23.8 C
Athens
September 27, 2024
Image default
ECONOMY

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας και ποια είναι τα θολά σημεία της εξομοίωσης τριτέκνων – πολυτέκνων

Σε σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ωστόσο, μιλώντας στο Naftemporiki TV και τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, σημείωσε υπάρχουν κάποια «γκρίζα» σημεία και συνεπώς πρέπει να δούμε τις ρυθμίσεις να νομοθετούνται τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία για εξομοίωση τριτέκνων – πολυτέκνων, δήλωσε ότι φοβάται πως η κυβέρνηση δεν μιλά για εξομοίωση θεσμική, οικονομική, επιδοματική, αλλά για μια σύγκλιση.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι «απευθύνθηκε σε εμάς, στην επιστημονική μας ένωση, μία οικογένεια με 11 παιδιά που της κόπηκε το επίδομα τέκνων επειδή υπερέβησαν για κάποια ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια. Εμείς λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις να μην υπάρχουν οι κόφτες των εισοδηματικών κριτηρίων».

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη, να υπάρξει πλήρης εξομοίωση, αλλά και να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες και στη στέγη και στα επιδόματα.

Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τα επιδόματα

Ο κ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε καλοδεχούμενη τη μείωση εισφορών κατά μία μονάδα που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, ωστόσο πρόσθεσε πως «θα ήταν ολοκληρωμένη η πρόταση αν το μισό δισ. που θα λείψει από τον ΕΟΠΥΥ, φρόντισε η κυβέρνηση να τα αναπλήρωνε».

«Έχουμε ένα κακό προηγούμενο. Την περίοδο 2020-2024 είχαμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4 μονάδες και πάνω. Αυτή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έφερε έλλειψη εσόδων 4 δισ. από τον ΟΑΕΔ και λείπουν από τα ταμεία ανεργίας και από τις επιχορηγήσεις των γυναικών – επιδόματα κύησης, λοχίας, ανεργίας» σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, πως «όταν η κυβέρνηση η μειώνει τις εισφορές, πρέπει να αναπληρώνει τα χρήματα θα λείψουν, διαφορετικά την πληρώνουν οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι ασφαλισμένοι».

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Ως προς τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, είπε ότι μπαίνουν δύο καθοριστικοί παράγοντες που αναδιαμορφώνουν την αρχιτεκτονική του: το ποσό του επιδόματος και η περίοδος λήψης του, θα εξαρτώνται από τον μισθό που λάμβανε όταν ήταν εργαζόμενος και την προϋπηρεσία του.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι επίδομα θα πάρουν οι 1 εκατ. νέοι που εργάζονταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και δεν είχαν μεγάλο μισθό ή προϋπηρεσία. «Κάποιοι πίνακες που διέρρευσαν από το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι θα πάρουν το μισό επίδομα από το υφιστάμενο. Αν συμβεί αυτό, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει να δει και τη νομοθέτηση.

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Έως και 120 ευρώ το μήνα η εξοικονόμηση από «καλάθι του νοικοκυριού» και «market pass»

banks

Υψηλές διακρίσεις της MYTILINEOS στα Hellenic Responsible Business Awards 2019

banks

Θεσσαλονίκη: Από τις 6 Απριλίου το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

banks

Ανοικτά θα είναι σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

banks

Α. Βεσυρόπουλος: Πώς θα γίνει η ένταξη στη ρύθμιση των δόσεων

banks

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας

banks