Tuesday, March 25, 2025
17.6 C
Athens

Συναγερμός στη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας – Φόβοι ότι θα συνεχιστεί το selloff

ΤΕΛΕΥΡΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:40.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν συναντήθηκε σήμερα με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας (TBB), δηλαδή των εμπορικών τραπεζών της χώρας, για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά, ανέφερε σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο τρεις τραπεζικές πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση αυτής της συνεδρίασης, ο Φατίχ Καραχάν ενημέρωσε τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών ότι η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς αποτελεσματικά και αποφασιστικά για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. 

Η απόφαση για πραγματοποίηση της συνάντησης Κεντρικής Τράπεζας – TBB πάρθηκε μετά την προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ε. Ιμάμογλου, που αναμένεται να δώσει από αύριο νέα ώθηση στο sell – off των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων.

Η τουρκική λίρα, οι μετοχές και τα ομόλογα βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση από την περασμένη Τετάρτη όταν συνελήφθη ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Συγκεκριμένα η δείκτης BIST 100 είχε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις φθάνοντας φθάνει το 15% στο σύνολο της εβδομάδας και γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008. 

Οι τραπεζικές μετοχές έχασαν περίπου 10% ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 3,6% μέσα σε τρεις ημέρες, φτάνοντας ξανά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό οι εμπορικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να πουλήσουν έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα αστάθειας για να ανακόψουν την πτώση της λίρας και να αποτρέψουν νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE