23.8 C
Athens
September 27, 2024
Image default
POLITICS

Σκυλακάκης για καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Αναλαμβάνουμε το γεωπολιτικό ρίσκο – Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Αποφασισμένος για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει το ρίσκο της αλλαγής των προβλέψεων στην συμμετοχή κατασκευής του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου, εμφανίστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας που, μεταξύ άλλων, αυξάνει τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στο 50% της κατασκευής, ο υπουργός είπε: «Αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ασφάλεια για την ανάληψη αυτών των γεωπολιτικών κινδύνων. Είναι ένα καλώδιο που θα ευεργετήσει και τις δύο πλευρές».

Από τη πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν επιφυλακτικά, τόσο ως προς την αναγκαιότητα του έργου, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αναλαμβάνει το γεωπολιτικό ρίσκο του εγχειρήματος.

«Τι σημαίνει γεωπολιτικό ρίσκο και πώς οι κυβερνήσεις αλλάζουν ποσοστά;»

«Η τροπολογία έχει πρόβλεψη ανάληψης ρίσκου: από το 67%-33% της Κύπρου, γίνεται τώρα 50-50. Το ζήτημα είναι το γεωπολιτικό ρίσκο για το οποίο υπήρξε διάλογος μεταξύ των δύο, το επεισόδιο της Κάσου που ήταν μάλλον πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι θέλησε η κυβέρνηση να παρουσιάσει. Το έργο αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, γιατί φαίνεται ότι το ρίσκο αποκτά σάρκα και οστά και άλλη υπόσταση», είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Γαβρήλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει: «Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στη κυβέρνηση και δεν μας τις έχετε κάνει γνωστές; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του έργου, αλλά η τροπολογία μάς προβληματίζει για το τι σημαίνει γεωπολιτικό ρίσκο και πώς ήρθαν οι κυβερνήσεις και αλλάζουν ποσοστά».

«Ο κίνδυνος μεγαλώνει γιατί δημιουργούνται ζητήματα ανταγωνισμού με την τουρκική άρχουσα τάξη. Δρομολογούνται και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για έναν επώδυνο συμβιβασμό για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Δεν εξυπηρετεί τίποτα τον λαό το συγκεκριμένο καλώδιο και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ.

«Εμείς ως Ελλάδα λέμε ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη διεθνή μας θέση και στο Διεθνές Δίκαιο, στις συμμαχίες μας, στη στήριξη την ευρωπαϊκή, τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, και αναλαμβάνουμε το γεωπολιτικό ρίσκο», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης και κατέληξε: «Για να αναλάβουμε γεωπολιτικό ρίσκο, σημαίνει ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Το καλώδιο αυτό, μπορεί, πρέπει και θα γίνει».

Related posts

Βατραχάνθρωποι επιχείρησαν στον Πειραιά

banks1

Βορίδης για αξιολόγηση στο Δημόσιο – Γίνεται αλλά παίρνουν όλοι πάνω από 7 – Τι πρέπει να αλλάξει

banks

ΔΕΘ – Η αναφορά Μητσοτάκη σε Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργο Σεφέρη

banks

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη – Το σημερινό πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη

banks

Αφγανιστάν – Εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα το αεροσκάφος της Π.Α – Πώς θα απεγκλωβιστούν τα άτομα ελληνικού ενδιαφέροντος

banks

Θεοχάρης: Το άνοιγμα του τουρισμού με σταθερό σχέδιο είναι το μεγάλο ατού της Ελλάδας

banks