Στα ερωτήματα από που αντλεί η κυβέρνηση τα επιχειρήματα και ισχυρίζεται ότι κάποιοι θέλουν αποσταθεροποίηση της χώρας και τι σημαίνει κάθαρση στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών δίνει απαντήσεις η Σοφία Ζαχαράκη.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ερωτηθείσα για τα περί αποσταθεροποίησης – με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών και το οποίο επιχείρημα συνεχώς αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη- είπε ότι τα ακριβή λόγια που χρησιμοποιούμε (σ.σ κυβέρνηση), γιατί τα χρησιμοποίησα και εγώ, μετά από μεγάλη περισυλλογή, δεν θα μπορούσα, ούτε θα ήθελα ποτέ να ξεκινήσω ένα κεφάλαιο διαλόγου, αν δεν υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Που δεν είναι απλά εντύπωση. «Αυτός ο ελέφαντας, ο οποίος αποτυπώνεται στο διαδικτυακό εκφοβισμό, τον οποίο λαμβάνουμε πάρα πολλά μέλη της κυβέρνησης ή στο κομμάτι των δημοσίων δηλώσεων. Ακόμη και στην αντιπολίτευση που πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Εγώ δέχομαι την κριτική, δέχομαι την κριτική πάντα πολύ καλοπροαίρετα».
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη με την δημοσιογράφο του in κ. Ελένη Στεργίου
Για την κριτική στην κυβέρνηση
Αυτό το οποίο όμως με προβληματίζει έντονα- και εκεί είναι η αλήθεια ότι επαναστατώ, ότι επαναστατούμε, είναι όταν βλέπουμε ότι υπάρχει ένα βήμα παραπέρα, έτσι ώστε κάποιος από το να κριτικάρει ή να ζητήσει ευλόγως απαντήσεις αρχίζει να χαρακτηρίζει. Και έχουμε πια κουραστεί με τους χαρακτηρισμούς. Θεωρώ ότι δεν βοηθούν σε τίποτα, γιατί ο δεύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο είναι αυτό το οποίο καταγράφεται αυτή τη στιγμή στις ψυχές. Γιατί όταν εξαπολύουν κατηγορίες χωρίς να υπάρχει από πίσω τεκμηρίωση. Λένε κυβέρνηση δολοφόνων {..}. Όταν το λες και καταγράφεται αυτός που ακούει και θα γυρίσει πίσω στο σπίτι, θα μιλήσει με την οικογένεια, θα πάει στο καφενείο, θα πάει να μιλήσει με την παρέα του. Τι θα πει ; Δεν θα έχει εντυπωθεί αυτό το πράγμα;
«Φέρουμε τεράστια ευθύνη για αυτή την εντύπωση ή για την έλλειψη εμπιστοσύνης»
Αναφορικά με την κοινή γνώμη, η οποία αμφισβητεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τους Θεσμούς και ως προς τα αρνητικά αποτελέσματα στις ποιοτικές μετρήσεις για την κυβέρνηση η υπουργός αναφέρει: Να σκεφτούμε λίγο διαχρονικά πως διαμορφώνεται η κοινή αντίληψη, η δημόσια αντίληψη. Η αντίληψη του κοινού δεν διαμορφώνεται και από το πώς θα κάνουμε σήμερα εμείς οι δύο τον διάλογο μας; Δεν διαμορφώνεται με το πώς θα πάμε να απαντήσουμε κοινοβουλευτικά μια επίκαιρη ερώτηση ή πώς θα σταθούμε σε ένα πάνελ ή τελικά τι θα επιλέξουμε να βάλουμε σε μια ανακοίνωση; Γιατί εγώ έχω ζήσει και την κατάσταση, ούσα τότε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση, με το Μάτι, και προσέχαμε πάρα πολύ τα όρια του λόγου αλλά και τα επιχειρήματα, γιατί φέρεις τεράστια ευθύνη. Και επαναλαμβάνω ότι φέρουμε τεράστια ευθύνη για αυτή την εντύπωση ή για την έλλειψη εμπιστοσύνης. Εγώ τι προτιμώ να λέω πάντα ως απάντηση, ως πρόσωπα Και προτιμάμε να λέμε και τι μας λέει η πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός και στο υπουργικό και στις διά ζώσης συναντήσεις- να κοιτάμε τη δουλειά μας. Με τη δουλειά μας και το αποτέλεσμα. Για να ξαναχτιστεί λοιπόν όλο αυτό το κομμάτι της εμπιστοσύνης και να ξαναβρούμε τους πολίτες και κυρίως τους νεότερους πολίτες, αυτό λοιπόν θεωρώ ότι είναι ένας θησαυρός και μια παρακαταθήκη την οποία ακόμα και αν χάσεις, ακόμα και αν κάποια στιγμή διαταραχθεί, οφείλεις να συνεχίσεις να προσπαθείς να την κερδίσεις. Όχι για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί πιστεύω πάρα πολύ στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας και της λογοδοσίας.
Η κ. Σοφία Ζαχαράκη με την κ. Ελένη Στεργίου κατά την διάρκεια της συνέντευξης στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ
Για τη διάκριση των εξουσιών
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρει πως σε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο πράγματι καταγράφεται, πρώτα από όλα να απαντήσουμε θεσμικά και με απόλυτο τρόπο ότι πιστεύουμε στη διάκριση των εξουσιών. Και συνεχίζει: δεν μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία αν εμείς δεν είμαστε ένα κράτος που λέμε σταθερά και δομημένα και επίμονα ότι πιστεύουμε στη διάκριση εξουσιών και εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη {…}με απόλυτο τρόπο θεωρώ ότι πρέπει να απαντάμε κάθε μέρα με την πράξη μας, την αποτελεσματικότητά μας ή τις πολιτικές που αφορούν τον πολίτη που μπορεί τώρα να αμφισβητεί και να τον πείσουν να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, τουλάχιστον στην εμπιστοσύνη.
Δημογραφικό και προγράμματα
Το δημογραφικό είναι πάρα πολύ πολυσχιδές θέμα τονίζει η κ. Ζαχαράκη και προσθέτει πως μιλάω ποτέ για λύση στο δημογραφικό, αλλά λέω πάντα για μια αντιμετώπιση των συνθηκών. Υπογραμμίζει ότι λέω ότι η υποχρέωση του κράτους, δεν είναι προσωπική υποχρέωση. Είναι κρατική υποχρέωση πρώτα απ ‘ όλα να έχεις προγράμματα όπως για τους βρεφονηπιακούς σταθμών. «Πριν από αυτό όμως πρέπει να πω ότι είναι σημαντική εξέλιξη ότι πλέον με την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, οι μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες παίρνουν και αυτοί εννιά μήνες άδεια», τονίζει.
Η κ. Σοφία Ζαχαράκη στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ