26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
BUSINESS

Τι λέει ο Χάρης Καρώνης (Viva) για τη διαμάχη με JP Morgan

Τη βεβαιότητά του ότι η δικαστική διαμάχη μεταξύ παλαιών μετόχων στους οποίους συγκαταλέγεται και ο μέτοχος μειοψηφίας JP Morgan θα επιλυθεί γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Viva, Χάρης Καρώνης, στο μήνυμά του που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2023.

Ο CEO του ομίλου αφού διαπιστώνει ξερά ότι οι μέτοχοι της Viva Wallet «εισήλθαν σε μια διαδικασία επίλυσης διαφορών, που οδήγησε σε δικαστική διαμάχη», δηλώνει εξ ονόματος της εταιρείας το εξής: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά (σ.σ. η δικαστική διαμάχη) και είμαστε βαθιά αισιόδοξοι για το μέλλον και την ικανότητά μας να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην αγορά των ΗΠΑ, όπως οραματιζόμαστε».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πρόθεση του management για ενοποίηση όλων των δραστηριοτήτων υπό μια ενοποιημένη τραπεζική άδεια, την οποία κατέχει η VivaWallet στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παραπάνω κίνηση θα παράσχει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρώνη, σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα στην επιδίωξη επέκτασης των προσφερόμενων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Με τη συγχώνευση της τραπεζικής δραστηριότητας με αυτή του ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος, αποκτούμε ολοκληρωμένη πρόσβαση σε όλα τα συστήματα πληρωμών σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύουμε το πακέτο υπηρεσιών, ενσωματώνοντας πιστοληπτικές υπηρεσίες καθώς και τήρηση λογαριασμών καταθέσεων με προστασία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάρης Καρώνης.

Τέλος, με τη συγχώνευση η Viva θα διευρύνει την ικανότητά της να παρέχει international bank accountnumber (IBAN) σε κάθε χώρα, ενώ θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και εξοικονόμηση κόστους. Σημειώνεται ότι για φέτος (2024) ως προτεραιότητα έχει οριστεί από το management η συγκράτηση του κόστους και η επίτευξη κερδοφορίας.

Κερδοφορία το 2025, αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από μετόχους

Προϋπόθεση για να επιτευχθεί κερδοφορία το 2024 αποτελεί, σύμφωνα με τη διοίκηση, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με την υποστήριξη των μετόχων της. Εάν αυτό δεν υλοποιηθεί η Viva θα προχωρήσει σε πιο επιθετική αναδιάρθρωση και βελτιστοποίηση κόστους ( σ.σ. άνω του 20%). Σε ένα τέτοιο σενάριο η κερδοφορία θα επανεμφανισθεί, προειδοποιεί η διοίκηση, στις αρχές του 2025, ακολουθώντας τους πιο σταδιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς.

Στις αρχές της φετινής χρονιά ξεκίνησε η παροχή της υπηρεσίας merchant advance σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για ανεξάρτητη παροχή πιστώσεων, μέσω της Vivabank, αφού προηγηθεί ένα σύστημα προ-βαθμολόγησης (credit pre-scoring system) της πιστοληπτικής ικανότητας εμπόρων.

Προ τριμήνου το ΔΣ της Viva Wallet ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε Viva Payments την οποία κάλυψε εξολοκλήρου καταθέτοντας 40 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Viva Wallet Holdings κάλυψε ΑΜΚ 5 εκατ. λιρών της βρετανικής θυγατρικής Viva Wallet. Com Ltd.

Διεύρυνση ζημιών το 2023

Πέρσι, τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 162,3 εκατ. ευρώ (121,8 εκατ. ευρώ το 2022), εκ των οποίων τα 125,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών (acquiring) που πραγματοποίησε η θυγατρική Viva Payments. Η αύξηση του τζίρου βελτίωσε τα μικτά κέρδη (68,1 εκατ. ευρώ από 57,5 εκατ. ευρώ το 2022), αλλά η σημαντική αύξηση προσωπικού (+40%) και λοιπών εξόδων οδήγησε σε διεύρυνση της ζημιάς (42,7 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. ευρώ το 2022) σε λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σε επίπεδο προσαρμοσμένων EBITDA ο όμιλος κατέγραψε ζημιά 31,7 εκατ. ευρώ (9,4 εκατ. ευρώ ζημιά το 2022). Σε επίπεδο προ φόρων, η ζημιά ανήλθε σε 37,15 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε 38,5 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να μειώνεται σε 148,4 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές (αποτελέσματα εις νέον) διαμορφώθηκαν στις 31/12/2023 σε 102,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου στο τέλος του 2023 διαμορφωνόταν σε 53%.

Τι σημειώνει ο ορκωτός της PwC

Δεδομένης της δικαστικής διαμάχης μεταξύ μετόχων έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα ο έλεγχος και τα συμπεράσματα του ορκωτού. Ο πολύπειρος Ανδρέας Ριρής υπογράφει με σύμφωνη γνώμη, διενεργώντας επιμέρους παρατηρήσεις στα κύρια θέματα ελέγχου. Για παράδειγμα αναφέρει « αν και εντοπίστηκαν ορισμένες ελλείψεις επί των εσωτερικών δικλίδων της διοίκησης, από τις περαιτέρω ουσιαστικές ελεγκτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και της ανάλυσης δεδομένων, που πραγματοποιήσαμε σε δειγματοληπτική βάση, δεν εντοπίστηκαν σημαντικές αποκλίσεις».

Για τα πληροφοριακά συστήματα η PwC αναφέρει ότι εντόπισε συγκεκριμένες αδυναμίες, σε σχέση με τις εσωτερικές δικλίδες, αλλά προσάρμοσε την ελεγκτική προσέγγιση και πραγματοποίησε επιπρόσθετες διαδικασίες για τις εσωτερικές δικλίδες σε επίπεδο εφαρμογών πληροφορικής και όπου ήταν εφαρμοστέο πραγματοποίησε επιπρόσθετες ελεγκτικές διαδικασίες ουσιαστικής επαλήθευσης.

Related posts

Εθνική: Το σχέδιο για «έξυπνη» επέκταση και επίθεση στα στεγαστικά

banks

Πηγές Εθνικής: Τι κερδίζουμε από το ντιλ με Epsilon Net

banks

Πέρασαν στην Παγκρήτια δάνεια της Αλουμύλ

banks

Ανοίγουν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρότζεκτ των 100 εκατ. της  Πολιτείας Καινοτομίας      

banks

Κως: Καταδίωξη και πυρά λιμενικών για τη σύλληψη διακινητή αλλοδαπών

banks

Inform: Πράσινο φως για τη διασυνοριακή συγχώνευση από το ΔΣ

banks