28.3 C
Athens
July 2, 2024
Image default
WORLD

Συνέδριο ακροδεξιών στο Έσεν με μαζικές διαδηλώσεις

Μια παλιά βιομηχανική πόλη στην κοιλάδα του Ρουρ, το Έσεν των σχεδόν 600.000 κατοίκων, συνυφασμένη με πολλές περιόδους της γερμανικής ιστορίας. Με τη βιομηχανική επανάσταση και την άνθηση της υαλουργίας, της μεταλλουργίας και της υφαντουργίας και αργότερα με τη βαριά πολεμική βιομηχανία των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Μεταπολεμικά και πάλι με το “γερμανικό θαύμα”, τους “γκασταρμπάιτερ” και έκτοτε με την οικονομική παρακμή.

Όπως και άλλες πόλεις του Ρουρ, της λιγότερης ελκυστικής πλευράς της Βόρειας Ρηνανίας-Bεστφαλίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο το Έσεν τραβά όλα τα βλέμματα στους δρόμους του αλλά και στο συνεδριακό κέντρο Γκρουγκαχάλε, όπου πραγματοποιείται το κομματικό συνέδριο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία με περίπου 600 συνέδρους και όλα τα κορυφαία στελέχη να δίνουν το “παρών” υπό αστυνομική προστασία.

Γεγονός είναι επίσης ότι το συνέδριο αυτό ήταν επεισοδιακό πριν καν ξεκινήσει, δεδομένου ότι ο δήμος Έσεν ήθελε να το αποτρέψει. Μια δικαστική απόφαση όμως δικαίωσε το ακροδεξιό κόμμα και του επέτρεψε να διοργανώσει το συνέδριο κανονικά στο συγκεκριμένο συνεδριακό κέντρο.

Αέρας νίκης με κατεύθυνση προς Ανατολάς – και όχι μόνο

Στην ατζέντα του συνεδρίου βασικό θέμα αποτελεί η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο ηγετικό δίδυμο Αλίς Βάιντελ και Τίνο Kρουπάλα, μετά το εκπληκτικό, όπως το χαρακτήρισαν, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δεύτερη θέση μετά τη Χριστιανική Ένωση, αφήνοντας τρίτους και ασθμαίνοντες του Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σολτς. Στόχος από δω και πέρα, όπως διαμηνύουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, είναι ένας: η “πρωτιά” στην ανατολική Γερμανία και συγκεκριμένα σε Βρανδεμβούργο, Θουριγγία και Σαξονία, όπου διεξάγονται κρατιδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Οι σύνεδροι πάντως το Σάββατο έδωσαν το “πράσινο φως” στο ηγετικό δίδυμο να προχωρήσει, επανεκλέγοντάς τους στην κορυφή του κόμματος. “Θέλουμε να κυβερνήσουμε. Πρώτα στην Ανατολή. Μετά στη Δύση. Και μετά σε όλη τη Γερμανία” ανέφερε ο Τίνο Κρουπάλα. Μάλιστα κάνοντας μια πρώτη αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έλεγε ότι θα μπορούσαν να είχαν λάβει 20%, εάν βελτίωναν την εικόνα ορισμένων υποψηφίων. Αιχμές για τους επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαξιμίλιαν Κρα και Πετρ Μπύρστον, που βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες και σκάνδαλα.

H Αλίς Βάιντελ, συμπρόεδρος του κόμματος, η οποία σύμφωνα με αναλυτές προαλείφεται για τη θέση της υποψήφιας καγκελαρίου από το AfD για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025, ήταν λάβρα και αιχμηρή από το πρώτο λεπτό. Εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της συγκυβέρνησης υπό τον Σολτς, η οποία, όπως είπε, ευθύνεται για την “αποβιομηχάνιση της Γερμανίας” και για την “μεταναστευτική κρίση”, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Η Γερμανία έχει “εκφυλιστεί”, ανέφερε η Βάιντελ, προσιδιάζει πια σε “φάρμα πόνυ”.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία “είναι εδώ και εδώ θα παραμείνει” είπε καταχειροκροτούμενη. Εάν αναλάμβανε η Εναλλακτική για τη Γερμανία την εξουσία, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα καταργούσε από την πρώτη κιόλας μέρα τον νέο νόμο που απλοποιεί την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας αλλά και τον νέο περί αυτοδιάθεσης και ταυτότητας φύλου, που επιτρέπει σε τρανς άτομα να αλλάζουν ευκολότερα στο ληξιαρχείο το φύλο τους.

Αλλά και ως προς την ΕΕ δεν έλειψαν σφοδρά πυρά, τονίζοντας ότι στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της “ανακατανομής” δεν μπορούν χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων να καταλήγουν σε υπερχρεωμένα κράτη. Προειδοποίησε επίσης για μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Μαζικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς στους δρόμους

Την ίδια ώρα όμως στο Έσεν αναμένονται σήμερα και αύριο μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς με συνολικά 100.000 διαδηλωτές, ενώ μόνο στο πάρκινγκ έξω από το συνεδριακό κέντρο θα βρίσκονται περί τους 45.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα έχουν μπλοκάρει τις εισόδους στην πόλη, κεντρικούς δρόμους και πλατείες, έχουν στήσει καμπ, οργανώνουν από χθες συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για τη δημοκρατία, κατά της ακροδεξιάς και υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας. Μάλιστα έξω από το συνεδριακό κέντρο μπορεί κανείς να δει υψωμένες σημαίες της ΕΕ αλλά και τη σημαία του ουράνιου τόξου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Με ηλεκτρονική μουσική, DJs και σύνθημα: “Bass gegen Hass” (Mπάσο εναντίον Μίσους”. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν πάνω από 60 οργανώσεις από όλη τη χώρα, ενώ σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η αστυνομία. Η πόλη του Έσεν βρίσκεται από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους των γερμανικών αρχών ασφαλείας η πρόκληση είναι μεγάλη. Σήμερα το βράδυ, στο γειτονικό Ντόρτμουντ του ίδιου κρατιδίου, διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γερμανίας εναντίον Δανίας στη φάση των οκτώ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Πάντως ο Χριστιανοδημοκράτης υπ. Εσωτερικών του κρατιδίου Χέρμπερτ Ρόιλ έχει προειδοποιήσει για βίαια επεισόδια. “Αν χρειαστεί η αστυνομία θα επέμβει σθεναρά” ανέφερε σε δήλωσή του στο δίκτυο WDR.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ρωσία: Επίσκεψη Μεντβέντεφ σε στρατόπεδο εκπαίδευση στην ανατολική Ουκρανία

banks

O ΟΗΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση των ομήρων στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

banks

Βρετανία: Η Eurostar ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των σημερινών δρομολογίων από και πρός το Λονδίνο

banks

Αμερικανικά ΜΜΕ: Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA για διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

banks

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τους περιορισμούς πρόσβασης στο χάπι της άμβλωσης

banks

Πόλεμος στο Ισραήλ – Γαλλία: Πολύ μεγάλος ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα – “Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία”

banks