Η ανακοίνωση του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη για την παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης και του ονόματος του νέου κόμματος το Σάββατο το μεσημέρι στο «Μιχάλης Κακογιάννης» έφερε στην ουσία και την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή σκυτάλης στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: με το κόμμα να παίρνει σάρκα και οστά, βουλευτές που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να πατούν σε δύο βάρκες. Οι επόμενες ανεξαρτητοποιήσεις είναι πλέον προ των πυλών -μια, αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη, έχει ήδη προαναγγελθεί, και θα συνοδεύεται από εκείνη της Γιώτας Πούλου.
Η ίδια, όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης σχετικά (OΝΕ), έβαλε ορίζοντα ανεξαρτητοποίησης την Δευτέρα, ωστόσο φαίνεται πως οι εξελίξεις θα έρθουν ακόμα πιο σύντομα, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες. Εκτός από τις δύο βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί πότε θα ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης -ο οποίος πριν από λίγες μέρες είπε πως πρώτα περιμένει να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας προς το μέρος του πρώην πρωθυπουργού, του οποίου ήταν προσωπική επιλογή για το ψηφοδέλτιο.
Η άλλη βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Ελενα Ακρίτα, παρότι στήριξε τον Κασσελάκη, έχει ήδη δηλώσει πως οι έδρες Επικρατείας ανήκουν στο κόμμα και όχι στον βουλευτή, επισφραγίζοντας την παραμονή της στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός των τριών, πάντως, αν υπάρξουν άλλοι βουλευτές που θα ακολουθήσουν τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης φαίνεται πως δεν θα το κάνουν το ίδιο άμεσα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όταν οι ανεξαρτητοποιήσεις σταλούν στον πρόεδρο της Βουλής, ο τίτλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανήκει πια στο ΠΑΣΟΚ, επικυρώνοντας τυπικά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή η εξέλιξη δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη, που έτσι κι αλλιώς κινούταν σε ρυθμούς de facto αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως διαμορφώνει εντελώς τις εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό γιατί στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν στην πράξη πως η πλευρά Κασσελάκη, που διεκδικεί κοινό ακροατήριο και θεωρεί εαυτόν «συνέχεια του δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ» αξιοποιεί παράλληλες διαδικασίες για να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ -την ώρα που εκλέγει νέα ηγεσία.
«Οσοι θεωρούσαν ότι δεν θα έχω δεύτερη ευκαιρία στη χώρα, μάλλον εκείνοι δεν θα την έχουν», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης την Τετάρτη στο Mega, σε αυτό το μήκος κύματος, τονίζοντας πως «ο λόγος που είμαστε εδώ που είμαστε είναι γιατί αντιμετωπίσαμε έλλειψη Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι πάνε να ψηφίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο συμφωνούν με έναν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό, με αντιδημοκρατικές πρακτικές».
Παράλληλα, συνέχισε να αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα, με τρόπο που έμπειρα στελέχη του χώρου εκτιμούν πως συμβαίνει για να προκαλέσει την αντίδρασή του. Μετά την αναφορά για την σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων το βράδυ της φονικής φωτιάς στο Μάτι, αυτή τη φορά, για την περίοδο του δημοψηφίσματος και την διαχείρισή του: «Εάν ήμουν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα πήγαινα σε δημοψήφισμα. Τα capital controls και το δημοψήφισμα είναι πληγή στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε -με την Κουμουνδούρου να μιλάει για «ανακύκλωση σκουπιδιών».