Ο αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Βασιλειάδης, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, επανέλαβε ότι «επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι πρέπει να υπάρξει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση».
«Υπήρχε απόφαση της κυβέρνησης να προστατευτούν οι δικοί της άνθρωποι, ο κ. Καραμανλής»
Ο κ. Βασιλειάδης βρέθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» του MEGA με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και συνομίλησε με τον Νίκο Ρωμανό από τη Νέα Δημοκρατία και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ.
Για τις κατηγορίες περί τοξικότητας που απευθύνονται από τη ΝΔ προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Δεν γίνεται να παίζουμε με την καραμέλα της τοξικότητας κάθε φορά που κάποιος κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Και δυστυχώς στους περισσότερους τομείς της διακυβέρνησης αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να μην ασκήσεις σφοδρότατη κριτική. Προκειμένου το τελευταίο διάστημα, για να θολώσουν τη συζήτηση από τα πραγματικά ζητήματα, πως δύο τρένα κατευθύνονταν στην ίδια γραμμή, γιατί ήταν λιγότεροι τα τελευταία χρόνια από τη διακυβέρνηση της Δεξιάς οι εργαζόμενοι στη βάρδια, γιατί άλλαξαν οι προϋποθέσεις και τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας σταθμάρχης, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η 717; Αντί λοιπόν να συζητάμε για αυτά τα ζητήματα, αρχίζουμε και πετάμε την μπάλα στην τοξικότητα. Αρχίζουμε και πετάμε την μπάλα σε οτιδήποτε άλλο, αρκεί να φύγει από το κάδρο ο πραγματικός υπεύθυνος», τόνισε.
Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις επιθέσεις εναντίον λειτουργών της δικαιοσύνης
Ο ίδιος σημείωσε ότι: «Προφανώς είναι καταδικαστέες οι προσωπικές στοχοποιήσεις, αλλά από κει και μετά οι πάντες κρίνονται και εμείς αυτό που απαιτούμε είναι ό,τι και όλος ο ελληνικός λαός: να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, να κάνουν όλοι σωστά τη δουλειά τους. Και να κοιτάξουμε και το πολιτικό σύστημα, καθώς το πολιτικό σύστημα για τις δικές του ποινικές ευθύνες, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να φέρνει τα πράγματα στο φυσικό τους δικαστή, ωστόσο δεν το κάνει τώρα δεν το έκανε και για την 717.
Επειδή είχε πέσει πάρα πολύ λάσπη από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της ΝΔ λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημα, ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης ήρθε και ζήτησε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε Πρόεδρο της Βουλής, κι εκεί ελέγχεται, την ενεργοποίηση του 86 παρ. 5 του Συντάγματος για να μπορέσει να πάει στο φυσικό του δικαστή, να μην παίξουμε με τις παραγραφές, να μην σπεκουλάρουν άλλο και αυτός δεν το αποδέχθηκε. Γιατί υπήρχε απόφαση της κυβέρνησης να προστατευτούν οι δικοί της άνθρωποι, ο κ. Καραμανλής. Ο κόσμος και η ελληνική κοινωνία δεν το αντέχει άλλο.
Από εκεί και πέρα ως νομικός δεν μπορώ να αποφαίνομαι για πράγματα τα οποία αφορούν δικογραφίες και χειρισμό δικογραφιών για τα οποία δεν έχω γνώση. Από αυτά που βλέπω όμως θα πρέπει όλοι οι ταγοί της δικαιοσύνης να είναι απόλυτα προσεκτικοί, γιατί αυτή η υπόθεση που αφορά το θάνατο 57 συμπολιτών μας είναι υψίστης σημασίας. Δεν πρέπει να αφεθεί κανένα κενό και δεν πρέπει να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο, είτε δια πράξεων, είτε δια παραλείψεων. Άρα θα πρέπει να είμαστε όλοι απίστευτα προσεκτικοί».
Για τις θεσμικές ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τα Τέμπη
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Πριν μιλήσουμε για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, με βάση την προηγούμενη, δεν έχει έρθει ακόμα ο εφαρμοστικός νόμος για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και στο τέλος πάλι θα περιμένουμε από κάποιον δικαστή να κάνει ερμηνεία αν εφαρμόζεται η μία ή η άλλη διάταξη και πάλι θα ρίχνουμε το μπαλάκι στη δικαιοσύνη όταν υπάρχουν σαφείς ευθύνες της κυβέρνησης.
Ο μόνος αντιθεσμικός είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας για Εξεταστική Επιτροπή που έκανε η κυβερνητική του παράταξη την παρουσίασε ως μαύρη σελίδα στην ιστορία του Κοινοβουλίου και μάλιστα όταν οκτώ από τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε αυτήν την «κακή στιγμή της ιστορίας του Κοινοβουλίου» υπουργοποιήθηκαν. Εδώ πέρα υπάρχουν σαφείς ευθύνες και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού».