26.4 C
Athens
June 28, 2024
Image default
POLITICS

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Να διεθνοποιήσει το θέμα ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «καταδικάζει απερίφραστα την νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εντολοδόχο πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski, και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί επιτέλους στις προβλεπόμενες ενέργειες», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο VMRO ότι οι συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες προβαίνει, επιφέρουν και προβλεπόμενες κυρώσεις οι οποίες απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο», προειδοποιεί η Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», ενώ υπενθυμίζει παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021, «η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαρύτατες ευθύνες»

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να επιχειρεί να υποβαθμίσει και αυτήν την αποτυχία της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής του, να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας από τη στιγμή που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία».

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και VMRO, τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προσπαθούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία η οποία αποτελεί σταθμό για όλους τους λαούς των Βαλκανίων, προκειμένου να προσελκύουν εθνικιστικά ακροατήρια».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες», σημειώνει καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.​

Related posts

Τι ζητάει το Μαξίμου από την Ε.Ε για τους πλημμυροπαθείς – Στα 2,5 δισ. το «ταμείο»

banks1

Ένταξη παιδιών σε δομές φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

banks1

Κασσελάκης: «Παλεύουμε για δημόσια μνημεία και για αξιοπρέπεια των εργαζόμενων στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς»

banks

Ανδρουλάκης: «Οι σοσιαλιστές είναι η ελπίδα απέναντι στη συντήρηση, τον λαϊκισμό, την ακροδεξιά»

banks1

Τέλος του 2023 θα έχει αποκατασταθεί το κάστρο της Αστυπάλαιας

banks

Ελληνοτουρκικά: «Πόλεμος γιοκ», «διάλογος γιοκ»… έρχονται εκλογές

banks1