Friday, February 20, 2026
15.2 C
Athens

Στο… ρετιρέ η πληρότητα της Αθήνας σε Airbnb, στο… ισόγειο οι εισπράξεις

Στις πόλεις με υψηλή πληρότητα (μέσος όρος 86,3 διανυκτερεύσεις τον χρόνο) στη βραχυχρόνια μίσθωση κατατάσσεται η Αθήνα, ωστόσο συγκριτικά, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά κατάλυμα (8.796 ευρώ) είναι χαμηλό.

Την ίδια στιγμή ενώ η Αθήνα σε όρους πυκνότητας (αριθμός καταλυμάτων) φαίνεται «μεσαία», (με 13.274 ενεργές καταχωρίσεις, τοποθετείται στο κάτω μισό της κατάταξης, πίσω από τουριστικούς κολοσσούς όπως το Λονδίνο – 96.182 – και το Παρίσι – 95.461) αναδεικνύεται σε μια από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις της Ευρώπης.

Με περίπου 20 καταχωρίσεις ανά 1.000 κατοίκους, η Αθήνα ξεπερνά το Λονδίνο (12,7), τη Βαρκελώνη (12,0) και τη Ρώμη (14,7), προσεγγίζει δηλαδή τα επίπεδα πόλεων που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για προβλήματα υπερτουρισμού.

Σε σύγκριση με τη Λισαβόνα (46,7) δείχνει ότι υπάρχει ακόμα «χώρος προς τα πάνω», αλλά η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε ζώνη έντονης δομικής πίεσης, καθώς το πρόβλημα δεν είναι πόσα Airbnb υπάρχουν συνολικά, αλλά πόσο μεγάλο κομμάτι του οικιστικού αποθέματος απορροφούν.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έρευνα της Prosperty η οποία παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Short Stay Athens Conference 2026 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama Greece).

Βάσει των στοιχείων η Αθήνα λειτουργεί ως αγορά υψηλού όγκου, αλλά χαμηλής απόδοσης. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ιδιοκτήτες να πιέζονται ώστε να μεγιστοποιούν την πληρότητα αντί την τιμή και την ίδια στιγμή η πίεση στην κατοικία είναι μεγάλη χωρίς αντίστοιχο κοινωνικό όφελος από υψηλά έσοδα.

Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφονται 3.044 ενεργές καταχωρίσεις, κάτι που παραπέμπει σε εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα. Εδώ η μέση ημερήσια τιμή των 142 ευρώ είναι αισθητά υψηλότερη από τον μέσο όρο της πόλης, γεγονός που δείχνει ότι το Κέντρο λειτουργεί ως τουριστική μηχανή υπεραξίας. Η Πλάκα, ως κορυφαία περιοχή σε αριθμό καταχωρίσεων (906) αποτυπώνει τη μετατροπή ιστορικών γειτονιών σε σχεδόν μονο λειτουργικούς τουριστικούς θύλακες.

Γενικότερα, στο Εμπορικό Τρίγωνο, την Πλάκα και στο Κουκάκι, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κυριαρχούν, ενώ σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια οι μακροχρόνιες μισθώσεις εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία. Δεν έχει χαθεί όλο το κέντρο, αλλά έχουν δημιουργηθεί νησίδες πλήρους τουριστικοποίησης και άρα οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές από γειτονιά σε γειτονιά.

Στην ίδια έρευνα η Θεσσαλονίκη περιγράφεται ως μια αναπτυσσόμενη αλλά διαφορετικής φύσης αγορά σε σχέση με την Αθήνα. Καταγράφονται 4.606 ενεργές καταχωρίσεις, περισσότερες από το κέντρο της Αθήνας ως σύνολο, αλλά με χαμηλότερη μέση ημερήσια τιμή (87 ευρώ). Η αγορά της συμπρωτεύουσας  βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, με αυξανόμενη ζήτηση αλλά χωρίς ακόμη τα επίπεδα τιμών της Αθήνας.

Η πληρότητα στη Θεσσαλονίκη είναι γενικά χαμηλότερη από την Αθήνα, με κορυφαία περιοχή την Παύλου Μελά (38,4%), ακολουθούμενη από Κορδελιό-Εύοσμο και το κέντρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στο ιστορικό κέντρο, αλλά επεκτείνεται και σε δυτικές συνοικίες. Αυτό υποδηλώνει σταδιακή εξάπλωση της αγοράς και πιθανές ευκαιρίες επένδυσης σε λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές.

Τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα αποτελούν τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα, με 24.946 ενεργές καταχωρίσεις. Στις περισσότερες νησιωτικές αγορές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπερκαλύπτουν πλήρως τις μακροχρόνιες. Σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, η κατοικία για μόνιμους κατοίκους εμφανίζεται σχεδόν περιθωριοποιημένη. Η εικόνα καταδεικνύει τον δομικό χαρακτήρα του προβλήματος στέγασης στα νησιά, όπου ο τουρισμός έχει μετατραπεί στον κυρίαρχο χρήστη του οικιστικού αποθέματος.

Σε επίπεδο τιμών Μύκονος κυριαρχεί με μέση ημερήσια τιμή 723 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Αντίπαρος και η Σαντορίνη. Ωστόσο, σε επίπεδο όγκου καταχωρίσεων, η Σαντορίνη και η Πάρος πλησιάζουν ή ξεπερνούν τη Μύκονο. Αυτό δείχνει ότι η Μύκονος παραμένει αγορά υψηλού εισοδήματος αλλά όχι απαραίτητα η μεγαλύτερη σε όρους προσφοράς.

Η Κρήτη παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη ενιαία νησιωτική αγορά, με 19.955 ενεργές καταχωρίσεις. Σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου, η αγορά χαρακτηρίζεται ως πιο ισορροπημένη, με σημαντική παρουσία κατοικίας, ιδίως στο Ηράκλειο.

Στο ίδιο συνέδριο ο Camilo Schmid Rivas, Research Analyst στον AirDNA (πάροχος δεδομένων και αναλύσεων για βραχυχρόνιες μισθώσεις) αναλύοντας την ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέφερε πως από το 2023 ενώ οι μεσογειακοί ανταγωνιστές επιβραδύνθηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κοντά στο να καταστεί η έκτη μεγαλύτερη αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τις 130.000 ενεργές καταχωρίσεις και προσπερνώντας την Κροατία. Η προσφορά έφτασε σε ιστορικό υψηλό περίπου 160.000 καταχωρίσεων το 2025, πριν από μια εποχική πτώση στο τέταρτο τρίμηνο.

Όπως είπε στην αγορά κυριαρχούν οι μικρές μονάδες, με τα στούντιο και τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου να αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς και με ένα ισορροπημένο μείγμα διαμερισμάτων και βιλών. Οι νέες καταχωρίσεις εισέρχονται πιο προσεκτικά στην αγορά και τα δεδομένα της AirDNA δείχνουν ότι οι βαθμολογίες αξιολόγησης μειώνονται όσο αυξάνεται το μέγεθος του χαρτοφυλακίου.

Η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη διεθνή ζήτηση, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 90% των κρατήσεων. Η ζήτηση από τις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται, η Γερμανία παραμένει ισχυρή, αλλά η Γαλλία υποχωρεί εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη ζήτηση που καταγράφεται έως σήμερα για το καλοκαίρι του 2026 η οποία διαμορφώνεται ισχυρή, ιδιαίτερα τον Ιούλιο (+16%) και τον Αύγουστο (+11%), με τα πολυτελή ακίνητα να ηγούνται της ανάπτυξης, ενώ οι πιο άμεσοι μήνες (Φεβρουάριος έως Απρίλιος) εμφανίζουν ελαφριά μείωση. Μεγάλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών των Iron Maiden και Metallica στην Αθήνα, ήδη οδηγούν σε αύξηση των κρατήσεων της τάξης του 40% έως 80% σε ετήσια βάση γύρω από τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων.

Hot this week

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα Η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ κέρδισε τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ ενδιαφέρον προκαλεί με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η δεύτερη θέση, την οποία καταλαμβάνει η ΠΑΣΚΕ του Γιάννη Παναγόπουλου, προσπερνώντας την

O Νετανιάχου δηλώνει ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν προϋποθέτει τη διάλυση των υποδομών εμπλουτισμό ουρανίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνει την "καταστροφή" της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. "Η πρώτη προϋπόθεση" για μια συμφωνία "είναι ότι όλο το εμπλουτισμένο υλικό πρέπει να φύγει από το Ιράν", δήλωσε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στη συνάντησή του

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την Εθνική σε «ουδέτερη» — η αποτίμηση «προεξοφλεί» τα πλεονεκτήματά της

Η Goldman Sachs προχωρά σε εκτεταμένη αναθεώρηση της εικόνας...

Alpha Bank για τουρισμό: Ιστορικά υψηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας, θετικές οι ενδείξεις για το 2026

Έτος ορόσημο για τον τουρισμό παγκοσμίως αποτέλεσε το 2025, με τις διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις να ανέρχονται σε αξία σε 1,52 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά περίπου 4%. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Economic Research της Alpha Bank με

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιθυμούν μια Ελλάδα εθνικής αυτοπεποίθησης και όχι εθνικής υστερίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει με ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. «Οι διαφωνίες μας είναι υπαρκτές και σημαντικές. Δεν τις υποτιμούμε» επισημαίνει και σημειώνει πως «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε την ένταση, ούτε

Ζελένσκι σε Μόναχο: Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής υποστήριξης με τους ευρωπαίους συμμάχους της ενόψει της τέταρτης επετείου από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο επδιώκει να συγκεντρώσει στήριξη μεταξύ των εταίρων του καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη ρωσική προέλαση επί του

Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: Εξέφρασε ένα σπάνιο πολιτικό και ατομικό ήθος

Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: Εξέφρασε ένα σπάνιο πολιτικό και ατομικό ήθος 18:39, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Το δικό του «αντίο» στην Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η απώλεια της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βουλής και της Ακαδημίας Αθηνών

Κωνσταντοπούλου για Γεωργιάδη: Μιλάμε για παρακράτος – Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει θύλακας αστυνομικών με τον οποίο είναι σε επαφή

Παρέμβαση στην εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη, που μίλησε νωρίτερα για την κόντρα του με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. «Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να τα γνωρίζει κάθε πολίτης. Το πρώτο είναι ότι η δική μου σφοδρή επίθεση στον

Η Σερβία στο άρμα της Τουρκίας με μπίζνες 3,5 δισ. και προοπτική για 5 δισ. το 2026 – Η Ελλάδα υπό πίεση

Η Τουρκία συνεχίζει σταθερά την πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, με τον Ερντογάν να λέει στον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς ότι «δεν παραμέλησε ποτέ την περιοχή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σερβίας ως «κλειδοκράτορα» των Βαλκανίων. Τι συμφωνίες έκλεισαν και πώς επιχειρεί η Τουρκία να μειώσει την επιρροή της Ελλάδας. Του Χρήστου Μαζανίτη Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »