμορ.

Ο δείκτης του δολαρίου, που μετρά την απόδοση έναντι έξι βασικών νομισμάτων, ανέβηκε την Παρασκευή και σημειώνει ελαφρά άνοδο τη Δευτέρα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κινήθηκε σε υψηλό 26 μηνών τον Ιούνιο.

Στον Ισημερινό, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador κήρυξε ανωτέρα βία στις παραδόσεις βαρέως αργού Napo για εξαγωγή μετά το κλείσιμο ενός βασικού αγωγού και πετρελαιοπηγών λόγω έντονης βροχόπτωσης, δήλωσαν πηγές την Παρασκευή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των λειτουργούντων εξέδρων άντλησης πετρελαίου μειώθηκε κατά τρεις σε 485 την περασμένη εβδομάδα, ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με έκθεση της Baker Hughes.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,05% στα 80,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,04% στα 84,36 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ελαφρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,527% στα 34,115 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του χρυσού, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν, με τους επενδυτές να περιμένουν μια μέτρηση για τον πληθωρισμό που αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την τροχιά των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,54% στα 2.343,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,09% στα 29,97 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,22% στα 4,4387 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0737 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,31% στο 1,2684 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8466 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχωρεί, αλλά παραμένει κοντά σε υψηλό 3 εβδομάδων το πετρέλαιο

banks

Η μετάλλαξη του κορονοϊού «βυθίζει» το πετρέλαιο

banks

Κοντά στα χαμηλά 4 μηνών το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Σταματά τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το Ιράκ

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει για να αποφασίσει την πολιτική παραγωγής Αυγούστου

banks