Οι τράπεζες είναι σε πολύ κατάσταση επεσήμανε ο Φωκίων Καραβίας, CEO του ομίλου Eurobank σε πάνελ του Bloomberg για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως είπε, το σημαντικό για την οικονομία είναι οι επενδύσεις. Υπάρχει ένα επενδυτικό κενό που πρέπει να καλύψουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ανέφερε ως παράδειγμα τον ενεργειακό τομέα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξαγορών, ο κος Καραβίας δήλωσε ότι υπάρχουν έξτρα κεφάλαια. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για ανάπτυξη, μερίσματα και χρηματοδότηση νέων ευκαιριών, σε τομείς όπως οι τράπεζες και οι ασφάλειες. Εχουμε κάνει εξαγορές στη Βουλγαρία, είπε, ενώ στην Κύπρο αποκτήθηκε η Ελληνική Τράπεζα. Ψάχνουμε ευκαιρίες. Ερωτηθείς αν κοιτά νέες αγορές, επεσήμανε ότι «το μέγεθος μετρά στις τράπεζες». Θέλουμε να αναπτυχθούμε σε Βουλγαρία και Κύπρο και να δούμε ευκαιρίες μακρύτερα, όπως στην Ινδία.
Πρέπει να χαιρετίζουμε τις διασυνοριακές εξαγορές, απάντησε σε σχετική ερώτηση. Είναι θέμα του «πώς και πότε» και όχι «εάν», αν θέλεις να ανταγωνιστείς τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτή την τάση. Δεν θα περίμενα κάτι τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική προτεραιότητα, τώρα, όμως είναι για περισσότερο ανταγωνισμό.
Ο επικεφαλής της Eurobank σημείωσε ότι οι επενδυτές ρωτούν για την μερισματική πολιτική και την αναπτυξιακή στρατηγική του τραπεζικού κλάδου. Υπάρχει πολύ περιθώριο για οργανική ανάπτυξη, αλλά και για M&A εκτός τραπεζικού.
Από την κυβέρνηση ζητά μεταρρυθμίσεις, να δοθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για διευκόλυνση των επενδύσεων και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.
Μεγάλου: Εχουμε επιπλέον κεφάλαια για projects
Αυτή τη στιγμή είμαστε στο καλύτερο σημείο αν κοιτάξουμε τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου, CEO του ομίλου Πειραιώς. Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρώπη και αυτό στηρίζει και την ανάπτυξη και την κερδοφορία των τραπεζών. Είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε πολύ καλύτερα την οικονομία. Φέτος αυξήσαμε τον ισολογισμό μας κατά 10% και περιμένουμε αυτό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν τμήματα της αγοράς, όπως τα στεγαστικά, όπου μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και κάνουμε περισσότερα. Εκτίμησε ότι, καθώς πέφτουν τα επιτόκια, θα υπάρξει φυσιολογικά αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά, που είναι κάτι που λείπει αυτή τη στιγμή. Όταν το retail μπει στην εξίσωση, θα δούμε διψήφια ανάπτυξη στις πιστώσεις.
Δημιουργούμε «μαξιλάρια» και έχουμε κερδοφορία που επιτρέπει σημαντικό τμήμα της να γίνει μερίσματα και επαναγορές τίτλων. Εχουμε επιπλέον κεφάλαια για projects. Ολοι μας κοιτάμε για projects εκτός Ελλάδας.
Η Ευρώπη χρειάζεται «κεφαλαιακή ένωση» και «τραπεζική ένωση», τόνισε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σήμερα. Βλέπουμε να υπάρχει debate για τη συγκέντρωση του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για την επόμενη χρονιά αυξάνουμε στο 50% την επιβράβευση των μετόχων, τόνισε. Είναι από τα θέματα που κοιτούν οι επενδυτές. Με την εθελοντική δράση μας για το DTC απαντούμε σε μια από τις τελευταίες «κληρονομιές» της κρίσης, δήλωσε.
Χαρακτήρισε τομέα ανάπτυξης το bank assurance όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μυλωνάς: Κοιτάμε για ευκαιρίες
Βλέπουμε ισχυρή πιστωτική επέκταση σε συγκεκριμένους τομείς, επεσήμανε ο Παύλος Μυλωνάς, CEO του ομίλου της Εθνικής. Μετά την κρίση οι επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες που ξεκίνησαν και τώρα στον οικονομικό κύκλο αυξάνουν οι χορηγήσεις και στη λιανική. Οι χορηγήσεις δεν είναι τόσο κακές, αλλά υπάρχουν πολλές αποπληρωμές.
Ο κος Μυλωνάς αναφέρθηκε στα δισεκατομμύρια ευρώ δανείων που εξυγιάνθηκαν και σήμερα βρίσκονται σε servicers, τα οποία στιγμή θα επιτρέψουν στις τράπεζες. Κοιτάμε για ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή.
Υπάρχει πολύ κουβέντα για μεγαλύτερα σχήματα στην Ευρώπη αλλά δεν έχουμε πολλές κινήσεις, καθώς υπάρχουν κυβερνητικές αντιδράσεις, επεσήμανε. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος στην Ευρώπη. Είμαι λιγότερο αισιόδοξος ότι αυτό είναι κοντά.
Ερωτηθείς για τα δεδομένα που δημιουργεί η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ σημείωσε ότι θα δημιουργήσει δυσκολίες στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά με τις κινήσεις ανάπτυξης και τον περιορισμό του κόστους θα αντισταθμιστεί η πίεση.
Ψάλτης: Ευκαιρίες από τη συνεργασία με UniCredit
Ο κος Βασίλης Ψάλτης, CEO του ομίλου της Alpha Bank, σημείωσε τις τραπεζικές χορηγήσεις σε ενέργεια, ναυτιλία και αεροδρόμια. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά, σημείωσε ότι υπήρξαν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ στην αγορά αλλά μόνο 1,2 δισ. σε χορηγήσεις. Δουλεύουμε με το κράτος για τον συγκεκριμένο τομέα.
Αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τις ευκαιρίες που δημιουργεί για περαιτέρω ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά τα NPEs, τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπισή τους, αλλά υπάρχει ένα ακόμα τελευταίο βήμα να γίνει για να φτάσουμε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη της οικονομίας έχει αποτρέψει τη δημιουργία νέων προβλημάτων.
Ο Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της απόσβεσης του DTC, και την χαρακτήρισε «καλό νέο».