28.9 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Τα ιαπωνικά και κινεζικά μάκρο… δίχασαν τις ασιατικές αγορές

Τα ιαπωνικά και κινεζικά μάκρο… δίχασαν τις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (7/6), με τους επενδυτές να εξετάζουν τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάιο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σημειώνοντας άνοδο 7,6% έναντι 6% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους και πολύ υψηλότερες από την άνοδο 1,5% που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση, χάνοντας το 4,2% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αντέστρεψε τα προηγούμενα κέρδη και υποχώρησε μετά την ανακοίνωση εμπορικών στοιχείων.

Η Ιαπωνία δημοσίευσε τα στοιχεία των δαπανών των νοικοκυριών για τον Απρίλιο, με τη μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό τον Απρίλιο να είναι 313.300 γιεν, σημειώνοντας αύξηση 3,4% σε ονομαστικούς όρους και 0,5% σε πραγματικούς όρους. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη αύξηση στις πραγματικές δαπάνες των νοικοκυριών από τον Φεβρουάριο του 2023.

Παρόλα αυτά, ήταν οριακά κάτω της εκτίμησης του Reuters για 0,6%.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό διαμορφώθηκε στα 566.457 γιεν, αυξημένο κατά 2,3% σε ονομαστικούς όρους, αλλά μειωμένο κατά 0,6% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία του Απριλίου είναι σημαντικά καθώς οι περισσότερες ιαπωνικές εταιρείες ξεκινούν ξανά το οικονομικό έτος και θεσπίζουν εταιρικές αλλαγές αυτόν τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις ρεκόρ μισθών που κατάφεραν να διαπραγματευτούν φέτος τα συνδικάτα θα ισχύσουν πιθανότατα από τον Απρίλιο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών είναι και η τελευταία κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,22% κλείνοντας στις 38.660,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,76% στις 18.337 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 3.051,14 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,79% στις 9.266,59 μονάδες.

Ο Kospi ενισχύθηκε 1,23% στις 2.722,67 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.860 μονάδες, κερδίζοντας 0,49%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #Κίνα #Nikkei #Kospi #ιαπωνία

Related posts

Ευρωαγορές: Ανοδική «ανάσα» πριν από τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια

banks

Σε ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζει να κινείται η Wall Street

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ιαπωνική ώθηση

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Αισιοδοξία μέσω… ΗΠΑ

banks

Wall Street και μάκρο… παρέσυραν τις ασιατικές αγορές

banks

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές έπειτα από πέντε σερί εβδομάδες κερδών

banks