Monday, October 14, 2024
24.6 C
Athens

Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται και για τα μπλοκάκια

Nωρίτερα από ότι αναμενόταν έρχεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».

Σχετική πρόβλεψη θα υπάρξει σε νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024 οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα πάψουν να επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.

Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 400-500 ευρώ όταν το εισόδημά της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογουμένων προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από το νέο έτος καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, οι οποίοι φορολογούνται σήμερα με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες το τρέχον έτος κλήθηκαν να καταβάλλουν μειωμένο τέλος 50% και συγκεκριμένα 325 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό που φέτος ανέρχεται στα 830 ευρώ φέτος από 780 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε ως έκτακτος φόρος και μάλιστα μόνο για εκείνους που δηλώνουν μικρά εισοδήματα και επί της ουσίας φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, με νομοτεχνική βελτίωση επεκτάθηκε σε όλους, ανεξάρτητα εάν δηλώνουν μικρά ή μεγάλα κέρδη ή ακόμη και εάν έχουν ζημίες.

Τι θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις, με τα έως τώρα δεδομένα, θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι και το 2026:

  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν ή θα αυξήσουν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Φιλοδωρήματα: Αφορολόγητα έως 3.600 ευρώ τον χρόνο – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE