Saturday, May 10, 2025
20.4 C
Athens

Τέσσερις επιταχυντές για το ΑΕΠ α’ τριμήνου

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θετικό πρόσημο της τάξεως του 3%-3,5%, με «ώθηση» από τη συγκράτηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τον αυξημένο τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά και τις επενδύσεις.

Αστάθμητος παράγοντας η μεταβολή των αποθεμάτων, ενώ πιθανή συγκράτηση του τελικού ποσοστού μπορεί να προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε πολύ μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει ότι η σύγκριση φέτος θα γίνει με υψηλή «βάση». Πραγματική ανάπτυξη της τάξεως του 3% σημαίνει τριμηνιαίο ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου στην περιοχή των 48,7-49 δισ. ευρώ. Οτιδήποτε υψηλότερο από αυτό το ποσό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εκ νέου αναθεώρηση του στόχου για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Προσώρας, ο «πήχης» για το σύνολο της χρονιάς έχει μπει στο 2,3%. Αν από το πρώτο τρίμηνο καταγραφεί ένα υψηλότερο ποσοστό από τον ετήσιο στόχο, τότε οι προοπτικές θα αλλάξουν προς το καλύτερο, καθώς το πρώτο τρίμηνο δεν έχει ουσιαστικά έσοδα από τον τουρισμό. Η αισιοδοξία για υψηλό ποσοστό ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς εδράζεται στα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Η κατακόρυφη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου -και σε δεύτερο βαθμό της διεθνούς τιμής του πετρελαίου- έχει ψαλιδίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών. Το έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου συγκρατήθηκε φέτος στα 6,36 δισ. ευρώ από 8,12 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διαφορά του 1,8 δισ. ευρώ δεν είναι καθόλου μικρή, καθώς σε ένα τριμηνιαίο ΑΕΠ της τάξεως των 45-48 δισ. ευρώ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι και το «κρυφό χαρτί» για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, καθώς αν βοηθήσουν τα μεγέθη και από τις άλλες παραμέτρους του ΑΕΠ (και κυρίως τις επενδύσεις), τότε μπορεί να ανακοινωθεί και σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από το 3% στο τελικό ύψος του ΑΕΠ.
  2. Τα στοιχεία από τους τζίρους των επιχειρήσεων δείχνουν σημαντική άνοδο, της τάξεως του 8,3% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τον πληθωρισμό της συγκεκριμένης περιόδου. Είναι μια ένδειξη ότι η κατανάλωση -από τα κυριότερα μεγέθη του ΑΕΠ- δεν έχει καταγράψει μείωση στο πρώτο τρίμηνο (με εξαίρεση ενδεχομένως στα καύσιμα για μια σειρά από λόγους), κάτι που αν συνέβαινε θα λειτουργούσε αρνητικά για το τριμηνιαίο ΑΕΠ. Το μέγεθος που αναμένεται να καταγράψει σημαντική κάμψη είναι η κατανάλωση του Δημοσίου.
  3. Λόγω της χαμηλής τιμής του φυσικού αερίου, η τιμή του ρεύματος για όλη την περίοδο του πρώτου τριμήνου διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την πολύ μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων του ρεύματος από το κράτος. Το ΑΕΠ επηρεάζεται αρνητικά από τις επιδοτήσεις, οι οποίες όμως χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (και όχι από την καταβολή πόρων που δίνουν οι ίδιες οι εταιρείες). Οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό ήταν ουσιαστικά μηδενικές για το πρώτο τρίμηνο, άρα δεν θα υπάρξει επίπτωση σε επίπεδο ΑΕΠ.
  4. Στο α’ τρίμηνο του 2023 είχαμε μεγαλύτερη αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, κάτι που ενδεχομένως να αποτυπωθεί στα στοιχεία των επενδύσεων.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE