26.3 C
Athens
June 27, 2024
Image default
POLITICS

Στο ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν τον βασιλιά και Δούκες τρέχουν να πάρουνε σειρά, ο Κασσελάκης τραγουδά «φταίει ό,τι σε θυμίζει» και το «καθαρίζει»

Της αξιολόγησης…

Άμα τα λέω ότι το παιδί αυτό είναι δικό μας και πήγε και έμπλεξε τους Αριστερούς που δεν δουλεύουν και χάνουν εργατοώρες στα «σύντροφε» και στα «διαφωνώ επί της διαδικασίας». Για τον Στέφανο μιλώ ασφαλώς. Κομματικοί άεργοι αποφάσισε, και τα γαλάζια μάτια πλημμύρισαν αποφασιστικότητα, τέλος (μήπως και ό,τι θυμίζει Τσίπρα συμπληρώνουν κάτι κακεντρεχείς που όμως τους ξέρουν όλους τους Συριζαίους με τα μικρά τους).

Αργομισθίες τέλος εμπας περιπτώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον όποιος στο κόμμα …. πετάει χαρταετό θα φεύγει. Αυτό διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου και είναι σαφές ότι αυτή η αξιολόγηση δεν αφήνει απέξω κανέναν.

Τα… παραπονεμένα λόγια (για αριστερά μιλάω πού να παραπέμψω στην Φουρέιρα;) των άλλοτε καλών συντρόφων δηλαδή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιώργου Τσίπρα (ξάδερφος Αλέξης Τσίπρα) δεν πιάνουν τόπο. Και έφεραν στην επιφάνεια μία πραγματικότητα την οποία ο Στέφανος είχε ψελλίσει εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή το κόμμα θα παράγει πολιτική και αποτελέσματα. Τώρα βέβαια, αν θα το πετύχει είναι μία άλλη κουβέντα και αυτό τελικά θα αποδειχθεί από τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και επίσης από την παρουσία των τομεαρχών και βουλευτών.

Το σούσουρο φυσικά εστιάζει στο αν ο Κασσελάκης τιμωρεί την παλιά φρουρά. Για τους πιο ψημένους θα έλεγε κανείς ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι τυχαίο ότι εκείνοι που δεν θα συνεχίζουν να “δουλεύουν” στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα στελέχη που κληρονόμησε ο Κασσελάκης από τον Τσίπρα. Αλλά όπως σε όλα πράγματα και αυτό θα το δείξει η ίδια η ζωή. Από την ηγεσία και τον περιβάλλον του κ. Κασσελάκη λένε ότι δεν έχει να κάνει με πρόσωπα ή φρουρές. Αλλά με έργο. Άρα δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες τέτοιες «απολύσεις» το επόμενο διάστημα. Αφού πρώτα, όπως μαθαίνουμε, θα υπάρχει αξιολόγηση όλων, όπου ο κάθε τομέας θα έχει μία σειρά από ευθύνες και υπεύθυνους.

Ανάκαμψη;

Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα ως έχει. Κι αυτή δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει. Και μπορεί οι «τροβαδούροι» του Μεγάρου Μαξίμου να άδουν πως «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι» αλλά γνωρίζουν – γιατί αν μη τι άλλο είναι ευφυείς άνθρωποι – πως το momentum του 41% το έχουν απωλέσει!

Οσο γίνεται…

Απλώς θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα του 28,5%. Οσο γίνεται πιο ψηλά. Γι΄αυτό και η «οραματική» τους αναφορά είναι ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Δηλαδή να φέρουν την κατάσταση έτσι ώστε να υπάρχουν μετρήσιμα μεγέθη….

Ανασύνταξη

Φάνηκε χθες τόσο από τις αναφορές του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίσκεψη του στον νέο υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, όσο και από τις δηλώσεις του δευτέρου αμέσως μετά. Οπως επίσης και το θέμα του ΑΣΕΠ, που αφορά στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Βασικά στοιχεία στην επιχειρούμενη ανασύνταξη της κυβέρνησης!

Ερχονται δύσκολες μέρες

Αν όμως ληφθεί υπόψη το γεγονός πως από το φθινόπωρο τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα με την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων, τότε είναι προφανές ότι όλη η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου θα αναλωθεί στο να περιορίσει την ταχύτητα του «καθοδικού σπιράλ» των εξελίξεων….

Ο «τυφλοπόντικας»

Ας το πάρουν απόφαση όλοι – οι ενδιαφερόμενοι. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις σ΄όλο το φάσμα του συστήματος. Απλώς στους αδύναμους κρίκους τα πράγματα είναι πιο εμφανή και πιο ζωηρά. Ενώ στους πιο ισχυρούς κρίκους του συστήματος δουλεύει ο «τυφλοπόντικας»….

Αγχωτικά

Από τους τελευταίους μήνες του 2023 ως και τους πρώτους μήνες του 2024 ο πιο αδύναμος κρίκος του συστήματος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου έγινε «το έλα να δεις». Καλοκαιρινό το έκαναν το μαγαζί! Τώρα ο ιός της κρίσης μεταφέρθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη. Χθες λίγο ακόμη και θα κατέβαιναν οι τζαμαρίες….

Ερωτήματα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης όταν εκλέχθηκε επικεφαλής του κόμματος και αργότερα με την βελτίωση των ποσοστών του – αφού από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους άλλους τους εκπαραθύρωσε και με άλλους συμβιβάστηκε – θεώρησε ότι θα μπορούσε ίσως να το εγγράψει και στο … Ε9 που καταθέτει στην εφορία! Λάθος μέγα….

Απέτυχε

Βέβαια τα μηνύματα διάφοροι του τα έστειλαν προεκλογικά. Κι είναι η αλήθεια ότι τα πήρε. Διαμορφώνοντας ανάλογα και μία επιχειρηματολογία άμυνας. Ο στόχος όμως να έρθει δεύτερο κόμμα και να στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην τρίτη θέση, δεν επιτεύχθηκε. Κι αυτός ήταν ο ελάχιστος. Ως εκ τούτου ήταν βέβαιο πλέον ότι θα ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου»!

Τους εξόργισε!

Στο αίτημα των αντιπολιτευομένων για πρόωρες – το φθινόπωρο – εσωκομματικές εκλογές έκανε καλαμπούρι, διαρρέοντας για τα μέσα του Ιουλίου. Πράγμα που τους εξόργισε. Και μετά έδωσε συνέντευξη και απείλησε με διαγραφές. Οπως αντιλαμβάνεστε βγήκαν όλοι τα κάγκελα….

Χαμός

Σ΄αυτό το κλίμα της έντονης αμφισβήτησης συνεδρίασαν χθες από κοινού το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Και άνοιξαν οι ουρανοί! Πυροβολούσαν όλοι κατά ριπάς. Παλιοί και νέοι!

Τι θα κάνει;

Βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης παρέπεμψε τις αποφάσεις στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 30 Ιουνίου. Δηλαδή φαίνεται να αγοράζει χρόνο μέχρι να πάθουν … θερμοπληξία οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Πάντως μου λένε πως ούτε ο ίδιος έχει αποφασίσει τι θα κάνει….

Συσχετισμός

Πρωτίστως θέλει να «μετρήσει» τους δικούς του. Διότι ήδη έχει απώλειες ανθρώπων του, είτε μετακινούμενοι σε θέσεις «ουδετερότητας» είτε στην αντίπαλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση αποστρατεύονται από την ομάδα του. Λένε ότι – κατά πάσα πιθανότητα – την πλειοψηφία της ΚΠΕ την ελέγχει. Και στη συνεδρίαση της θα φανεί ποιο «οδικό χάρτη» θα προτείνει.

Κι άλλα ερωτήματα

Θα συμβιβαστεί με την πρόταση για εκλογές στα τέλη του 2024; Θα τις μεταθέσει στους πρώτους μήνες του 2025 – για να έχει προλάβει να ανασυντάξει και τον μηχανισμό του; Θα αποφασίσει να σκληρύνει την στάση του, και να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2025 και εν τω μεταξύ να προχωρήσει σε διαγραφές;

Διάσπαση;

Αν ακολουθήσει την τελευταία εκδοχή είναι προφανές ότι έχει αποφασίσει την διάσπαση και ένα μικρό ΙΧ κόμμα, που θα είναι αυτός και οι φίλοι του! Δηλαδή εξελίξεις που θα προσιδιάζουν με όσα συνέβησαν στην Κουμουνδούρου προ μηνών. Τίποτα δεν είναι ακόμη σαφές Θα ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανο Κασσελάκη – ο οποίος του έτεινε τρόπον τινά χείρα φιλίας; Ούτε αυτό είναι γνωστό….

Ο κ. Χάρης Δούκας

Ομως ο μεγάλος απών της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος από το πάνελ μιας βιβλιοπαρουσίασης φρόντισε να υπενθυμίσει πως θα είναι παρών στις εσωκομματικές εξελίξεις! Ομως εκτός του κ. Δούκα φαίνεται πως δεν κρατιέται ούτε ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος δημοσίευσε κείμενο που μοιάζει με τις πολιτικές πλατφόρμες των συριζαίων. Δηλαδή θα υπάρξουν τρεις υποψήφιοι – ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Δούκας και ο κ. Χριστοδουλάκης; Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμη!

Κρίσιμο!

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη ερώτημα. Διάφοροι επιχειρηματικοί κύκλοι που ανησυχούν για την «ευστάθεια του συστήματος» και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινούνται στο πολιτικό – επιχειρηματικό παρασκήνιο, τι σκοπεύουν να κάνουν;

Το Μέγαρο Μαξίμου;

Οπως επίσης πως σκοπεύει να κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου; Μέχρι τώρα έχει δείξει εμφανώς την αντιπάθεια του στον κ. Δούκα. Θα τον στηρίξει τον κ. Ανδρουλάκη; Αγνωστο κι αυτό. Οπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ερωτήματα κρίσιμα, των οποίων οι απαντήσει θα δοθούν στο επόμενο διάστημα και δεν είναι σαφές αν θα απαντηθούν όλα μονομιάς. Το παιχνίδι έχει ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς….

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Από την άλλη πλευρά η πληθωρική πολιτική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην διάρκεια του προηγούμενου διημέρου είναι προφανές ότι τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της κεντροαριστεράς. Δεν ήταν βέβαια μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά και η παρέα των ομιλητών που είχε στο συνέδριο – τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Δούκα – η οποία κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας θα περιοριστεί στα όσα είπε την περασμένη Τρίτη ή σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες; Και σ΄ αυτή την περίπτωση η εύθραυστη ισορροπία της Κουμουνδούρου τι συσχετισμούς θα αναδείξει;

Θερμοκρασίες … περιβάλλοντος

Είναι φανερό ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην κεντροαριστερά είναι απολύτως συμβατές με τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Ετσι αποτρέπονται και οι … πολιτικές θερμοπληξίες….

Related posts

Ανάληψη ευθύνης και υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ζήτησε η Συρεγγέλα

banks1

Αδήλωτα τετραγωνικά – Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Τι προβλέπει η τροπολογία Πέτσα

banks

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης

banks1

Θέρμανση: Αντλίες θερμότητας προτείνει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Δείτε γιατί συμφέρει φέτος τον χειμώνα

banks

Την Τρίτη εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

banks1

Χρήστος Στυλιανίδης: «Θα σταθούμε δίπλα στον τουρκικό λαό για όσο χρειαστεί»

banks