Sunday, December 21, 2025
12.8 C
Athens

Συνάντηση στο Μαϊάμι για τη Γάζα ενόψει της δεύτερης φάσης της συμφωνίας

Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Τουρκίας συναντήθηκαν στο Μαϊάμι της Φλόριντας για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα στο ειρηνευτικό σχέδιο για της Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

“Εξετάσαμε τα επόμενα βήματα στη σταδιακή εφαρμογή του Συνολικού Ειρηνευτικού Σχεδίου για τη Γάζα (…) Περαιτέρω διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τέσσερις μεσολαβήτριες και εγγυήτριες χώρες κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς “να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους” και “να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”.

Η συνάντηση είχε ως στόχο να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκε η πρώτη φάση – που προέβλεπε την επιστροφή των ζωντανών ομήρων και την παράδοση των σορών, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ – και να γίνουν οι προετοιμασίες για την έναρξη της δεύτερης φάσης.

Σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι όλες οι πλευρές επανέλαβαν ότι δεσμεύονται στην εφαρμογή του σχεδίου 20 σημείων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η δεύτερη φάση προβλέπει τον αφοπλισμό της Χαμάς, τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα, τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβερνητικής αρχής και την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης. Νέες διαβουλεύσεις θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή της.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα. Από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων, σκοτώθηκαν την Παρασκευή έξι άνθρωποι, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα του θύλακα. Το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι τουλάχιστον 401 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί επίσης τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

--

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

World Central Kitchen: Η πολωνική ηγεσία καταγγέλλει τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στη Βαρσοβία

Οι πολωνικές αρχές καταγγέλλουν τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στην Βαρσοβία μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία σκοτώθηκαν οι επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους και ο 35χρονος Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ. Ο ισραηλινός πρεσβευτής, ο Γιάκοβ Λίβνε, έδωσε χθες συνέντευξη σε ηλεκτρονικό πολωνικό μέσο ενημέρωσης

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »