Sunday, January 25, 2026
16.2 C
Athens

Συνέδριο Νέας Αριστεράς: Προσπάθεια να αποφευχθεί η ρήξη – Υπέρ του Λαϊκού Μετώπου ο Ηλιόπουλος, αιχμές Βούτση κατά Τσίπρα

Συνέδριο Νέας Αριστεράς: Προσπάθεια να αποφευχθεί η ρήξη – Υπέρ του Λαϊκού Μετώπου ο Ηλιόπουλος, αιχμές Βούτση κατά Τσίπρα

πολιτική

Νέα Αριστερά

Με τις τοποθετήσεις των συνέδρων συνεχίζεται σήμερα, για τέταρτη ημέρα, το προγραμματικό, διαρκές συνέδριο της Νέας Αριστεράς και ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη διεργασίες για μία συνθετική πολιτική πρόταση που θα αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις και μία νέα ρήξη.  Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση της πολιτικής πρότασης. Εάν θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες για ενωτική πρόταση θα υπάρχει ένα μόνο κείμενο. Εάν οι διαφορές δεν γεφυρωθούν τότε θα υπάρξουν δύο κείμενα πολιτικών προτάσεων.

Η σημερινή Πολιτική Απόφαση θα κρίνει πολλά για το μέλλον της Νέας Αριστεράς. Στις τρεις ημέρες που προηγήθηκαν στο συνέδριο ξεδιπλώθηκαν οι δυο στρατηγικές που υπάρχουν για τις συμμαχίες στο κόμμα. Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουν σήμερα να βρουν μια συνθετική λύση ή αλλιώς μια συμβιβαστική διατύπωση σε σχέση με την επόμενη ημέρα και την πιθανότητα συμπόρευσης με το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης περιέγραψε το ζήτημα: «Δεν είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί ένας πολιτικός τραυματισμός της Νέας Αριστεράς στα όρια της ουσιαστικής ρήξη». Ο Νίκος Βούτσης περιέγραψε την μεγάλη συζήτηση για τις συνεργασίες και κατέληξε: «Αυτονόητα πρέπει να έχουμε υπεύθυνη στάση και να εργαστούμε ώστε να ηττηθεί η δεξιά και ακροδεξιά στη χώρα μας. Αυτονόητα πρέπει να πάρουμε ρίσκα και να διαμορφώσουμε με όλους και όσους είναι αυτό δυνατό, πόλο συνεργασίας με διακριτές και υπαρκτές δυνάμεις της πληθυντικής Αριστεράς μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Αυτονόητα βεβαίως δεν αποκλείουμε και κανέναν που θέλει από τη δική του σκοπιά να συμμετάσχει και να προσφέρει στην αναγκαία αυτή κοινή προσπάθεια».

«Δεν μας αφορούν κινήσεις που απαξιώνουν στελέχη άλλων δυνάμεων ως τελειωμένα»

Έστρεψε όμως τα πυρά του κατά του εγχειρήματος του Αλέξη Τσίπρα, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας: «Αυτονόητα όμως δεν μας αφορά και η επιλογή εγχειρημάτων που εν τη γενέσει τους, όχι μόνο επιλέγουν την Κεντροαριστερά ως βασικό χώρο αναφοράς και τη δήθεν αδιαμεσολάβητη σχέση εν γένει με τους πολίτες, αλλά και κυρίως απαξιώνουν τα στελέχη των άλλων πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, ως ιδιοτελείς, ως τελειωμένους, ανεπαρκείς, φθαρμένους, ως εγκλωβισμένους σε συλλογικότητες που δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στη γέννηση, δήθεν, της νέας ελπίδας μέσα από ένα προσωποπαγές κόμμα. Η ρητορική αυτή είναι η αυθεντική ακολουθία της περίφημης και άθλιας διχαστικής πολιτικής που επέρριψε σε δήθεν “βαρίδια” και σε “φατρίες” τις ευθύνες για τις πολιτικές ήττες του κόμματός μας στο παρελθόν και που οδήγησε σε διασπάσεις και στην ανάδειξη ως αρχηγού της τότε παράταξής μας ενός άσχετου με την Αριστερά νέου πολιτικού, που ισχυρίστηκε “εγώ μόνο μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη και μπορώ να το κάνω μόνος μου”».

Είπε ακόμη ο Νίκος Βούτσης: «Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες και καλή διάθεση για την ανασύνθεση των δυνάμεων της Αριστεράς ως διακριτής δύναμης αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Στο όνομα όμως της ανασύνθεσης λειτουργούν πολιτικά σχέδια προσωποπαγών κομμάτων που τελικά οδηγούν στη διαίρεση και αποσύνθεση των υπαρκτών δυνάμεων της Αριστεράς. Με αυτήν την έννοια είναι ορθή και χρήσιμη η διευκρίνιση του Πάνου Σκουρλέτη ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν ταυτίζεται και δεν εμπεριέχει το πρόταγμα για την ανασυγκρότηση της πληθυντικής μάλιστα Αριστεράς και Οικολογίας, όπως εμείς εδώ και προγραμματικά υποστηρίζουμε».

Νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της ευρύτερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η ομιλία του προέδρου, Αλέξη Χαρίτση, για το Λαϊκό Μέτωπο ως μόνη δυνατή απάντηση στην επέλαση του διεθνούς και εγχώριου τραμπισμού δεν είναι προσωπική του άποψη, αντανακλά την ουσία της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Αριστεράς. Συμπλήρωσε δε, ότι εάν κάποιοι διαφωνούν ας την αμφισβητήσουν ευθέως και όχι με πόλεμο φθοράς.

Υπέρ του Λαϊκού Μετώπου και της αρχικής εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση, τάχθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς. Συγκεκριμένα ο βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος είπε «Πίστευα και πιστεύω στο ιδρυτικό συμβόλαιο της Νέας Αριστεράς (στον πυρήνα του έχει την πρόταση για Λαϊκό Μέτωπο)».  Ακολούθως σημείωσε: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι ανίκητος, ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής πολιτικής είναι το κόστος ζωής. Θα ήμουν περήφανος για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που παλεύει για συμμαχίες και φέρνει αλλαγή στην ζωή του κόσμου».

Hot this week

Τράπεζες: Φεύγουν χιλιάδες, έρχονται ειδικοί AI – Η μεγάλη ανακατάταξη με γενναία πακέτα εξόδου

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση ριζικού μετασχηματισμού,...

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν στο “Συμβούλιο Ειρήνης” του

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "έλαβε πρόσκληση" για να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ειρήνης, μια πρωτοβουλία του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για τον οποίο εκτίμησε ότι "θα μείνει στην ιστορία" αν θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τη Γροιλανδία. "Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έλαβε πρόσκληση μέσω διπλωματικών οδών να

Συρία: Επικοινωνία Τραμπ – Σάρα για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία και για την κατάσταση των Κούρδων της Συρίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η συριακή προεδρία. "Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και της προστασίας του κουρδικού λαού εντός του συριακού

Δανία και Γροιλανδία πρότειναν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στη Δανία μόνο, να αποφασίσει την απάντηση της ΕΕ απέναντι στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών αναφορικά με τη Γροιλανδία, δήλωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Ιβέτ Κούπερ

Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι, μετά την απόδραση μελών του Ισλαμικού Κράτους

Ο συριακός στρατός επέβαλε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι της επαρχίας Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, μετά την απόδραση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την ομώνυμη φυλακή, μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Ο στρατός θα "χτενίσει" την πόλη αναζητώντας τους δραπέτες, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και

Ο Ερντογάν εξαίρει τη “μετρημένη” επίθεση του στρατού της Συρίας κατά Κούρδων μαχητών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε σήμερα τη "μετρημένη" επίθεση της Δαμασκού κατά των Κούρδων μαχητών στη Συρία, παρά τις "προκλήσεις". "Η προσεκτική διαχείριση αυτής της λεπτής επιχείρησης από τον συριακό στρατό, όπως και η αξιοσημείωτη ευαισθησία του στην ασφάλεια των αμάχων, είναι αξιέπαινες. Παρά τις προκλήσεις, ο συριακός στρατός πέρασε αυτή τη δοκιμασία

Γερμανία: Δραματική μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

Δραματική μείωση καταγράφηκε το 2025 στις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Οι ΗΠΑ έχασαν πλέον την πρώτη θέση ως εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, την οποία καταλαμβάνει και πάλι η Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2025 οι εξαγωγές προϊόντων

Δανία: Δεν θα συμμετάσχει στο Νταβός εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης για τη Γροιλανδία

Την απόφαση να μην εκπροσωπηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αυτή την εβδομάδα έλαβε η Δανία, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση γύρω από τη Γροιλανδία, η οποία δοκιμάζει τις διατλαντικές σχέσεις. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Bloomberg, "εκπρόσωποι της δανικής κυβέρνησης είχαν προσκληθεί φέτος και οι αποφάσεις για τη συμμετοχή αποτελούν ζήτημα

Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα “αντισταθούν πολύ” στο σχέδιο για τη Γροιλανδία – “100% θα επιβάλω τους δασμούς την 1η Φεβρουαρίου”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει "100%" στην επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στις απαιτήσεις του για την ανάληψη ελέγχου της Γροιλανδίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι η κυριαρχία του νησιού δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »