Το οικονομικο-πολιτικό «καλάθι» της ΔΕΘ ανοίγει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στο Βελλίδειο (στις 19:30), σηματοδοτώντας και επισήμως την αφετηρία της πολιτικής «χρονιάς». Για την «τραυματισμένη» από το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου κυβέρνηση και με δεδομένη τη φθορά της, η φετινή πρωθυπουργική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη έχει επιπλέον πολιτικό βάθος.
Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να εκκρεμεί η πολυπόθητη γαλάζια «ανάκαμψη», έστω η είσοδός της σε τροχιά απεγκλωβισμού από τον δημοσκοπικό κλοιό, παρότι οι βασικοί αντίπαλοί της παλεύουν με τις δικές τους εσωκομματικές διεργασίες.
Θεωρείται βέβαιο ότι το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με ορίζοντα το 2027
Η κυβέρνηση, συνεπώς, προσέρχεται στο πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου με αντιπάλους τον… κακό εαυτό της και τη δίνη προβλημάτων στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Το μότο
Η προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να ανοίξει τον βηματισμό της, επαναπροσεγγίζοντας απογοητεύμενους πολίτες, φαίνεται ακόμα και από το φετινό σύνθημα: οι δεσμεύσεις της για ταχύτητες και για περισσότερη αποτελεσματικότητα αναμένεται να αποτυπωθούν το βράδυ στο Βελλίδειο.
Άλλωστε πρόκειται για δύο «εντολές» τις οποίες, σύμφωνα με την ανάγνωση του Μαξίμου, έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές: πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα βέβαια υπάρχουν και εντός ΝΔ στελέχη που δεν ερμήνευσαν με τον ίδιο τρόπο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Ο Μητσοτάκης πάντως σκοπεύει να σταθεί σε αυτές τις δύο δεσμεύσεις, θέλοντας για άλλη μία φορά να δείξει ότι «άκουσε» τις προειδοποιήσεις και τη δυσαρέσκεια που εισέπραξε η ΝΔ στην τελευταία ευρωκάλπη.
Τα κοινά
Εξ ου και στο… καλάθι μπήκαν φέτος κρίσιμα ακροατήρια για το πολιτικό και εκλογικό ραντάρ του κυβερνώντος κόμματος: οι μισθωτοί, οι οικογένειες (νέα ζευγάρια, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), οι γιατροί, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ένστολοι, οι συνταξιούχοι και ευάλωτες ομάδες, όπως είναι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων.
Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο «στρατηγικό σχέδιο» της κυβέρνησης, όπως θα το παρουσιάσει ο Μητσοτάκης, και το οποίο θα επεκταθεί σε τρία επίπεδα: σε οικονομικά μέτρα, σε μεταρρυθμίσεις αλλά και σε θεσμικές – δομικές παρεμβάσεις.
Το 2027
Θεωρείται βέβαιο ότι το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με ορίζοντα το 2027. Και θα δώσει έμφαση αφενός στα εισοδήματα και την ενίσχυσή τους, την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί την κυρίαρχη εστία δυσφορίας της κοινωνίας, όπως πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις της σεζόν, αφετέρου στην καθημερινότητα.
Γιατί και αυτή λειτουργεί ως επιταχυντής της κυβερνητικής φθοράς, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους των κυβερνώντων να έχει μετακινηθεί στο… κυνήγι «λύσεων» και «διορθώσεων» προηγούμενων καθυστερήσεων και αστοχιών.
Έτσι, σε πρώτο πλάνο έρχονται σχεδόν όλες οι πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητεί μικρές ή μεγαλύτερες «νίκες», προσδοκώντας αλλαγή κλίματος. Προδιαγράφονται συγκεκριμένα πρωθυπουργικές αναφορές για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη ψηφιοποίηση του κράτους και, πρωτίστως, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Νέο αφήγημα
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξέρουν ότι έχουν πλέον ανάγκη από ένα πειστικό αφήγημα. Μια «πυξίδα», κατά την παραδοχή γαλάζιου στελέχους. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η «σύγκλιση» μετατρέπεται σε λέξη – κλειδί της τετραετίας. Η σύγκλιση από τη μία της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη σε δείκτες στους οποίους εξακολουθεί να υστερεί – συμπεριλαμβανομένου και εκείνου των εισοδημάτων -, από την άλλη της περιφέρειας με την Αττική – ενόσω οι ανισότητες παραμένουν ισχυρές.
Μαζί με αυτά, ο Μητσοτάκης θέλει να πείσει ότι ρίχνεται με σχέδιο μακράς διάρκειας στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων, που γεννούν πιέσεις στη χώρα και (οριζόντια) στην κοινωνία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό.