22.5 C
Athens
September 27, 2024
Image default
POLITICS

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγικές και μέτωπα των υποψηφίων προέδρων – Όλοι με όλους και στη μέση ο Παππάς

Η επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη με το φάκελο των 32 υπογραφών και του πόθεν έσχες αναμφίβολα επιταχύνει τις εξελίξεις στην κούρσα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου επιταχυντική ήταν και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου με την πίεση τώρα να πέφτει στην πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος δεν δείχνει να βιάζεται και συνεχίζει την τακτική των επικοινωνιακών ανοιγμάτων για να σπρώξει στο χρόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του.

Ένα απώτερο ορόσημο για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου ήδη από πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι δεν είναι άλλο αμέσως μετά την επόμενη Κεντρική Επιτροπή στις 5 Οκτωβρίου και τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ για εκλογή προέδρου στις 6 Οκτωβρίου.

Οι «100» αναμένεται να συνεδριάσουν απόψε το βράδυ για να χαράξουν τις βασικές γραμμές της στρατηγικής τους

Ο Νίκος Παππάς πάντως κλείνει στους συνομιλητές του το σενάριο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και επικεντρώνεται στα καθήκοντα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στελέχη πάντως που τον ακολουθούσαν μέχρι τώρα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής και όχι μόνο έχουν ήδη μετακινηθεί σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις στηρίζοντας και τους τρεις υποψήφιους.

Βρισκόμενος ουσιαστικά στη μέση της προεκλογικής σύγκρουσης που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα ο κ. Παππάς ξεκαθαρίζει ανοιχτά πλέον στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση ούτε να επηρεάσει στελέχη προς κάποια συγκεκριμένη υποψηφιότητα επιμένοντας ωστόσο στην ανάγκη να μην παρεκκλίνει η διαδικασία από τις συλλογικές αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων.

Στελέχη των «100» δεν δείχνουν να είναι όλα ικανοποιημένα από τις έως τώρα εξελίξεις

Ζυμώσεις στους «100»

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Φάμελλου οι «100» αναμένεται να συνεδριάσουν απόψε το βράδυ για να χαράξουν τις βασικές γραμμές της στρατηγικής τους από τώρα και μέχρι το Έκτακτο Συνέδριο.

Βασικός άξονας δεν είναι άλλος από τη στήριξη του κ. Φάμελλου για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η μετωπική αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη είναι καταστροφή για το ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν εκλεγεί ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε έχει τελειώσει οριστικά» είπε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του OPEN επαναφέροντας το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Στελέχη των «100» πάντως δεν δείχνουν να είναι όλα ικανοποιημένα από τις έως τώρα εξελίξεις.

Στη αποψινή συνεδρίαση προσέρχονται αποφασισμένα να θέσουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση όλων των θέσεων που εκφράζονται στο μπλοκ της νέας πλειοψηφίας και δεν είναι άλλο από το αίτημά τους η υποψηφιότητα που θα υποστηριχτεί συλλογικά – εν προκειμένο του Σωκράτη Φάμελλου – να εκφράζει και τη θέση για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχήμα του χώρου που θα διεκδικήσει την εξουσία απέναντι στη ΝΔ και τη Δεξιά.
Μάλιστα υπάρχουν και πιο σκληροπυρηνικά στελέχη που δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να αναζητήσουν και άλλο υποψήφιο που θα εκφράσει αυτή την κατεύθυνση.

Οργανώνεται ο Πολάκης

Ανάμεσα στις 32 υπογραφές που κατέθεσε ο Παύλος Πολάκης ξεχώρισαν αυτές των κυρίων Τρύφωνα Αλεξιάδη και Λευτέρη Σκέρτσου οι οποίοι προέρχονται από το μπλοκ του Νίκου Παππά και για μεγάλο διάστημα στήριξαν τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρώην υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής επί κυβέρνησης Τσίπρα και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Νίκου Παππά είναι ο άνθρωπος που κρατούσε τα κλειδιά του isyriza όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο δε κ. Αλεξιάδης είναι πρόσωπο που βρέθηκε στην περίφημη οικονομική επιτροπή του κόμματος και έχει βαθιά γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά τα δυο στελέχη προσωποποιείται σε αυτή τη φάση και η οργανωτική ετοιμότητα την οποία χτίζει ο κ. Πολάκης ως υποψήφιος πρόεδρος με τον κ. Αλεξιάδη να γίνεται το σημείο αναφοράς για τον Πειραιά όπου πολιτεύεται ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η γεωγραφική εκπροσώπηση αποτυπώνεται και στην περίπτωση του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλου ενώ αντίστοιχης εμβέλειας είναι και η περίπτωση του άλλοτε συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα δημοσκοπήσεων και στρατηγικού σχεδιασμού Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Ο κ. Πολάκης μπορεί να μοιράζεται την ίδια εκλογική βάση στο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι σαφές σε όλους τους υποψήφιους ότι η μάχες σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνονται και από τους μηχανισμούς που μπορούν να ενεργοποιήσουν μέλη και φίλους για να προσέλθουν στην κάλπη.

Γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη

Δεύτερες σκέψεις…

Την ίδια στιγμή μεταξύ των στελεχών που βρίσκονται μετωπικά απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη επικρατεί η αίσθηση ότι η επικοινωνιακή τακτική της αναβολής της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του πρώην πρόεδρου Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι παρά οι δεύτερες σκέψεις που εξακολουθεί να έχει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την εκτίμησή τους σημαντική παράμετρος είναι η συστηματική θυματοποίησή του που έχει επιλέξει το επιτελείο του και όπως παρατηρούν δεν αποκλείεται στο τέλος της διαδικασίας να εργαλειοποιήσει την συσπείρωση των ψηφοφόρων στην υποψηφιότητά του ως την εντολή της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει ακόμη και στη σύσταση του δικού του πολιτικού φορέα.

Related posts

Φωτεινή Αραμπατζή: Η βουλευτής της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

banks1

Ο Τράγκας διέγραψε τη Ραχήλ Μακρή από το κόμμα του – Τι απάντησε η ίδια

banks

Κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό προτείνει ο Παππάς

banks

Πέτσας: Ένα νέο κύμα πανδημίας δεν θα «χτυπήσει» την οικονομία αλλά τους ανεμβολίαστους

banks

Μητσοτάκης: Στον Έβρο την Παρασκευή – Συνάντηση με την Σακελλαροπούλου αύριο

banks

Κύπρος: Γιατί έχει σημασία να μιλάμε πάντα για «Ψευδοκράτος»

banks1