Thursday, March 20, 2025
12.1 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική για το «μπάζωμα» της προανακριτικής – Συντονισμός με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά για απομόνωση της ΝΔ

Στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τέχνασμα, όπως το χαρακτηρίζουν, να ακυρωθεί στην πράξη η προανακριτική επιτροπή παραπέμποντας τον κ. Τριαντόπουλο απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο για το «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος των Τεμπών.

Δεν μπορούν σημειώνουν οι βουλευτές να συναινέσουν σε μια διαδικασία που παρακάμπτει τον ίδιο τους τον εαυτό και να ακυρώσουν την ίδια την προανακριτική επιτροπή η οποία με βάση και το Σύνταγμα τους δίνει τη δυνατότητα με αρμοδιότητες εισαγγελέα να πάρουν καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων και να συλλέξουν στοιχεία ακόμη και για βαρύτερα αδικήματα σε βάρος του κ. Τριαντόπουλου ή και άλλων Υπουργών ενδεχομένως.

Κοινή στάση

«Η ΝΔ και ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης κ. Μητσοτάκης, επιλέγουν να αποδράσουν από την προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο» σημείωνε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση όπως από κοινού ψήφισαν με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά τόσο τη μομφή όσο και τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός.

Οι πρώτες σκέψεις για αποχή από τη σχετική ψηφοφορία στο τέλος της διαδικασίας είναι πάνω στο τραπέζι.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τον τρόπο με τον οποίο θα συνταχθεί το σχετικό πόρισμα από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στο αν θα συναινέσει στο να μπουν στο πόρισμα και αναβαθμισμένες κατηγορίες πέραν του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος.

Κατά πληροφορίες αντίστοιχες σκέψεις έχουν πέσει και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από την Νέα Αριστερά, επομένως είναι πολύ πιθανό η 14 βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν μόνοι τους το πόρισμα που θα ίδιοι θα συντάξουν.

Ο Καραμανλής και ο εγκλωβισμός της ΝΔ

Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοινή η πεποίθηση ότι το μοτίβο που θα ακολουθήσει η ΝΔ και η κυβέρνηση στο ζήτημα της παραπομπής του κ. Τριαντόπουλου με παράκαμψη της προανακριτικής επιτροπής θα επαναληφθεί και για τα πολιτικά πρόσωπα και τους υπουργούς που θεωρείται βέβαιο από την πλευρά τους ότι θα ακολουθήσουν μετά τον κ. Τριαντόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να ζητήσει αν χρειαστεί τη σύσταση νέας προανακριτiκής επιτροπής ακόμη και αν η περίπτωση Τριαντόπουλου αποτελέσει πιλότο και για άλλους υπουργούς.

Όπως σχολίαζε στέλεχος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ δεν θα μπορεί τότε να πει «δεν τον στέλνουμε στο ειδικό δικαστήριο».

Ουσιαστικά στο κάδρο μπαίνει ο πρώην υπουργός μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πέρσι έτυχε «ασυλίας» από την κυβερνητική πλειοψηφία όταν απέρριψε τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση 717 με βάση και το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Όμως μόλις την περασμένη εβδομάδα κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του κ. Καραμανλή και του κ. Σπίρτζη οι γονείς Γιώργος Τσακλίδης και Ελένη Βασάρα.

Η δικαίωση της Όλγας και ο δικαιωμένος Πολάκης

Ο αιφνιδιασμός Τριαντόπουλου αναζωπύρωσε τις συζητήσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την προανακριτiκή της μιας ημέρας που πρότεινε ο Παύλος Πολάκης για τον κ. Τριαντόπουλο.

Ο κ. Πολάκης μάλιστα μετά την τελευταία εξέλιξη σε ανάρτησή του δήλωσε δικαιωμένος.

Μπορεί η πρότασή του να ήταν η παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου και για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως αναφέρει, ωστόσο για τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα την απέρριπτε και ο κ. Τριαντόπουλος δεν θα οδηγούνταν ποτέ στο ειδικό δικαστήριο.

Όπως επισημαίνουν ακόμη και σε αυτή τη φάση, που η κυβερνητική πλειοψηφία συναίνεσε στη συγκρότηση της προανακριτικής το έκανε μόνο γιατί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά στο πλημμέλημα του «μπαζώματος» και αυτό μάλιστα δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καν η παράβαση καθήκοντος που περιγράφεται.

Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν η πρώτη που είχε θέσει μετ’ επιτάσεως τον έντονο σκεπτικισμό που υπήρχε σε πολλούς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για το αν έπρεπε να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για τον κ. Τριαντόπουλο μόνο για πλημμέλημα.

Τώρα η κυβερνητική πλειοψηφία και ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο παρακάμπτει την έρευνα από τους βουλευτές, αλλά η πλειοψηφία θα συντάξει και το υποτυπώδες πόρισμα που θα σταλεί στο δικαστικό συμβούλιο με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Ένα ερώτημα έχω προς το ΠΑΣΟΚ. Είναι επαρκή τα στοιχεία για την προανακριτική επιτροπή και δεν είναι αρκετά για την πρόταση δυσπιστίας;» ήταν το ερώτημα που έβαλε η Όλγα Γεροβασίλη προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη από το βήμα της ολομέλειας ψέγοντάς τον για την καθυστέρηση ενός μήνα να συναινέσει στο να συγκεντρωθούν οι 50 υπογραφές και έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή να απολογηθεί.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE