
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Πέμπτη (17/4), λόγω της προοπτικής στενότερης προσφοράς μετά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από την Ουάσινγκτον για τον περιορισμό του εμπορίου ιρανικού πετρελαίου. Ακόμα, ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ υποσχέθηκαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή για να αντισταθμίσουν την άντληση πάνω από τις συμφωνημένες ποσοστώσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξάνονται κατά 1,03% στα 66,53 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώνεται στα 63,27 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,28%.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν 2% υψηλότερα την Τετάρτη (16/4) στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 3 Απριλίου και βρίσκονται σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό τους σε διάστημα τριών εβδομάδων. Η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα διακανονισμού της εβδομάδας ενόψει των διακοπών της Μεγάλης Παρασκευής και του Πάσχα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε νέες κυρώσεις με στόχο τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν την Τετάρτη, μεταξύ άλλων και κατά ενός διυλιστηρίου πετρελαίου με έδρα την Κίνα, αυξάνοντας την πίεση στην Τεχεράνη εν μέσω συνομιλιών για το κλιμακούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Επιτείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) δήλωσε την Τετάρτη ότι έλαβε επικαιροποιημένα σχέδια από το Ιράκ, το Καζακστάν και άλλες χώρες να προβούν σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής για να αντισταθμίσουν την άντληση πάνω από τις ποσοστώσεις.
«(Αυτοί οι παράγοντες) σίγουρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα – θα υποστήριζα ότι η ιρανική παραγωγή (δεν) είναι σημαντική και ότι οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ παραβιάζονται συχνότερα από ό,τι παρατηρούνται, αλλά και οι δύο παράγοντες τροφοδότησαν τον πιο ανοδικό τόνο», δήλωσε ο Michael McCarthy, διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής επενδυτικής πλατφόρμας Moomoo.
Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι μεγάλες αντλήσεις στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων και η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στήριξαν επίσης τις αγορές.
«Μεγάλο μέρος των πρόσφατων πιέσεων πώλησης στις παγκόσμιες αγορές αργού αφορούσε τους φόβους για επικείμενη πλημμύρα πετρελαίου από τις ΗΠΑ, αλλά η πτώση των διυλιστηρίων υποδηλώνει ότι μπορεί να αναδύονται στεγανά στην προσφορά», δήλωσε ο McCarthy.
Παρόλα αυτά, ο ΟΠΕΚ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και JP Morgan, μείωσαν τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου και την αύξηση της ζήτησης αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ και τα αντίποινα από άλλες χώρες έφεραν το παγκόσμιο εμπόριο σε σύγχυση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε ότι αναμένει ότι το εμπόριο αγαθών θα μειωθεί κατά 0,2% φέτος, από την προσδοκία του Οκτωβρίου για επέκταση κατά 3,0%.
Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο – Μικρές απώλειες για τον χρυσό
Το μεσημέρι της Πέμπτης το φυσικό αέριο καταγράφει μικρή άνοδο, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να παρουσιάζονται αυξημένα κατά 0,377% στα 35.445 δολάρια η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,11% στα 3.342,11 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι χάνει 1,75% στα 32,403 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει κατά 1,95% και βρίσκεται στα 4,5947 δολάρια η ουγγιά.
Τέλος, στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο κερδίζει 0,28% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1366 δολάριο ανά ευρώ. Σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό δολάριο εμφανίζεται αυξημένο κατά 0,09% με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,3231 δολάριο ανά στερλίνα. Η στερλίνα, με τη σειρά της, εμφανίζεται ανεβαίνει κατά 0,14% συγκριτικά με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,8588 βρετανική λίρα ανά ευρώ.