Δεκτά έγιναν τα αιτήματα αναστολής των διαδικασιών για την υπογραφή των έργων στη Θεσσαλία μέχρι την έκδοση απόφασης επί των προδικαστικών προσφυγών που έχουν καταθέσει από κοινού οι εργοληπτικές εταιρείες 6ης τάξης ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ. από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Η απόφαση που εκδόθηκε στις 3 Ιανουαρίου αποτελεί ουσιαστικά μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι προδικαστικές προσφυγές των εταιρειών κατώτερης τάξης πρόκειται να συζητηθούν στις 31 Ιανουαρίου 2025 και στοχεύουν στην αναίρεση του τρόπου δημοπράτησης των έργων αθροιστικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η κύρια αντίθεση της κοινοπραξίας αφορά τον τρόπο δημοπράτησης των έργων, δηλαδή με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ κλειστού αριθμού υποψηφίων, ήτοι τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor, Άβαξ, Metlen, που διαθέτουν πτυχίο 7ης τάξης.
Παρά το γεγονός του ότι η αναθέτουσα αρχή των έργων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει δικαιολογήσει την επιλογή αυτή (η οποία εξάλλου βασίστηκε και σε σχετική νομοθεσία (άρθρο 32 παρ.2 περ.γ΄ του ν. 4412/2016 και άρθρο 32Α του ν. 4412/2016), λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, εν τούτοις η κοινοπραξία αποφάσισε να αξιοποιήσει το δικαίωμα των προσφυγών και για τους εννέα διαγωνισμούς που αφορούν σε αντίστοιχα έργα αποκατάστασης σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για τα τέλη Γενάρη, οπότε θα υπάρξει η σχετική εξέταση των προσφυγών από τις Επιτροπές που συστήσει η ΕΑΔΗΣΥ.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι προσφυγές κριθούν βάσιμες, το ΥΠΟΜΕ θα υποχρεωθεί σε επαναδημοπράτηση των έργων, συμπεριλαμβάνοντας και τους προσφεύγοντες, ενώ στην περίπτωση απόρριψης των προσφυγών, η κοινοπραξία ενδέχεται να κλιμακώσει τις νομικές της πρωτοβουλίες προσφεύγοντας σο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία παρότι έχει χαρακτηριστεί κατεπείγουσα μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, και ως εκ τούτου πότε θα ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης στην περιοχή.