26.4 C
Athens
June 28, 2024
Image default
BUSINESS

Τεχνική Ολυμπιακή: Ξανά στη διαιτησία για το τίμημα του Πόρτο Καρράς

Το πόρισμα της KPMG όσον αφορά το ύψος τιμήματος του Πόρτο Καρράς και το οποίο κατατέθηκε στις αρχές Μαίου υπόψη τόσο του πωλητή, δηλαδή της Τεχνικής Ολυμπιακής, όσο και του αγοραστή, Belterra Investments (όμιλος Ιβάν Σαββίδη) δεν ήταν αρκετό ώστε να κλείσει το χάσμα των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών, η διοίκηση του ομίλου έκανε λόγω για προσφυγή στη διαιτησία σε συνεννόηση με τους αγοραστές για πτυχές της συναλλαγής, όπου δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, από το αρχικό τίμημα των 169 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να εκπέσουν 65 εκατ. ευρώ για κάλυψη χρηματοοικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων (τελικό τίμημα 103,8 εκατ.ευρώ). Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γ. Στέγγο, υπάρχει κοινός τόπος με τους αγοραστές για κάποιες πτυχές της συμφωνίας πώλησης, και εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαίρεσης τους από τον μηχανισμό προσαρμογής τιμής. Ωστόσο παραμένουν πτυχές της αγοραπωλησίας (που επηρεάζουν το τελικό τίμημα) για τις οποίες οι δύο πλευρές διαφέρουν και εκτιμάται ότι θα προσφύγουν εκ νέου σε διαιτησία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ της Τεχνικής Ολυμπιακής και της Belterra Investments, που υπεγράφη στις 15 Απριλίου 2020, προέβλεπε πως το τελικό τίμημα της αγοραπωλησίας των εταιρειών που κατέχουν το ξενοδοχείο της Χαλκιδικής θα καθορίζονταν μετά από τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου (due dilligence) από ανεξάρτητο σύμβουλο (Independent Advisor).

Κατά του πορίσματος του αρχικού Ανεξάρτητου Συμβούλου (Deloitte) προέβαλαν αντιρρήσεις τόσο η Τεχνική Ολυμπιακή, όσο και η Belterra Investments, ενώ οι δεύτεροι ανεξάρτητοι σύμβουλοι (PwC από πλευράς της πρώτης και ΕΥ από πλευράς της δεύτερης) αλλά και ο αρχικός ανεξάρτητος σύμβουλος (Deloitte), λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, αρνήθηκαν να δεσμευτούν από τους προβλεπόμενους από τη συμφωνία πώλησης μετοχών, χρόνους ολοκλήρωσης. Ως νέος ανεξάρτητος σύμβουλος για την έκδοση πορίσματος (final completion statement) είχε ορισθεί η KPMG.

Πέραν της νέας αυτής τροπής, η διοίκηση της εισηγμένης ανάφερε πως η συμφωνία συνεπένδυσης στο χώρο του real estate, μέσω του μη δεσμευτικού μνημονίου που υπογράφηκε με την εταιρεία SFAX, συμφερόντων του κ. Π. Βαρδινογιάννη τον περασμένο Ιούλιο δεν προχωρά.

Αρχικά υπήρχε πρόθεση συμμετοχής της πλευράς Βαρδινογιάννη κατά 50% στη Luxury Life, συμφερόντων του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, και η οποία είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων Arrow έναντι 19,8 εκατ. ευρώ από την Intrum. Στην κατοχή του ομίλου από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο 186 ακινήτων έχουν περιέλθει 30 ιδιοκτησίες και έως το τέλος Ιουνίου θα αποκτηθούν επιπλέον 60, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν εκκρεμοδικίες.

Παράλληλα η εταιρεία προχωρά στην αξιοποίηση οικοπέδου 7 στρεμμάτων στη Βούλα (περιήλθε στην κατοχή της μετά την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν ως εξασφάλιση ακίνητα του επιχειρηματία Κ. Βελάνη), όπου σκοπεύει να αναπτύξει συγκρότημα πολυτελών κατοικιών επιφάνειας 8.700 τ.μ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες που ξεκινούν το Σεπτέμβριο, θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Related posts

Τέρνα – Renco κατασκευάζουν το πρώτο Data Center της Microsoft

banks

Ανοικτά και το Σάββατο καταστήματα της ΔΕΗ

banks

Reds: Στα €6,6 εκατ. τα EBITDA το 2022

banks

Eθνική: Έκλεισε στο deal με CVC για την ασφαλιστική

banks

Δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ

banks

Παγκρήτια Τράπεζα: Εγγραφή στο e-banking, τώρα και από απόσταση

banks