Οι Αυστριακοί ψηφίζουν αύριο Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να αναδείξει πρώτο κόμμα το ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης Freedom Party (FPÖ) για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Πριν πέντε χρόνια, το κόμμα υπέστη εκλογική κατάρρευση αφού συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς που ονομάστηκε Ibiza-gate.
Αλλά τώρα, με επικεφαλής τον Χέρμπερτ Κικλ, το FPÖ είναι κοντά σε μια ιστορική νίκη καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις προηγείται οριακά των κυβερνώντων συντηρητικών ενώ στην τρίτη θέση έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες.
Ακόμα όμως κι αν το Κόμμα της Ελευθερίας έρθει πρώτο, κανένα κόμμα δεν θα πάρει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και η οικοδόμηση κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι δύσκολη.
Το FPÖ ή Κόμμα Ελευθερίας έχει εκμεταλλευτεί με επιτυχία τις ανησυχίες για τη μετανάστευση, την αύξηση του πληθωρισμού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οργή για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid, και εδώ και μήνες οι δημοσκοπήσεις το τοποθετούν στο 27%, έως και δύο μονάδες μπροστά από το συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.
“Οι πιθανότητες μας δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλες”, αναφέρει ένα από τα βίντεο της καμπάνιας της αυστριακής ακροδεξιάς. “Ως Volkskanzler (λαϊκός καγκελάριος) ο Χέρμπερτ Κικλ θα κάνει τα πάντα για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας, την ασφάλειά σας, την ευημερία και την ειρήνη σας… Ας χτίσουμε το Φρούριο της Αυστρίας!” Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει τον Κικλ να λέει ότι θέλει να είναι “ο υπηρέτης σου και ο προστάτης σου”.
Η χρήση του όρου Volkskanzler από τον Χ. Κικλ, που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον Αδόλφο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930, προβληματίζει ωστόσο πολλούς Αυστριακούς θυμίζοντας τους την προέλευση του FPÖ. Πρόκειται για ένα κόμμα που Ιδρύθηκε από πρώην Ναζί τη δεκαετία του 1950. Οι διαδηλωτές στην τελική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Ελευθερίας το βράδυ της Παρασκευής σήκωσαν πανό που έγραφαν “Έξω οι Ναζί από το κοινοβούλιο”.
Όπως και άλλα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, το FPÖ συνδυάζει τη σκληρή ρητορική εναντίον της μετανάστευσης και του Ισλάμ με τις υποσχέσεις να μειώσει αυτό που θεωρεί ως παρέμβαση των Βρυξελλών στις εθνικές υποθέσεις.
Αλλά ο Χέρμπερτ Κικλ έχει ενισχύσει τις σχέσεις του κόμματός του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, τον αυτοαποκαλούμενο πρωταθλητή της “ανελεύθερης δημοκρατίας” και μιλά με συμβιβαστικούς τόνους όταν πρόκειται για τη Ρωσία.
Ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας έχει αποκαλέσει επίσης την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν “γεράκι του πολέμου” και αντιτίθεται στις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ λέει ότι η ρητορική του Χ. Κικλ ήταν πάντα “πολύ σκληρή και διχαστική”, αλλά πιστεύει ότι η εκλογική νίκη του νίκη δεν θα ανοίξει απαραίτητα τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς.
“Φυσικά θα αποτελεί μια εντελώς νέα κατάσταση στην ιστορία της δεύτερης Δημοκρατίας στην Αυστρία, επειδή το Κόμμα της Ελευθερίας πλησίασε μερικές φορές, αλλά ποτέ δεν ήταν στην πρώτη θέση, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο γενικών εκλογών”, είπε. το BBC.
Το κόμμα της αυστριακής ακροδεξιάς κατέπληξε τους Ευρωπαίους πολιτικούς όταν υπό την ηγεσία του Γιοργκ Χάιντερ το 1999, ήρθε δεύτερο στις εκλογές και στήριξε τους συντηρητικούς σε μια κυβέρνηση συναπισμού. Το κόμμα συμμετείχε ξανά σε κυβερνητικό συνασπισμό το 2018, με τον Χέρμπερτ Κικλ υπουργό Εσωτερικών, μέχρι που βυθίστηκε σε αποκαλύψεις διαφθοράς.
Τώρα ως ηγέτης, ο Χ. Κικλ έχει οδηγήσει σε αυτό που θα μπορούσε να αποδειχτεί το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας του.
Ωστόσο τον ηγέτη του FPÖ δεν τον συμπαθούν τα υπόλοιπα κόμματα της Αυστρίας.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο σημερινός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, έχει επανειλημμένα αποκλείσει τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κικλ, αν και δεν έχει αποκλείσει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μαζί του.
Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ φον Μπέλεν, είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε τον Χέρμπερτ Κικλ, να ηγείται της χώρας.
Άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, δήλωσαν επίσης ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση με το FPÖ. Κανένας συνασπισμός με την ακροδεξιά”, δήλωσε στο BBC η υπουργός Δράσης για το Κλίμα των Πρασίνων, Λεονόρε Γκεβέσλερ. “Δεν θα συνεργαστούμε με την ακροδεξιά FPÖ, η οποία αρνείται την κλιματική αλλαγή, η οποία λειτουργεί μόνο στη διαίρεση της κοινωνίας μας και στη διάδοση του φόβου και των θεωριών συνωμοσίας”.