23.9 C
Athens
October 4, 2024
Image default
MARKETS

Στα πρόθυρα bear market οι τουρκικές μετοχές λόγω Μέσης Ανατολής

Στα πρόθυρα bear market οι τουρκικές μετοχές λόγω Μέσης Ανατολής

Οι τουρκικές μετοχές βρίσκονται στα πρόθυρα bear market, καθώς η έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή προστίθεται στο ήδη κακό κλίμα που διαμορφώνει η χαμηλότερη απήχηση των μετοχών και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο χρηματιστηριακός  δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε πτώση έως και 1% σήμερα Πέμπτη, αθροίζοντας συνολική πτώση σχεδόν 20% από το υψηλό ρεκόρ στα τέλη Ιουλίου.

Αφότου έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών στις 22 Ιουλίου, οι τουρκικές μετοχές ξεκίνησαν ένα… μακροβούτι, δεδομένου ότι ο συνδυασμός των αυξημένων επιτοκίων και του πληθωρισμού διαβρώνει τα εταιρικά κέρδη. Τον Αύγουστο η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγορά μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, γράφει το Bloomberg.

Οι αποδόσεις από εναλλακτικές και λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις – όπως καταθετικοί λογαριασμοί σε λίρες και money market funds – έχουν βρει μεγαλύτερη απήχηση στους εγχώριους επενδυτές. Η χαμένη γοητεία των μετοχών έφερε απότομη πτώση του όγκου συναλλαγών.

Αλλά η αδυναμία των τουρκικών μετοχών επισφραγίστηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν με την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και την αναμονή νέων αντιποίνων.

«Ο δείκτης αναφοράς BIST 100 έπεσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών —πολύ σημαντικό τεχνικό επίπεδο— την Τρίτη, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε ο Τζαν Οκσούν, trader της Global Securities στην Κωνσταντινούπολη. 

Ωστόσο, παρά και τη νέα πτώση τους, οι τουρκικές μετοχές εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά περίπου 20% για το έτος.

Η τελευταία φορά που οι τουρκικές μετοχές υπέκυψαν σε τεχνική «αγορά αρκούδας» ήταν στις αρχές του περασμένου έτους, όταν οι καταστροφικοί σεισμοί στα νοτιοανατολικά της χώρας προκάλεσαν εκτεταμένο selloff, οδηγώντας σε πενθήμερη αναστολή συναλλαγών.

Από τότε και μέχρι το ρεκόρ του φετινού Ιουλίου, ο βασικός δείκτης της Κωνσταντινούπολης εκτινάχθηκε σχεδόν 150%, καθώς οι επενδυτές επευφημούσαν την προοπτική της στροφής προς πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #μετοχές #Αγορά #bear_market #Μέση_Ανατολή

Related posts

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο ακίνητα και μάκρο

banks

Wall Street: «Μάχη» για τα ρεκόρ λίγο πριν το finish του 2023

banks

Αμερικανικά «βαρίδια» κράτησαν στάσιμες τις ευρωαγορές

banks

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της Fed

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές: Στο επίκεντρο η διαμάχη Κίνας-Δύσης

banks

Με μικτά πρόσημα μπήκε ο Ιούνιος στη Wall Street

banks