Την επίσκεψή του στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέχεια των χθεσινών διαρροών από τα ΜΜΕ της γείτονος, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προέβη σε δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Θα πάω στην Ελλάδα τη Δευτέρα 31 Μαΐου» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιβεβαίωση της επίσκεψης από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, η συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, θα γίνει πιθανότατα εκτός Αθηνών, με τα Χανιά να είναι ένα πιθανό μέρος όπου οι δύο πλευρές θα έχουν επαφές.

Συνάντηση με Μητσοτάκη;

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του δήλωσε πως έχει όλη την καλή διάθεση να συναντηθεί μαζί του, όπως συναντήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση. Εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, αν έρθει, έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του όπως ο Ταγίπ Ερντογάν είδε τον Νίκο Δένδια. Εγώ θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο για άλλο λόγο. Για το μνημόσυνο του πατέρα μου και για μια σημαντική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και με τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του ΒΟΑΚ» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν η συνάντηση θα γίνει στα Χανιά όπως ήθελαν τελευταία δημοσιεύματα.

Δυναμιτίζουν το κλίμα

Πάντως, να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικώ φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YeniSafak, η οποία πρώτη μετέδωσε τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά για επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στις 31 Μαϊου, ο τελευταίος αναμένεται -μεταξύ άλλων- να θέσει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκης και προστασίας των δικαιωμάτων της από τις ελληνικές Αρχές.

Πρόκειται για πάγια θέση της τουρκικής πλευράς, ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενδέχεται να επιδιώξει να πάρει… ρεβάνς μετά την «πληρωμένη» απάντηση και τις σαφείς θέσεις του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τελευταίες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας. «Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας