26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
WORLD

Τα επόμενα βήματα μετά την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

 

Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η δίωξη του Αυστραλού δημοσιογράφου από τις αμερικανικές αρχές, με δεκάδες νομικές διαδικασίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως αναφέρονται στην υπόθεση Ασάνζ ως “saga”, δηλαδή “έπος”. Και η υπόθεση έμοιαζε όντως ατέρμονη. Από δικαστήριο σε δικαστήριο, από αποφάσεις σε αποφάσεις.

Τώρα όμως είναι η στιγμή ελευθερίας του Τζούλιαν Ασάνζ. Συμφωνία με τη σύζυγό του Στέλλα, ο ιδρυτής της WikiLeaks έκανε μια “συμφωνία επί της αρχής με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης”. Αυτό σημαίνει ότι τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί, με κάποιες λεπτομέρειες να παραμένουν.

Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Ασάνζ

Όμως ο δημοσιογράφος βρίσκεται ακόμη λίγες ώρες μακριά μέχρι την τελική απόφαση. Η εξέλιξη της υπόθεσής του έγινε γνωστή νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο ίδιος, και μετά από βίντεο που δημοσίευσε η πλατφόρμα του, έφυγε από τα βρετανικά εδάφη το απόγευμα της Δευτέρας. Το αεροπλάνο τον περίμενε στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου για να τον μεταφέρει στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, και από εκεί, στην Αυστραλία.

Μόλις το πρωί το αεροπλάνο σταμάτησε στην Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό, ενώ στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα. Τα νησιά του Ειρηνικού αποτελούν μέρος της Κοινοπολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι το μέρος που αποφασίστηκε να παρθεί η τελική απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου του Σαϊπάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος θα δηλώσει ένοχος για μία από τις 18 κατηγορίες που τον βάραιναν μέχρι πρότινος στον νόμο περί κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών (Espionage Act of 1917). Οι Αμερικανοί εισαγγελείς φαίνεται πως το πρωί της Τετάρτης θα προτείνουν ποινή φυλάκισης 62 μηνών. Όμως, η συμφωνία σημαίνει ότι ο Ασάνζ δεν θα εκτίσει ποινή σε αμερικανική φυλακή, καθώς έχει ήδη εκτίσει μια πενταετία στη βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh. “Μετά από αυτό ο Τζούλιαν θα μπορεί να περπατά ελεύθερος”, δήλωσε η σύζυγός του Στέλλα στο BBC, ενώ ώρες μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι “τον θέλουμε πίσω στην πατρίδα του, την Αυστραλία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στο Reuters η Στέλλα Ασάνζ, η πτήση του συζύγου της κόστισε 500.000 χιλιάδες δολάρια και για αυτό θα υπάρξει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων το επόμενο διάστημα.

Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις

Σήμερα το πρωί, η κ. Ασάνζ μίλησε στο BBC Radio 4 και δήλωσε ότι βρίσκεται σε μια “δίνη συναισθημάτων”, “είμαι απλά ενθουσιασμένη” είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι “μοιάζει σαν να μην είναι αληθινό”. Μάλιστα, μέσω της πλατφόρμας Χ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του Ασάνζ που πάλευαν όλα αυτά τα χρόνια για την υπόθεση.

Όμως επίσημα η βρετανική πλευρά δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις. Όπως εξέδωσε με ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, “καθώς η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, δεν θα ήταν πρέπον να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω σε αυτό το σημείο”.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης από την άλλη φιλοξενούν άρθρα αναλύσεων της υπόθεσης Ασάνζ. Για παράδειγμα, η Guardian έχει τίτλο “Μπορεί ο Ασάνζ να βρίσκεται στον δρόμο προς την ελευθερία, αλλά αυτή δεν είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την ελευθερία του Τύπου”, καθώς όπως αναφέρεται “ο νόμος περί κατασκοπείας” θα συνεχίσει να υφίσταται για τους δημοσιογράφους, και όχι μόνο στις ΗΠΑ”.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, η Telegraph σε άρθρο γνώμης σχολιάζει ότι “ο Ασάνζ δεν είναι ήρωας, αλλά ένας αφελής αριστερός που έβλαψε την εθνική ασφάλεια”. “Οι πληροφορίες που αποκάλυψε βοήθησαν μόνο τους εχθρούς μας”, συνεχίζει ο σχολιαστής, αναφέροντας τους χιλιάδες βετεράνους που πολέμησαν στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Μάλιστα, ο πρώην Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντόουνερ δήλωσε σήμερα ότι “επειδή είναι Αυστραλός δεν σημαίνει ότι είναι και καλό άτομο, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Αυστραλία θα συμφωνήσουν ότι δεν είναι πρέπον να κλέβεις πληροφορίες υψίστης εθνικής ασφάλειας και να τις δημοσιεύεις”.

Η υπόθεση WikiLeaks

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής της αποκαλυπτικής πλατφόρμας WikiLeaks, κατά το 2010 και 2011 διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, ενώ τα έγγραφα υποδείκνυαν τις αγριότητες και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, με χιλιάδες αμάχους να έχουν δολοφονηθεί από τον αμερικανικό στρατό. Για πολλούς, η υπόθεση Ασάνζ παραμένει ένα τεράστιο πλήγμα για την αποκαλυπτική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου γενικότερα.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Η Τουρκία θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στη Χάγη

banks

Στο Βέλγιο βρίσκεται ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς

banks

Η Νορβηγία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Unrwa

banks

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αψηφούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

banks

Ρωσία: Έτοιμη η κεντρική τράπεζα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων

banks

Ευρωεκλογές – Κύπρος: Στο 38,6% έφτασε η προσέλευση μέχρι τις 15:00

banks