Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο, Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 11:00, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Aντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Χαοτική η επόμενη ημέρα με τους Ταλιμπάν στην Ασιατική χώρα:

Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν κυριαρχείται από πλήρη αβεβαιότητα. «Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς οι Ταλιμπάν θα ασκήσουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές τους κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ», δήλωσε ηγετικό στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. Παράλληλα, σημείωσε στo Reuters: «Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης».

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία κατακτώντας όλα τα αστικά κέντρα μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα. Μάλιστα, η Καμπούλ βρέθηκε στα χέρια τους χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίσταση από τον αφγανικό στρατό. Έτσι, λοιπόν, δύο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους και την εισβολή του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην Ασιατική χώρα ξεκινά  μια νέα εποχή. Μια εποχή που επιφέρει πλήρη αβεβαιότητα για περίπου 40 εκατομμύρια Αφγανούς, την ώρα που η Δύση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της εν μέσω ανησυχίας για νέες προσφυγικές ροές.

Γράψτε το σχόλιό σας