Ολοένα και περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και γαλάζιοι βουλευτές θέτουν μετ’ επιτάσεως την ανάγκη ενίσχυσης της γραμμής κρούσης της κυβέρνησης ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού που αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές Μάρτη.
Ένας πολύ γνωστός δημοσκόπος συνήθιζε να αποκαλεί την ομάδα του Μαξίμου «χειρουργείο» καθώς τα κυβερνητικά στελέχη μπορούσαν να διαβάζουν την συγκυρία, να «εξολοθρεύουν» τον αντίπαλο και εν τέλει να «ελέγχουν» την κοινή γνώμη. Το άλλοτε χειρουργείο του… Μαξίμου ωστόσο φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε μεγάλο ασθενή της κυβέρνησης καθώς η αλάνθαστη «μηχανή» του χθες, στο σήμερα κάνει απανωτά λάθη που εν τέλει στοιχίζουν και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ενόψει του επερχόμενου ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φέρει στο Μαξίμου την «αφρόκρεμα» τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο όμως και των στελεχών του πολιτικού κέντρου που ανήκουν στον δικό του κύκλο επιρροής. Ο ίδιος μπορεί να έχει αποφασίσει να στρίψει το τιμόνι στα δεξιά ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι αποφασισμένος να παραδώσει το Μαξίμου στα χέρια της λαϊκής δεξιάς.
Βασικό ζητούμενο για την ενίσχυση του πολιτικού κέντρου της κυβέρνησης θα είναι η αποτελεσματικότητα. Κοινώς, η ένταξη ή επανένταξη στο Μαξίμου ανθρώπων που μπορούν να ηγηθούν, να αναλάβουν ειδικές αποστολές και εν τέλει να φέρουν αποτελέσματα.
Δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές
Οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι ριζικές καθώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εμπιστεύεται τον στενό του κύκλο. Το «ρήγμα» που υπήρξε μετά την καταστροφική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών φαίνεται να έχει γεφυρωθεί, ωστόσο αυτή η αποτυχημένη διαχείριση έχει επιταχύνει την ανάγκη ενίσχυσης.
Ποιοι επιστρέφουν στον στενό πυρήνα
Τα σενάρια που κερδίζουν έδαφος θέλουν τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επιστρέφει στο Μαξίμου και τον Σταύρο Παπασταύρου να ετοιμάζεται να αναλάβει νευραλγική θέση. Τόσο ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών όσο όμως και ο πρώην υπουργός Επικρατείας αποτελούσαν στενό πυρήνα του πρωθυπουργού αλλά έφυγαν από το Μαξίμου για διαφορετικούς λόγους.
Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται πως η επιστροφή τους κρίνεται παραπάνω από αναγκαία. Επίμονα σενάρια θέλουν μάλιστα τον Σταύρο Παπασταύρου να τοποθετείται σε κρίσιμο υπουργείο, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο του χαρτοφυλακίου μεταφορών ή των υποδομών, καθώς θεωρείται πιθανό να σπάσει στα δύο το υπάρχον υπουργείο. Αν αυτό επιβεβαιωθεί επιχειρησιακά και πρακτικά θα υλοποιηθεί τον Φεβρουάριο, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα ο κ. Παπασταύρου σε ένα από τα δύο.
Ωστόσο, για τον πρώτο η υπόθεση της επιστροφής μόνο εύκολη δεν είναι καθώς θα χηρέψει η θέση του υπουργού Εξωτερικών και οι πληροφορίες λένε πως ο Κωστής Χατζηδάκης αρνείται πεισματικά να την αναλάβει. Ο πρωθυπουργός όμως πέραν της ενίσχυσης του Μαξίμου αναμένεται να κάνει σαρωτικές αλλαγές και στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα.
Δεδομένες είναι οι αλλαγές στο υπουργείο Υποδομών όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απομάκρυνση Σταϊκούρα. Αλλαγή όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει και στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς ο Γιώργος Φλωρίδης «χρεώνεται» πολλές άστοχες τοποθετήσεις ιδιαίτερα στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και την γενικευμένη αντίδραση των δικηγόρων στις αλλαγές που προωθεί.