24.2 C
Athens
September 28, 2024
Image default
BUSINESS

Τα σενάρια για την τιμή διάθεσης του 10% της Εθνικής

Στο εύρος τιμής διάθεσης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στρέφεται, πλέον, το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς σήμερα το βράδυ η JP Morgan, ως σύμβουλος διάθεσης, θα καταθέσει την εισήγησή της και ως το βράδυ της Κυριακής θα έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαδικασία του wall crossing προκύπτει ισχυρή ζήτηση, η οποία δύναται να υπερκαλύψει με άνεση τη διάθεση 91.471.515 μετοχών (σ.σ. του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ). Ως είθισται, οι κατηγορίες των επενδυτών έχουν διαφοροποιήσεις στα λεγόμενα soft commitments. Τα παραδοσιακά long only funds εκδηλώνουν τη ζήτησή τους σε χαμηλότερο εύρος τιμής, σε σχέση με τα hedge funds ή μικρότερου βεληνεκούς θεσμικά χαρτοφυλάκια με χαμηλή ή ανύπαρκτη παρουσία στο ΧΑ.

Ως εκ τούτου, ο καθορισμός του εύρους παίζει ρόλο στον βαθμό στον οποίο μεταφέρονται οι εντολές του «σκιώδους» βιβλίου και μετατρέπονται σε δεσμευτικές, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της διαδικασίας διάθεσης, μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book building).

Τα τρία σενάρια

Λόγω της προαναφερθείσας δυναμικής τού «σκιώδους» βιβλίου, το ένα από τα σενάρια για τον προσδιορισμό του εύρους τιμής προβλέπει το εξής: ανώτατο σημείο εύρους το σημερινό κλείσιμο (7,84 ευρώ) και χαμηλό σε ένα «σφικτό» discount της τάξης του 3%.

Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο το εύρος να είναι κατ’ αρχήν πλατύτερο (σ.σ. χαμηλό με discount της τάξης του 7% από το σημερινό κλείσιμο), με δυνατότητα να «στενέψει», όπως συνέβη στο placement του 27% της Πειραιώς, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος του εύρους.

Με δεδομένο πάντως ότι διάθεση της Εθνικής είναι αισθητά μικρότερη, σε σχέση με αυτή της Πειραιώς, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση να ακολουθηθεί τακτική «ακορντεόν», παρά μόνο από πλευράς τακτικής. Αφενός, δηλαδή, να καταγραφεί εντυπωσιακή υπερκάλυψη από την πρώτη ώρα ή τις πρώτες ώρες ανοίγματος του βιβλίου, αφετέρου για να μην αποκλειστούν εξ αρχής όσοι έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, θα διαθέτουν την ευκαιρία αναπροσαρμογής των προσφορών τους, εφόσον στενέψει το εύρος τιμής.

Ένα τρίτο σενάριο είναι να επιλεγεί ο μέσος σταθμισμένος όρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων για να προκύψει το εύρος τιμής διάθεσης.

Το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεδριάσει τουλάχιστον δύο φορές εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το εύρος τιμής και να διευθετήσει λεπτομέρειες της διαδικασίας σε ανοικτή γραμμή με το σύμβουλο διάθεσης.

Σημειώνεται ότι ανοικτό στο τραπέζι παραμένει το αν διατεθεί σε εγχώριους επενδυτές, μέσω δημόσιας προσφοράς, το 15% ή το 20% του προς διάθεση ποσοστού. Μικρή, αλλά όχι ανύπαρκτη, η πιθανότητα να προαποφασισθεί δυνατότητα διάθεσης πρόσθετου ποσοστού, στην περίπτωση που ο συνδυασμός ζήτησης και δυναμικής ως προς τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης το επιτρέπουν.

Εφόσον ως το πρωί της Δευτέρας έχει εγκριθεί το Ενημερωτικό της δημόσιας προσφοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η συνδυασμένη διάθεση να ανοίξει την ίδια ημέρα. Διαφορετικά το άνοιγμα θα μετατεθεί για την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου.

Διοργανωτής του placement είναι η JP Morgan με συνδιοργανωτές για το διεθνές βιβλίο τις Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS. Ακολουθούν BofA, Citigroup, Deutsche Bank και BNP. Τέλος, στο διεθνές βιβλίο από την Ελλάδα συμμετέχουν Euroxx και Axia. Τη δημόσια προσφορά σε Ελλάδα θα χειριστούν οι NBG Securities και η Euroxx, όπως και στη διάθεση του 22% τον Νοέμβριο του 2023.

Σημειώνεται ότι η  ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής στις 30/06/2024 διαμορφώθηκε, βάσει των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, σε 8,41 ευρώ, ενώ βάσει των εκτιμώμενων φετινών κερδών θα διαμορφωθεί σε 8,60 ευρώ στο τέλος της χρονιάς.

Related posts

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Οι πολίτες έχουν στραφεί στις ψηφιακές συναλλαγές

banks

ΟΤΕ: Συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο για χρήση AI στα δίκτυα 5G-6G

banks

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία μπορεί να εξασφαλίσει αποδεκτούς όρους μόνο εάν να προχωρήσει στο πεδίο της μάχης

banks

Σε 5,05% αύξηση τη συμμετοχή της στην ΕΧΑΕ η Goldman Sachs 

banks

Jumbo: +17% οι πωλήσεις στο 5μηνο αλλά η κανονικότητα παραμένει ζητούμενο

banks

Νέο πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης από την ManpowerGroup

banks