Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Η Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας των 27
H Oυκρανία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των 27 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή (23-24 Μαρτίου), ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η οικονομική κατάσταση, αλλά και ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή πρόσκλησής του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Σύνοδος ξεκινά την Πέμπτη στις 11:30 (ώρα Βελγίου) με γεύμα εργασίας, παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Όπως και τον Ιούνιο του 2021, ελπίζω να έχουμε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για βασικά γεωπολιτικά ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις», επισημαίνει ο Μισέλ.
Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την Ουκρανία και τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Θα επιβεβαιώσουμε, όπως πάντα, την ακλόνητη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, την χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει και τη συσπείρωση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», αναφέρει η επιστολή πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιπροσθέτως, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως «το σημαντικότερο είναι ότι από την τελευταία μας συνάντηση τον Φεβρουάριο, εργαζόμαστε για την επείγουσα αύξηση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία.
»Στόχος μας είναι να παρέχουμε στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο σφαίρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση. Για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».
«Ώρα να αξιοποιήσουμε πλήρως τα δυνατά μας σημεία»
«Με βάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, το οποίο εστίασε σε μια σειρά από άμεσα μέτρα, θα συζητήσουμε επίσης τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του.
Και επισημαίνει ότι «προσθέτοντας τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για το θέμα, τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε πλήρως τα δυνατά μας σημεία και να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις μας.
»Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση τρόπων για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.
»Θα πραγματοποιήσουμε επίσης μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική μας πολιτική, υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου», προσθέτει.