Τα Τέμπη είναι μια συλλογική πληγή που αντί να επουλώνεται, βαθαίνει και απλώνει. Βάθυνε κι άπλωσε τόσο, που σχεδόν δύο χρόνια μετά, έσπρωξε μια κοινωνία που ιδιωτεύει να κινητοποιηθεί και να βγει μαζικά κι ακηδεμόνευτα στους δρόμους. Όχι μόνο σε όλες τις μεγάλες πόλεις που ο κόσμος θύμιζε ποτάμι, αλλά και σε κάθε πλατεία, είτε βρισκόταν στην Ανάφη, είτε στο Γαλαξίδι. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν κι όπου υπάρχουν έλληνες στο εξωτερικό, με αυτοσχέδια πλακάτ και παιδικές ζωγραφιές, αντί για πανό.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά, τα ηχητικά του τελικού πορίσματος Κοκοτσάκη που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 17 Ιανουαρίου και η τραγική αποστροφή μιας κοπέλας της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας πως «Δεν έχω οξυγόνο», στοίχειωσε το πανελλήνιο και μετατράπηκε σε κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων της Κυριακής της 16ης Ιανουαρίου που επανέφεραν επιτακτικά τα Τέμπη στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο. Ο πρωθυπουργός την ίδια Κυριακή, στο εβδομαδιαίο του μήνυμα, 2500 λέξεων, επικεντρωνόταν όπως συνηθίζει στην θετική ατζέντα και δεν βρήκε λέξη για τις συγκεντρώσεις που τον οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών, τρεις ημέρες αργότερα.
Νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη
Από τις 20 Ιανουαρίου, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις παίρνουν φωτιά. Οι μαρτυρίες που έφερε στο φώς το Mega κι ο Βασίλης Λαμπρόπουλος που ήθελαν τους αρμόδιους να έδωσαν εντολή με ιδιαίτερη σπουδή να γίνει «λαμπίκο» ο χώρος του δυστυχήματος 24ωρα μετά τη σύγκρουση, καθώς και η αποκάλυψη για την εντολή του ανακριτή να καταστραφούν τα φιαλίδια και τα επιχρίσματα των θυμάτων ταχύτατα, σήκωσαν σκόνη. Ακόμη, αποκαλύφθηκε πως η εταιρία που ανέλαβε το «μπάζωμα» συστάθηκε έναν μήνα μετά τις εργασίες στο σημείο του δυστυχήματος.
Στις 2 Φεβρουαρίου, η RealNews αποκάλυψε πως από το προσχέδιο του πορίσματος για το δυστύχημα των Τεμπών του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες της Γάνδης προκύπτει πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την ύπαρξη δεξαμενής χωρητικότητας δεκάδων τόνων ή την ύπαρξη κρυφού βαγονιού στην εμπορική αμαξοστοιχία, όμως προκύπτει η ύπαρξη ποσότητας 3,5-4 τόνων, πιθανότατα αρωματικών υδρογονανθράκων, στο τρίτο βαγόνι της εμπορικής, το οποίο και ανεφλέγη μετά τη σύγκρουση.
Ακολουθεί μια πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να ανοίγει τη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής, για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και για πρόταση μομφής. Υπό το φως των εξελίξεων, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, κ. Τριαντόπουλος προαναγγέλλει (!) την παραίτηση του. Στις 7 του μήνα ήταν σειρά της νεολαίας να βγει στους δρόμους κραυγάζοντας «όχι στη συγκάλυψη».
Κι εκεί που η κυβέρνηση (και η Δικαιοσύνη) σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ευθύνονται στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για τη συγκάλυψη έρχεται η Interstat Security που είχε την ευθύνη της βιντεοεπιτήρησης των τρένων για λογαριασμό του ΟΣΕ -ως από μηχανής Θεός – και παραδίδει τρία βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία στις ανακριτικές αρχές στις 5 Φεβρουαρίου που αναρτήθηκαν στο Χ την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Τα βίντεο προφανώς ελέγχονται για την γνησιότητα τους ενώ με καθυστέρηση δύο ετών, το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΛ.ΑΣ έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας.
Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία που ανακάλυψε τώρα τα βίντεο που βρήκε κάποιος υπάλληλος, δεν διέθετε βίντεο που δείχνουν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας γιατί τα βίντεο σβήστηκαν μετά από 15 ημέρες ενώ οι Αρχές ζήτησαν το υλικό με καθυστέρηση τριών μηνών. Σημειωτέον, το βίντεο από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας ακόμη αναζητείται.
Οι έρευνες κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν μετά τα συλλαλητήρια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Για συγκάλυψη κάνει λόγο το 77% στην έρευνα της Interview, ενώ η GPO βγάζει πως το 74,2% αποδίδει τη συγκάλυψη στην κυβέρνηση.
Εκείνοι που θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων βίντεο, θα αλλάξει την πεποίθηση που έχουν, σύμφωνα με την Metron Analysis, 7 στους 10 πολίτες πως υπάρχει προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών στην υπόθεση των Τεμπών, ή πως θα πάψει το 79% να θεωρεί την Δικαιοσύνη «πολιτικά ελεγχόμενη», κάνουν λάθος.
Η Realpolls δείχνει πως το 83,6% πιστεύει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να πέσει άπλετο φως στο δυστύχημα των Τεμπών, ούτε αυτή η πεποίθηση θα αλλάξει από τα νέα αυτά βίντεο. Όπως δεν θα αλλάξει και το ότι οι 8 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι με τους χειρισμους κυβέρνησης και Δικαιοσύνης στα Τέμπη, που έδειξε η MRB.
Η κυβέρνηση κινείται προσεκτικά και σαν προσευχή οι υπουργοί επαναλαμβάνουν πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη που δεν είναι μια μεταφυσική έννοια, επέλεξε να βάλει απέναντι την γυναίκα σύμβολο των Τεμπών, την κ. Καρυστιανού. Κι οι δυο μαζί, κυβέρνηση και δικαιοσύνη βλέπουν την αξιοπιστία τους να βυθίζεται.
Ο θερμός για την κυβέρνηση Φεβρουάριος, που προς το τέλος του θα υπάρχουν και τα τελικά πορίσματα του ΕΜΠ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, θα ήταν καυτός αν η προοδευτική αντιπολίτευση έβρισκε κοινή περπατησιά και δεν διαγκωνιζόταν για το ποιο κόμμα έχει την πρωτοβουλία κινήσεων. Ο κίνδυνος να επωφεληθούν εκείνες οι δυνάμεις που καταγγέλλουν χωρίς ιδεολογικό αλλά μόνο με δικανικό πρόταγμα ή χειρότερα με ακροδεξιά ρητορική, είναι υπαρκτός. Κι όσο περισσότερο εμπεδώνεται η άποψη ότι οι βασικότεροι θεσμοί είναι αναξιόπιστοι και γυρνούν την πλάτη στη κοινωνία και τις ανάγκες της υποκύπτωντας μόνο στα κελεύσματα των ελίτ, τόσο πιο πολύ θα κερδίζει η αντιπολιτική και οι τάχα μου αντισυστημικές δυνάμεις που όμως δεν επιθυμούν καθόλου να διαταράξουν το ισχύον status quo.
Άλλωστε, η 59η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς σε σύνολο 180 χωρών, την κατατάσσει στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ερώτημα είναι με ποιους πολιτικούς όρους θα επέλθει η κάθαρση.