23.8 C
Athens
September 23, 2024
Image default
MARKETS

Στα «πράσινα» έκλεισαν οι ευρωαγορές-Πτώση 6% για την Commerzbank

Στα «πράσινα» έκλεισαν οι ευρωαγορές-Πτώση 6% για την Commerzbank

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα τη Δευτέρα (23/9), καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις τραπεζικές συμφωνίες και τα στοιχεία για τη γερμανική και τη γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε προσωρινά υψηλότερα κατά 0,36% στις 516.10 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των αυτοκινήτων ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι ο Stoxx 600 είχε διαπραγματευτεί χαμηλότερα νωρίτερα μέσα στην ημέρα μετά την πτώση των προκαταρκτικών γαλλικών στοιχείων για τον σύνθετο δείκτη PMI, ένα μέτρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,61% στις 18,845.45 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 8,259.19 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,10% στις 7,508.08 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε 0,05% χαμηλότερα, στις 33,650.00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 11,806.55 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 6,737.35 μονάδες. 

Ταυτόχρονα, οι μετοχές της Commerzbank υποχώρησαν περίπου 6% μετά την κριτική που άσκησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην «εχθρική» και «μη φιλική» κίνηση της UniCredit για την τράπεζα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της ιταλικής UniCredit ότι αύξησε τη συμμετοχή της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της έως και 29,9%.

«Η UniCredit πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να απελευθερωθεί εντός της Commerzbank, είτε αυτόνομα είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερόμενων μερών της τράπεζας. Ωστόσο, όπως συνέβη και στην περίπτωση της UniCredit, οι δυνατότητες αυτές απαιτούν δράση για να αποκρυσταλλωθούν», ανέφερε η τράπεζα τη Δευτέρα.

Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο, με τον σύνθετο δείκτη PMI HCOB flash να υποχωρεί από 48,4 τον Αύγουστο σε 47,2 τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλό επτά μηνών.

«Μια τεχνική ύφεση φαίνεται να έχει ενσωματωθεί» στις προοπτικές του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Γερμανίας, σύμφωνα με τον Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγο της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).

«Η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ τώρα για το τρέχον τρίμηνο, η οποία λαμβάνει υπόψη τον δείκτη PMI της HCOB μεταξύ άλλων δεικτών, δείχνει τώρα μείωση 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε ήδη συρρικνωθεί με ρυθμό 0,1%. Υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι καλύτερο, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο πληθωρισμό θα πρέπει να ενισχύσουν όχι μόνο το πραγματικό εισόδημα αλλά και την κατανάλωση, στηρίζοντας την εγχώρια ζήτηση.»

Την ίδια ώρα, λιανοπωλητής Hugo Boss διέγραψε προηγούμενες απώλειες μετά τη μείωση της αξιολόγησης της μετοχής από τους αναλυτές της Bank of America Global Research σε «underperform» από «buy», επικαλούμενοι την εξασθένηση της κινεζικής ζήτησης που πλήττει τον ευρύτερο κλάδο της πολυτέλειας. Η ίδια η εταιρεία προειδοποίησε για το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μείωσε τις προοπτικές των πωλήσεών της σε μια εμπορική ενημέρωση του Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, οι μετοχές της Hugo Boss διαπραγματεύονταν 1,3% υψηλότερα κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 6% νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Αλλού, οι μετοχές της βρετανικής πύλης ακινήτων Rightmove διαπραγματευόταν 1% υψηλότερα, αφού ο όμιλος φέρεται να απέρριψε άλλη μια βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς από την αυστραλιανή εταιρεία καταχώρισης ακινήτων REA Group.

Γενικότερα όμως συμπεραίνουμε ότι οι παγκόσμιες αγορές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται υψηλότερα μετά τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη μείωση εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ήταν κυρίως υψηλότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ελαφρά άνοδο τη Δευτέρα, αφού ο ενθουσιασμός για τη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα ώθησε τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones σε επίπεδο ρεκόρ κλεισίματος.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Related posts

Wall Street: Επιστροφή στα ρεκόρ για S&P και Nasdaq

banks

Ήπια ανοδικά στο άνοιγμα οι ευρωαγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

banks

Διατηρείται το θετικό μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Rebound στη Wall Street: «Σύμμαχοι» η αγορά εργασίας και η Apple

banks

Ανοδος στη Wall Street με τα επιτόκια στο επίκεντρο

banks

BofA: Οι αναλυτές προβλέπουν διόρθωση για τον S&P 500

banks