Η ανακοίνωση έγινε γραπτά από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 9 το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Εκτοτε σύσσωμη η πολιτική αγορά και οι δημοσιολογούντες αναζητούν τα μηνύματα του «μίνι ανασχηματισμού» στον οποίο προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ερωτήματα που δημιούργησαν οι πολύ περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει η κρίση που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές, φαίνεται να είναι περισσότερα από εκείνα που συνήθως προσπαθεί να απαντήσει μια αναδιάταξη των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι εν λόγω αλλαγές συντελέστηκαν «με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών». Η πρωθυπουργική απόφαση είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη μέρα  από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το σκεπτικό πίσω από την υφυπουργοποίηση του Τριαντόπουλου – που συνοδεύεται από το προνόμιο της απευθείας αναφοράς στον πρωθυπουργό – είναι μάλλον προφανές.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θέλησε έτσι να δείξει ότι εννοεί τη δέσμευσή του πως οι αποζημιώσεις των πληγέντων κι η ανασυγκρότηση των τόπων τους, ειδικά της Βόρειας Εύβοιας, αποτελούν πλέον τις πρώτες του πολιτικές προτεραιότητες – όπως έχει δηλώσει από το προηγούμενο Σάββατο μιλώντας έξω από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Θέλησε, με άλλα λόγια, να υπογραμμίσει ότι η επίβλεψη της όλης διαδικασίας από το Πρωθυπουργικό Γραφείο θα είναι τόσο στενή όσο προδικάζει η άμεση πρόσβαση του ανθρώπου που επιφορτίστηκε με τη διεκπεραίωση της στον Μητσοτάκη.

Οι στόχοι του πρωθυπουργού

Για τους μυημένους στα ενδότερα της κυβερνητικής έδρας, όμως, η υπουργοποίηση του Ακη Σκέρτσου, η μεταφορά του Γιάννη Οικονόμου από το Αγροτικής Ανάπτυξης στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, η «παραμονή» της Αριστοτελίας Πελώνη στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, αλλά και η καραμπόλα που οδήγησε τον Θοδωρή Λιβάνιο από υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στην καρέκλα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης – την οποία κατείχε μέχρι πριν από τρεις μέρες ο Γιώργος Στύλιος που κάλυψε το κενό στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης -, υποδηλώνουν την ανάγκη του Πρωθυπουργού για ένα πιο λειτουργικό και αποδοτικό Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγές από εκεί χαρακτηρίζουν όλες τις μετακινήσεις ως «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων» με στόχο την επίτευξη των ταχύτερων δυνατών ρυθμών ανταπόκρισης του επιτελικού κράτους στην επόμενη των πυρκαγιών ημέρα.

Οι λάτρεις της κομματικής κουζίνας, βέβαια, είδαν σε ορισμένα πρόσωπα – στου νέου κυβερνητικού εκπροσώπου και του Χρήστου Τριαντόπουλου για την ακρίβεια – μια ακόμη στροφή του Πρωθυπουργού στη νεοδημοκρατική στελεχιακή δεξαμενή. Και διάβασαν στην επιλογή τους μια νέα απόπειρά του να καθησυχάσει το κόμμα του, στο οποίο δεν έχει σταματήσει να ακούγεται μουρμούρα για την κεντροαριστερή προέλευση πολλών μελών του στενού του επιτελείου.

Έρχονται δομικές αλλαγές

Πάντως, παρότι οι παραπάνω κινήσεις δεν ξεφεύγουν στο ελάχιστο από το μοτίβο που η εμπειρία των ανασχηματισμών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει ότι εκείνος προτιμά όταν πρόκειται να κάνει αλλαγές στο υπουργικό του σχήμα – από το μοτίβο των μεμονωμένων «διορθωτικών κινήσεων», για να το πούμε στην κυβερνητική διάλεκτο -, η ανασχηματισμολογία συνεχίζεται. Ενας μεγαλύτερος – δομικός – ανασχηματισμός, τον οποίο αρκετοί προβλέπουν πολύ πριν μονοπωλήσουν την πολιτική επικαιρότητα τα πύρινα μέτωπα, τοποθετείται πλέον από κάποιους στην αρχή της νέας πολιτικής σεζόν, το φθινόπωρο, προκειμένου η κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα της επανεκκίνησης. Κι από άλλους αρκετά αργότερα, ίσως στα τέλη του 2021.

Οπως και να έχει η επίσημη γραμμή – την οποία εκφράζουν τόσο δημόσια όσο και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες κυβερνητικά στελέχη – θέλει έναν ανασχηματισμό που θα συνδεόταν και με την απόδοση ευθυνών για τις τελευταίες φυσικές καταστροφές να βρίσκεται εκτός συζήτησης όσο διαρκεί η «μάχη» με τις φλόγες. Με τον όρο «μάχη», μάλιστα, εννοούν ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο.

Γράψτε το σχόλιό σας