Ο «Σύγχρονος Μαχητής» μπαίνει στο πρόγραμμα της «Ατζέντας 2030» με στόχο την αναβάθμιση του εξοπλισμού που φέρει ο μαχητής, ο στρατιώτης του 21ου αιώνα, με έμφαση στην τεχνολογία. Στόχος να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης του «Σύγχρονου Μαχητή» που φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό που φέρει ο μαχητής στον 21ο αιώνα εστιάζει σε πέντε σημεία αναβάθμισης, την επιβίωση, την επικοινωνία, την επίγνωση, την ευελιξία και την ισχύ πυρός.
«Σύγχρονος Μαχητής» made in Greece
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής», εκτιμώμενου κόστους 204 εκατ. ευρώ, «θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη κυρίως των Στρατιωτικών Εργοστασίων 700 ΣΕ και 301 ΕΒ με ελληνικές εταιρείες, ενώ η πρώτη παράδοση υλικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2026».
Ως ένα από τα «πιο ουσιαστικά βήματα στην υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», διότι αφορά άμεσα τον οπλίτη, τον μαχητή της πρώτης γραμμής. Τον Έλληνα μαχητή, δηλαδή, την καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Κατά την παρουσίαση που έγινε στην Σχολή Ευελπίδων ο Δένδιας αναφέρθηκε στις αλλαγές κάνοντας λόγο για «μία σειρά μεταβολών, από τα κράνη από “Kevlar”, από τις εξαρτύσεις με αντιβαλλιστική προστασία, από τις σύγχρονες προσωπίδες, από τις στολές με αισθητήρες, από τις διόπτρες, από τα γυαλιά προστασίας, από το κουτί πρώτων βοηθειών, από τις θήκες διάφορων ειδών, από τα συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, τον εξοπλισμό, την προμήθεια του νέου τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή, την αναβάθμιση του γνωστού σε όλους μας τυφεκίου G3, ένας πολύ μακρύς κατάλογος αλλαγών στον εξοπλισμό του μαχητή. Δε νομίζω ότι μένει οτιδήποτε απ’ αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ούτε καν τα άρβυλα».
Δημιουργούμε τον στρατιώτη του 21ου αιώνα
«Δημιουργούμε» όπως είπε ο Δένδιας «μια νέα πραγματικότητα. Έναν Έλληνα στρατιώτη του 21ου αιώνα».
Ο βασικός μαχητής
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών. Όπως ανέφερε δε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι χρηματοδοτημένο με 204 εκατ. Ευρώ και θα αρχίσει να εξελίσσεται αμέσως, ενώ το «χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για το σύνολο του Ελληνικού Στρατού, συμπίπτει με το 2030».
Ο ελεύθερος σκοπευτής
Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στο οικονομικό αποτύπωμα που θα έχει ο «Σύγχρονος Μαχητής» στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Όπως είπε «η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να παράξει περίπου το 90%, ίσως και παραπάνω» από όσα προβλέπει το πρόγραμμα «και επαληθεύει έτσι την επιλογή να καταστεί το αμυντικό μας οικοσύστημα ένας μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας».
Ο Έλληνας μαχητής το καλύτερο οπλικό σύστημα
Χαρακτήρισε δε τον εκπαιδευμένο Έλληνα μαχητή του 21ου αιώνα ως το «το καλύτερο οπλικό σύστημα».
Το πρόγραμμα έχει στόχο να καταστήσει τον Έλληνα μαχητή ισχυρό, αποτελεσματικό και έτοιμο να ανταποκριθεί στο σύγχρονο και απρόβλεπτο πεδίο της μάχης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, τις νέες μορφές απειλών και σύμμετρου πολέμου, τις αυξημένες απαιτήσεις ευελιξίας και επιβιωσιμότητας, αλλά και την ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Αναβάθμιση σε πέντε σημεία
Τα πέντε σημεία αναβάθμισης:
– Επιβίωση: Νέα κράνη, αντιβαλλιστική θωράκιση, συλλογή Α βοηθειών και κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Πιο συγκεκριμένα η στολή νέου τύπου έχει βιομετρικούς αισθητήρες, για τον έλεγχο της καρδιάς των πνευμόνων και της θερμοκρασίας του μαχητή. Ενώ αντικαθίστανται και τα άρβυλα με νέου τύπου.
Μεταξύ άλλων, τα κράνη αλλάζουν, προστίθενται αντιβαλλιστικά γυαλιά, ενώ αλλάζει και η προστατευτική προσωπίδα.
– Επικοινωνία: Ασφαλής, γρήγορη επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης.
– Αντίληψη: Επίγνωση της τακτικής κατάστασης, προσδιορισμός και απόφαση ενεργειών
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας και της αντίληψης ο Σύγχρονος Μαχητής έχει σύστημα ενδοεπικοινωνίας, απεικόνιση τακτικής κατάστασης και τερματικό χειρισμού Blue Force Tracking.
– Ευελιξία: Ελαφρύτερος εξοπλισμός με σύγχρονα υλικά που προσφέρει ταχύτητα, εργονομία και καλύτερη κατανομή βάρους. Νέα θήκες γεμιστήρων τυφεκίου, θήκη χειροβομβίδας, πιστολοθήκη μηρού με θήκη γεμιστήρων, ζώνη μάχης και Strobe Light Ορατού και Υπέρυθρου φωτός.
– Ισχύς πυρός: Ισχυρά Πυρά, ταχύτητα, ακρίβεια, αναβαθμισμένος οπλισμός και σκοπευτικά νέας γενιάς. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται διόπτρα νυκτερινής παρατήρησης, αναβαθμισμένο τυφέκιο G3Α3 για το βασικό μαχητή και νέο τυφέκιο για τον ελεύθερο σκοπευτή.
Επίσης προστίθεται πιστόλι 9 χιλιοστών.
Ο οδικός χάρτης υλοποίησης του προγράμματος
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη υλοποίησης του προγράμματος, το β’ εξάμηνο του 2025 αναμένονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τον Αύγουστο του 2026 η υλοποίηση και έναρξη παραλαβών. Τον Αύγουστο του 2027 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση του προγράμματος που αφορά την κάλυψη του 50% των αναγκών του ενεργού στρατού και έως τον Αύγουστο του 2030 έχει μπει στόχος να ολοκληρωθεί η β’ βάση που αφορά στην κάλυψη του 100% των αναγκών του ενεργού στρατού.
Στην Α’ φάση του προγράμματος θα καλυφθούν οι ανάγκες του ενεργού στρατού σε Θράκη, νησιά του Αιγαίου και στην ΕΛΔΥΚ.
Με το Νίκο Δένδια να υπόσχεται στους φοιτητές της Σχολής Ευελπίδων πως η αρχή θα γίνει με τον δικό τους εξοπλισμό.