«Είναι σαφές ότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος των ελληνικών αμυντικών δαπανών»

Ιδιαίτερη ενόχληση προκαλεί στην Τουρκία το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Η ενδυνάμωση της χώρας όπως υπογραμμίζουν ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και η ενίσχυση της σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ένα πρόγραμμα που όπως υπογραμμίζουν ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε η Τουρκία, λόγω παλαιότητας των υφιστάμενων συστημάτων που διαθέτει η χώρα. Ωστόσο είναι σαφές ότι η «πολεμική» της Άγκυρας επιτάχυνε καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Μπαχτσελί: Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 μίλια είναι κάλεσμα σε πόλεμο

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας η Άγκυρα επιχειρεί να το εντάξει στο γενικότερο αφήγημα της περί ελληνικής απειλής με τη γραμμή να δίνουν σταθερά τόσο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όσο και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ακάρ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στην Ελλάδα να μην μπαίνει σε κούρσα εξοπλισμών γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει την Τουρκία.

Με αιχμές πάντα που συνδέονται άμεσα και με την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο το Anadolu δημοσίευσε ανάλυση για τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες. Με τίτλο: «Κόστος και δικαιούχοι» και υπότιτλο «Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μεγάλο μέρος των ελληνικών αμυντικών δαπανών βασίζεται στην πραγματική ζήτηση, αλλά κυρίως καθοδηγείται από υποκινητές της προσφοράς από το εσωτερικό της ελληνικής γραφειοκρατίας που συνδέεται με διεθνείς αμυντικές εταιρείες».

Αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Σημειώνει δε ότι «οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) το 2022».

«Η ασφάλεια είναι σαν την ομορφιά, είναι σχετική και διαφέρει για κάθε χώρα. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ και του Νίγηρα δεν είναι ίδιες, επομένως οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ελλάδας δεν είναι ίδιες με αυτές της Τουρκίας. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος ορίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ελλάδας. Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής καθορίζουν την πραγματική απειλή και τις ανάγκες ή μήπως χειραγωγούνται οι φορείς αυτοί;» αναφέρει το Ανατολού, επιχειρώντας να αποδομήσει τις αποφάσεις της Αθήνας για τα εξοπλιστικά.

Δείχνει δε και σαφώς την ενόχληση της Άγκυρας για τις συνεργασία που προωθεί η Αθήνα στη βάση των εξοπλιστικών.

Σενάρια συνομωσίας

Όπως αναφέρει: «Είναι σαφές ότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος των ελληνικών αμυντικών δαπανών, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ισραήλ».

Επιχειρεί δε να αποδώσει δόλο στις δηλώσεις συμπαράστασης του Παρισιού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «είναι, λοιπόν, κατανοητό γιατί οι γαλλικές αρχές κάνουν συχνές δηλώσεις που προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα δείχνει να ανησυχεί και για τις στρατιωτικές δαπάνες που καλείται να πληρώσει κάθε έλληνας πολίτης ετησίως, σημειώνοντας ότι το ποσό ξεπερνά τα  700 δολάρια. «Για μια τετραμελή οικογένεια, αυτό ανέρχεται σε σχεδόν σε 3.000 δολάρια. Ας προσθέσουμε σε αυτό, το γεγονός ότι αυτά τα ακριβά και πολύπλοκα οπλικά συστήματα έχουν κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο από την τιμή αγοράς τους, την οποία πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι» αναφέρει.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι «αν όλα αυτά τα συστήματα είναι μόνο για τη δημιουργία ενός οπλοστασίου σε στυλ μπαρόκ, τότε είναι σπατάλη φόρων που εισπράττονται από τους φορολογούμενους. Σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τη δημογραφία και τη σημερινή βιομηχανία, οι προαναφερόμενες αμυντικές δαπάνες δεν είναι βιώσιμες ούτε για την Ελλάδα».

Σιαμαίες 21 ετών, μιλούν για την κοινή τους ζωή: Η Κάρμεν έχει αγόρι, η Λουπίτα είναι ασεξουέλ