Friday, May 9, 2025
27.4 C
Athens

Συνεργασία ΑΑΔΕ-ΕΑΔ: Σχέδιο «ακεραιότητας» με βιντεοσκόπηση των φυσικών ελέγχων

Σύστημα κυκλικής μετακίνησης ελεγκτών σε κρίσιμα τελωνεία της χώρας και βιντεοσκόπηση των φυσικών ελέγχων, προβλέπει μεταξύ άλλων το κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) που υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας, για την ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, προβλέπει:

– διαρκή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας με σημεία επαφής για τον συντονισμό μεταξύ των δυο φορέων στα πεδία του εσωτερικού ελέγχου, της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της διαχείρισης κινδύνων διαφθοράς και απάτης, καθώς και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

– κατάρτιση σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας των Υπηρεσιών για την περίοδο 2023-2025.

Το ανωτέρω σχέδιο δράσης περιλαμβάνει :

  • Σύστημα κυκλικής μετακίνησης ελεγκτών σε κρίσιμα τελωνεία της χώρας
  •  Ενίσχυση της εποπτείας των τελωνείων από Οικονομικούς Επιθεωρητές
  • Βιντεοσκόπηση των φυσικών ελέγχων
  • Σύσταση και λειτουργία Συμβούλου Ακεραιότητας για το σύνολο των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
  • Ενίσχυση και ενδυνάμωση του συστήματος ακεραιότητας και εσωτερικού ελέγχου
  • Ενίσχυση της διερεύνησης υποθέσεων απάτης, διαφθοράς, πειθαρχικών ελέγχων και αξιολόγησης κινδύνων
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση υπαλλήλων σε θέματα ακεραιότητας στη βάση καλών διεθνών πρακτικών και σύγχρονων εργαλείων
  • Αξιολόγηση αντικτύπου των δράσεων και μέτρηση του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στην αρχή και τη λήξη των δράσεων

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Προτεραιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι η εφαρμογή των διαδικασιών μας με διαφάνεια, ευθύνη και εντιμότητα απέναντι στους πολίτες. Για το σκοπό αυτό είμαστε παρόντες σε δυναμικές συνεργασίες και από σήμερα, και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη. Το Μνημόνιο Συνεργασίας, ενδυναμώνει περαιτέρω τη μηδενική ανοχή μας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς καθώς χρέος μας αποτελεί η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος».

Η Αναπληρώτρια του Διοικητή της ΕΑΔ κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου σημείωσε ότι «με μεγάλη χαρά προχωρήσαμε στη σύναψη μιας συμφωνίας που δρομολογεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων και προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας, και την ενδυνάμωση των διαδικασιών του συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου σε κρίσιμες ελεγκτικές υπηρεσίες των δυο φορέων. Μια συνεργασία που θα έχει πολλαπλά οφέλη και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς».

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE