«Θεού θέλοντος, οι προσπάθειές μας θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτή είναι η πρόθεσή μας» σημείωσε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναφερόμενος στο «σύνολο» των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλά διαρκώς για ένα «παράθυρο ευκαιρίας».
Μητσοτάκης – Ερντογάν
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας όπως και το θαλάσσιο εμπόριο και η ανάπτυξη της συνεργασίας», δήλωσε μιλώντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στη δική του ομιλία πως «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονά (της): την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη».
Σενάρια
Τα σενάρια ότι Ελλάδα και Τουρκία θα προχωρήσουν σε συνομιλίες με ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχουν ήδη αρχίσει να φουντώνουν σε Ελλάδα και Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δηλώνουν πως η εντολή στους δύο Υπουργού Εξωτερικών είναι να διερευνήσουν «αν» οι δύο χώρες μπορούν να ξεκινήσουν να συζητούν.
Προσθέτοντας ότι ακόμα είμαστε πολύ μακριά από ένα συνυποσχετικό και η Χάγη δεν φαίνεται – ακόμα τουλάχιστον – στον ορίζοντα.
Πόσο πιθανό είναι ωστόσο το «αν» να ξεπεραστεί και κατ΄αρχήν οι δύο χώρες να ξεκινήσουν συνομιλίες;
Πηγές με γνώση των εξελίξεων εκτιμούσαν στο in ότι το ποσοστό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι 20%. Με το ενδεχόμενο της αποτυχίας ακόμα και να ξεκινήσει ένας διάλογος επί της ουσίας να παραμένει στο εξαιρετικά υψηλό 80%.
Παράθυρο
Το «παράθυρο ευκαιρίας» του 20% όπως τονίζουν προϋποθέτει η Τουρκία να μη θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών, της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, αλλά και ζήτημα γκρίζων ζωνών. Καθώς και να μη θέτει εξαρχής ως κόκκινη γραμμή ζήτημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την «Γαλάζια Πατρίδα».
Σημειώνουν δε ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν τίθενται προς συζήτηση.
Αυτό που υπογραμμίζουν όσοι παρακολουθούν είτε συμμετέχουν στις προετοιμασίες του διαλόγου σημειώνουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.
Ακόμα και έτσι θεωρούν πως ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει. Τονίζουν πάντως ότι δεν μπορεί να δυναμιτίζεται με δηλώσεις που υπονοούν «παραχωρήσεις» και «υποχωρήσεις» άνευ όρων.
Συμβιβασμός
Με το συμβιβασμό να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο και για τις δύο πλευρές. Που θα κληθούν να συμφωνήσουν – εάν συμφωνήσουν – για έναρξη του διαλόγου, ξεκινώντας από αφετηρίες που έχουν τεράστια απόσταση μεταξύ τους και εμπόδια που απαιτούν σαφέστατα ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν.
Αυτά για την έναρξη. Για ενδεχόμενη συμφωνία ο δρόμος είναι ακόμα πιο δύσκολος.
Και αν παρά τις προσδοκίες σημειωθεί μία ακόμα παταγώδης αποτυχία;
Πώς θα δικαιολογηθεί;
Ποιος θα κερδίσει το blame game, σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα ή η Τουρκία;
Και πόσο ακόμα θα σκληρύνει τη στάση της η Άγκυρα;
Με τους διπλωμάτες να σημειώνουν την ανάγκη μέτρου και ισορροπιών. Και στις δηλώσεις. Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (τόσο από άλλα κόμματα, όσο και εσωκομματικής).
Κυπριακό
Το Κυπριακό παραμένει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, που όμως αποτελεί ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Ακόμα και αν δεν μπαίνει στο διάλογο για τα ελληνοτουρκικά. Με κάποιους να αναρωτιούνται αν στο Κυπριακό θα υπάρχει η οποιαδήποτε ελπίδα, εάν Ελλάδα και Τουρκία φτάσουν σε συμφωνία στο θέμα ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας. Με το αδιέξοδο να παραμένει και μετά το άτυπο δείπνο Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, Τατάρ στη Νέα Υόρκη.