26.5 C
Athens
July 1, 2024
Image default
POLITICS

Το αφήγημα του Μαξίμου και οι νάρκες στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές – Δυναμώνει το αντικυβερνητικό μέτωπο

Να μετριάσει την πικρή γεύση, που έμεινε στο κυβερνών κόμμα, μετά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή επιδιώκει το Μαξίμου, βλέποντας ότι απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκεται όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και η κοινή γνώμη που φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως συγκαλύπτονται ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Παράλληλα καλείται να διαχειριστεί και τα «απόνερα» των παραιτήσεων των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, και το πρόβλημα στον στενό πυρήνα γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιχείρηση «Αλλαγή ατζέντας – μείωση φθοράς»

Στο Μαξίμου, επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα, ώστε -ενόψει ευρωεκλογών να μειωθεί η φθορά που καταγράφεται για το κυβερνών κόμμα  και στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλίες και προεκλογικές εξορμήσεις, κάνει σαφή την πρόθεση να φέρει στην πρώτη γραμμή την κοινωνική ατζέντα, να στραφεί η συζήτηση στην οικονομία, θεωρώντας πως σε αυτό τον τομέα μπορεί – παρά την ακρίβεια-  να αντιμετωπίσει με καλύτερους όρους την αναμενόμενη κριτική της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική είναι η σημερινή ομιλία του στο Μοσχάτο από όπου έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας. Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στην (πενιχρή -κατά πολλούς) αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΝΔ το επόμενο Σαββατοκύριακο που προσδοκάται να δράσει συσπειρωτικά.

«Μας δώσατε μια ισχυρή εντολή τον Ιούνιο του 2023 να εξακολουθούμε να προχωρούμε ένα πολυδύναμο εκσυγχρονιστικό έργο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της δικιάς σας ζωής. Να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. Να έχετε καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία. Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο μας ζητήσατε και μας ζητάτε είναι ναι, να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και από αυτόν τον στόχο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές εξορμήσεις του επιχειρεί να πείσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόταση δυσπιστίας και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «εργαλειοποιούν μια εθνική τραγωδία προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Μην έχοντας τίποτα να πουν στον ελληνικό λαό, αναμοχλεύουν τα ίδια και τα ίδια. Θέλω να τους απαντήσω γι ακόμα μία φορά ότι η προσοχή της παράταξής μας είναι στραμμένη πρώτα και πάνω απ’ όλα στα δικά σας προβλήματα, στα προβλήματα της κοινωνίας και στην επίλυσή τους».

Επανέλαβε δε τα περί συμφερόντων που πολεμούν της κυβέρνησης: «Ασυμβίβαστα θα προχωρήσουμε παρά τους εκβιασμούς, παρά τις πιέσεις. Αυτή την εντολή έχουμε πάρει. Προσωπικά εγώ αλλά και η παράταξή μας λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό. Δεν συγκυβερνούμε με κανέναν. Εσείς μας εκλέγεται και σε εσάς λογοδοτούμε».

Δυσαρέσκεια

Γεγονός είναι ωστόσο ότι το κλίμα ενόψει ευρωεκλογών είναι πολωμένο. Όπως είναι γεγονός, ότι αν και η ΝΔ θέλει να μετατοπίσει την συζήτηση από τα Τέμπη η αντιπολίτευση και η κοινωνία δεν συμφωνούν.

Μεγάλο μέρος των πολιτών φαίνεται πως υιοθετεί την άποψη ότι υπάρχει συγκάλυψη του εγκλήματος. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco αποκάλυψε ότι 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών.  Κι αυτό συναντιέται με την κοινωνική αγανάκτηση.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει και οι έρευνες κοινής γνώμης με όλες ανεξαιρέτως να δείχνουν φθορά της κυβέρνησης και πτώση των ποσοστών της ΝΔ.  Στις περισσότερες η κυβέρνηση παίρνει χαμηλό βαθμό στη διαχείριση της ακρίβειας, αποδοκιμάζεται για την (μη) διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξάλλου δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνουν τις κινήσεις τους για να ξεσκεπαστεί η υπόθεση της «μονταζιέρας» στους διαλόγους από τα Τέμπη. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο.

Το ΚΚΕ, έχει ξεκαθαρίσει ότι «καταθέτει καθημερινά μομφή, μαζί με τον λαό και τους αγώνες του», ενώ η Νέα Αριστερά βάζει στόχο «η κοινωνική δυσαρέσκεια να μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα ανυπακοής στη Δεξιά» όπως έκανε σαφές ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού.

Στο απυρόβλητο δεν μένει ούτε η οικονομική πολιτική της ΝΔ και η ακρίβεια, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Related posts

Ωρωπός: Ένας οδηγός ταξί κάλεσε το ασθενοφόρο για να περιθάλψει την γυναίκα

banks1

Γεωργιάδης – Διαγνώστηκα επιτέλους αρνητικός στον κοροναϊό – Λόγω εμβολίου δεν χρειάστηκα νοσηλεία

banks

Δεν έγινε η… ανατροπή στον δήμο της Θεσσαλονίκης που επανακατεμέτρησαν τα ψηφοδέλτια

banks

Θα τραβήξει ο Σαμαράς το σχοινί; – Γρίφος το αν θα παρευρεθεί στη Βουλή

banks1

Κασσελάκης: Δύο λύσεις-ανάσες για τους αγρότες – Οκτώ άμεσα μέτρα

banks1

Βουλή – Γραφείο Προϋπολογισμού: «Καμπανάκι» για την πολιτική πόλωση – Επιστροφή στα «δίδυμα» ελλείμματα

banks1