22.6 C
Athens
September 27, 2024
Image default
WORLD

Σουδάν: Ο στρατός σφυροκοπά τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ με πυροβολικό και από αέρος στο Χαρτούμ

Αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού συγκλονίζουν σήμερα το Χαρτούμ, όπου οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) που ελέγχουν μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Φαίνεται να είναι η πρώτη εδώ και μήνες επιχείρηση του στρατού για την ανακατάληψη περιοχών του Χαρτούμ που ελέγχονται από τις ΔΤΥ.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλής των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και de facto ηγέτης του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ζήτησε να χαρακτηριστούν “τρομοκρατική ομάδα” οι παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, άλλοτε δεύτερο τη τάξει της στρατιωτικής χούντας.

Χθες Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε στον στρατηγό Μπουρχάν τη “βαθιά ανησυχία” του για την κλιμάκωση της σύρραξης στο Σουδάν και τον αντίκτυπο που έχει στον άμαχο πληθυσμό. Εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από τον Απρίλιο του 2023, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Related posts

Μ. Βρετανία: Καταζητούμενος για βιασμό σκηνοθέτησε τον θάνατό του, αλλά δεν απέφυγε την έκδοσή του στις ΗΠΑ

banks

Ο Ζελένσκι έφθασε στην Ελβετία για τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία

banks

Νίγηρας: “Έκτακτα μέτρα” για την αποτροπή τζιχαντιστικών επιθέσεων

banks

ΗΠΑ: 31 βουλευτές και 4 γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

banks

Ουκρανία: Η πρόταση του Πούτιν για “ουδέτερη ζώνη” είναι σαφής ένδειξη ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί

banks

Ευρωζώνη: Επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη 0,3% στο πρώτο τρίμηνο

banks