24.4 C
Athens
September 29, 2024
Image default
COMODITIES

Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων το πετρέλαιο ελέω ΟΠΕΚ και ζήτησης

Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων το πετρέλαιο ελέω ΟΠΕΚ και ζήτησης

Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν υψηλό τεσσάρων εβδομάδων την Τετάρτη (29/5), λόγω των προσδοκιών ότι οι μεγάλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ θα επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή στη συνεδρίαση την Κυριακή και ότι η κατανάλωση καυσίμου θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς ξεκινά η περίοδος αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης.

Το μπρεντ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου στα 85,02 δολάρια μέσα στη συνεδρίαση, ενώ το αμερικανικό αργό άγγιξε για τα 80,62 δολάρια, παραμένοντας πλέον πάνω από τα 80.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν κερδίσει περισσότερο από 1% την Τρίτη.

Οι έμποροι και οι αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

«Δεν βλέπουμε καμία όρεξη σε αυτή τη συγκυρία να προσθέσουν περισσότερα βαρέλια στην αγορά και να πυροδοτήσουν μια νέα κίνηση προς τα κάτω», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, αναλυτής της RBC Capital.

«Το τρέχον επίπεδο τιμών αναγκάζει ήδη αρκετούς παραγωγούς να αναλάβουν πρόσθετο χρέος και να σβήσουν τα χρονοδιαγράμματα για ορισμένα προτζεκτ υψηλού προφίλ», συμπλήρωσε.

Η έναρξη της θερινής περιόδου του βόρειου ημισφαιρίου, όταν η ζήτηση για οδικά και αεροπορικά καύσιμα κορυφώνεται, υποστηρίζει επίσης τις τιμές.

«Τα αρχικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ταξιδιών στις ΗΠΑ έχει πραγματοποιηθεί κατά την Ημέρα Μνήμης, την παραδοσιακή έναρξη της περιόδου οδήγησης. Τα αεροπορικά ταξίδια ήταν επίσης ισχυρά», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ Ντάνιελ Χάινς.

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αργότερα μέσα στην ημέρα. Τα αποθέματα αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά περίπου 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την Παρασκευή τα στοιχεία του δείκτη τιμών βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) για τον Απρίλιο. Το προτιμώμενο βαρόμετρο πληθωρισμού της Fed αναμένεται να παραμείνει σταθερό σε μηνιαία βάση, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων έχουν ήδη «πριονιστεί», με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι επιφυλακτικοί για τον επίμονο πληθωρισμό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,78% στα 80,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,67% στα 84,50 δολάρια το βαρέλι.

Ηρεμεί το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,078% στα 33,560 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,58% στα 2.342,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,08% στα 32,105 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,15% στα 4,799 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0847 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,08% στο 1,275 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία σταθεροποιείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8508 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Προς 7η εβδομάδα πτώσης το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιητικά οι τιμές του πετρελαίου- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

«Πράσινος χρυσός»: Το λάδι λιγοστεύει και ακριβαίνει

banks

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 70 δολάρια το μπρεντ

banks

«Κατεβάζει» ταχύτητα το πετρέλαιο, αλλά επιμένει ανοδικά

banks