33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Τον Μητσοτάκη στη θέση της Ούρσουλα προτείνει ο Μισέλ, λέει το Politico – Πώς οι «καρέκλες» στην ΕΕ επηρεάζουν την Ελλάδα

Για σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να «καταστρέψει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο το Politico, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει για την θέση της τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Politico ισχυρίζεται ότι αυτή την πληροφορία τού μετέφεραν πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ, που διατήρησαν την ανωνυμία τους προκειμένου να μιλήσουν για το «σχέδιο».

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, σημειώνοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη αποσταθεροποιεί».

Ασχέτως αν οι συγκεκριμένες πληροφορίες για τις κινήσεις του Μισέλ αληθεύουν, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έκανε τα πάντα για να μην δει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», επιμένει ο Μητσοτάκης

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν σκοπεύει να «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Αριστοτέλεια Πελώνη, διευθύντρια διεθνούς στρατηγικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, δήλωσε στο Politico ότι ο κ. Μητσοτάκης «υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή».

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ούτε μία στο εκατομμύριο, είναι ούτε μία στο δισεκατομμύριο!».

Πώς επηρεάζεται ο ανασχηματισμός από τα «πόστα» στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εγχώριες πληροφορίες, οι αποφάσεις που θα ληφθιύν την ερχόμενη Δευτέρα στο άτυπο Συμβούλιο αρχηγών ενδέχεται να επηρεάσουν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και το χρόνο του.

Και αυτό, επειδή άγνωστο παραμένει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προτείνει εκ νέου τον Μαργαρίτη Σχοινά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, εάν βέβαια οι Βρυξέλλες αποφάσιζαν να δώσουν το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας στην Ελλάδα, κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις όποιες προσπάθειες του Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται να «κλειδώνει» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προαλείφεται ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα – ο οποίος, ωστοσο, έχει μία δικαστική εκκρεμότητα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει η αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση για την οποία ακούγεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Related posts

Χρυσοχοΐδης: Έρχεται διάταξη για μηδενική συμμετοχή των Θεσσαλών σε φάρμακα και εξετάσεις

banks1

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις …προκλήσεις – Το μπρα ντε φερ με Δένδια

banks

Στις 14 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ ο Δένδιας – Υπογράφει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας

banks

Μπακογιάννης: Επίσημη επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων στην Πρίστινα – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

banks

Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό λέει ο Σκρέκας

banks1

Γερμανικές εκλογές – Η πρώτη αντίδραση του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα

banks