33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας Ισραήλ προς Χαμάς: “Ή συμφωνείτε στην πρόταση προσωρινής εκεχειρίας ή αρχίζουμε επίθεση στη Ράφα”

Το Ισραήλ έδωσε στη Χαμάς προθεσμία μίας εβδομάδας για να συμφωνήσει επί του σχεδίου που προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε αντάλλαγμα για απελευθέρωση των Ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων που κρατά αιχμαλώτους η οργάνωση στη Γάζα, διαφορετικά θα εξαπολύσει την από καιρό σχεδιαζόμενη επίθεσή του στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Το ρεπορτάζ δεν διευκρινίζει πότε δόθηκε το τελεσίγραφο, ωστόσο επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους που μίλησαν για το θέμα νωρίτερα εντός της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι η Χαμάς θα πρέπει μέχρι τουλάχιστον την επόμενη Παρασκευή να έχει συμφωνήσει για να αποφύγει την ισραηλινή επιχείρηση στο τελευταίο προπύργιό της στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί να εισέλθει στη Ράφα εδώ και μήνες, υποστηρίζοντας επανειλημμένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ότι η εισβολή εκεί επίκειται άμεσα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό έλαβε την τελευταία πρόταση από το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο και αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για να τη συζητήσει περαιτέρω. Ωστόσο, οι εξέχοντες ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα – κατά βάση ο Γιάχια Σινουάρ – δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην πρόταση και δεν έχει γίνει σαφές αν την έχουν εξετάσει, καθώς κρύβονται σε σήραγγες κάτω από το έδαφος στη Γάζα.

Η ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό έχει δώσει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την τελευταία πρόταση και ανώνυμοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναφέρουν στη WSJ ότι η Χαμάς αμφισβητεί, όπως λέει, τις ασαφείς λεπτομέρειες της πρότασης σχετικά με τη διάρκεια της εκεχειρίας. Η Χαμάς θέλει μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, με εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τους όρους της και φοβάται ότι η τρέχουσα πρόταση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ξαναρχίσει τις μάχες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η προσφορά περιλαμβάνει μια πρώτη φάση διάρκειας έως και 40 ημερών κατά την οποία θα απελευθερωθούν έως και 33 Ισραηλινοί όμηροι. Με το πέρας αυτής της περιόδου, οι πλευρές θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η δεύτερη φάση θα διαρκούσε τουλάχιστον έξι εβδομάδες και θα έβλεπε τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε απελευθέρωση και άλλων ομήρων και να δεσμεύονται για περαιτέρω παύση των μαχών που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Η WSJ σημειώνει ότι η Χαμάς και το Ισραήλ εξακολουθούν επίσης να διαφωνούν για την επιστροφή των Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα, αν και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στην άνευ όρων επιστροφή των αμάχων της Γάζας σε περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό. Όσον αφορά την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας, οι δύο πλευρές έχουν σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμιστεί και δεν διαφαίνονται μεγάλα εμπόδια.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει τέλος ότι η Χαμάς πιθανότατα θα απαντήσει στην τελευταία πρόταση με μια δική της, παραλλαγμένη συμφωνία, αντί να την απορρίψει εντελώς.

Διαβάστε ακόμη

Related posts

Το Ισραήλ δεν θα ανανεώσει τη βίζα της αξιωματούχου του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς

banks

Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Ένεση ρευστότητας 41,18 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά

banks

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα

banks

Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας: Από… 2025 η μείωση επιτοκίων

banks

Μασκ: “Λιγότερος αντισημιτισμός στο X σε σύγκριση με άλλα apps κοινωνικής δικτύωσης”

banks

Το Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση

banks