25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
WORLD

Τζ. Πάουελ (Fed): Εφικτός ο στόχος για “ήπια προσγείωση” της οικονομίας

“Η προσέγγισή μας για τον ασθενή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους απέδωσε. Ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ πιο κοντά στον στόχο μας και έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο ρυθμό προς το 2%”, ανέφερε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, εξηγώντας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ξεκινήσει “επιθετικά” τον κύκλο μείωσης του κόστους δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Fed, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι πλέον πιο σίγουροι ότι με την κατάλληλη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής είναι εφικτό να διασφαλιστεί η “ήπια προσγείωση” της αμερικανικής οικονομίας.

“Αυτή η επαναβαθμονόμηση της πολιτικής μας θα συμβάλει στη διατήρηση της ισχύος της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και θα συνεχίσει να επιτρέπει την επίτευξη περαιτέρω προόδου στον πληθωρισμό καθώς ξεκινάμε την πορεία προς μια πιο ουδέτερη στάση”, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν ακολουθούμε προκαθορισμένη πορεία. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις της από συνάντησή σε συνάντηση”.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέσουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει τη μείωση του κόστους δανεισμού με τον ίδιο ρυθμό στο μέλλον. 

“Περιμέναμε. Και θεωρώ ότι αυτή η υπομονή έχει πραγματικά αποδώσει υπό την έννοια ότι έχει αυξηθεί η πεποίθησή μας πως ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%, επομένως νομίζω ότι αυτό ήταν που μας έδωσε τη δυνατότητα γι’ αυτήν την σημαντική κίνηση σήμερα”, ανέφερε ο Πάουελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι “δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να το εκλάβει αυτό ότι ‘αυτός είναι ο νέος ρυθμός'”.

“Πιστεύω ότι θα κινηθούμε πιο προσεκτικά από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας όσο προχωράμε”, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή δεν βιάζεται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της, σημειώνοντας ότι “αυτή η διαδικασία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου”.

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, σημείωσε ότι “είναι σε καλή κατάσταση”, επισημαίνοντας ότι “αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό” και ότι “ο πληθωρισμός πέφτει”.

Επανέλαβε, όμως, ότι η Fed είναι επικεντρωμένη στη διττή εντολή της, για τη διατήρηση των τιμών και της μέγιστης απασχόλησης, εξηγώντας γιατί προέβη στη σημερινή “επιθετική” κίνηση όσον αφορά τα επιτόκια.

Όπως είπε, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι αυτήν τη στιγμή “πολύ κοντά” στο επίπεδο της μέγιστης απασχόλησης, ωστόσο η κεντρική τράπεζα έχει ενδείξεις ότι η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί. “Σαφώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες και αυτό χρειάζεται προσοχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι πλέον στόχος της Fed είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το ποσοστό της ανεργίας δεν θα αυξηθεί. “Προσπαθούμε να επιτύχουμε μία κατάσταση όπου θα αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών χωρίς την οδυνηρή αύξηση της ανεργίας που έχει επέλθει ορισμένες φορές με τον αποπληθωρισμό”, τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εκλάβουν την μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ως ένδειξη της “ισχυρής δέσμευσης” της Fed να επιτύχει τον στόχο αυτό.

“Μπορούμε να μειώσουμε πιο γρήγορα εάν κριθεί σκόπιμο, να μειώσουμε πιο αργά, να σταματήσουμε τις μειώσεις εάν αυτό κριθεί απαραίτητο”, επεσήμανε.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Πάουελ σημείωσε ότι το βασικό μέτρο για τον ρυθμό αύξησης των τιμών θα δείξει ότι τον Αύγουστο υποχώρησε στο 2,2%, κοντά στον στόχο δηλαδή που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που αποτελεί και το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό, πλησίασε επίσης πιο κοντά στον στόχο του 2%, διαμορφούμενος στο 2,5% τον Ιούλιο.

Related posts

“Νεκροί” από “ισραηλινά πλήγματα” δύο από τους ομήρους της Χαμάς που παρουσιάζονταν σε χθεσινό βίντεο

banks

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα συγκεντρώνονται κοντά στο Καπιτώλιο

banks

OHE: Τουλάχιστον 26 νεκροί, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σε επιθέσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα

banks

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την Μποντανίβκα, δυτικά της Μπαχμούτ

banks

Ο Νετανιάχου αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την τρίτη

banks

Τουρκία: Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία, στην επαρχία Μαλάτια

banks