Thursday, March 20, 2025
6.3 C
Athens

Το ράλι της Theon που έκανε δισεκατομμυριούχο τον Κρ. Χατζημηνά

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ήταν δυσαρεστημένος με την τιμή της μετοχής της εταιρείας στρατιωτικού εξοπλισμού του στα τέλη του περασμένου έτους. Ο πρώην trader εμπορευμάτων στην Phibro-Salomon είναι τώρα πιο ευτυχισμένος – και πιο πλούσιος, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι μετοχές εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη έχουν κάνει ράλι. Αυτό προσθέτει τουλάχιστον 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται πίσω από ορισμένες από τις κορυφαίες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η Theon International Plc, κατασκευαστής γυαλιών νυχτερινής όρασης που ιδρύθηκε από τον κ. Χατζημηνά, είναι στους μεγάλους κερδισμένους. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας με έδρα την Κύπρο έχει αυξηθεί περισσότερο από 70% φέτος, τοποθετώντας τον κ. Χατζημίνα στις τάξεις των πολύ πλούσιων αυτού του κόσμου με περιουσία περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Είμαστε μια εν μία νυκτί επιτυχία που χρειάστηκε 27 χρόνια για να συμβεί», είπε ο Χατζημίνας, 64 ετών, που είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της Theon, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο. «Επιτέλους νιώθουμε ότι αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά που κάνουμε τόσα χρόνια». Αρνήθηκε να σχολιάσει την περιουσία του.

Η δυναστεία Dassault της Γαλλίας είναι ένας άλλος ωφελούμενος. Οι μετοχές της Dassault Aviation SA που ελέγχεται από την ομώνυμη οικογένεια, που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος Rafale, και της Dassault Systemes SE, έχουν αυξηθεί περίπου 60% και 16% αντίστοιχα από την αρχή του έτους, προσθέτοντας σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική περιουσία της οικογένειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, Eric Trappier, προέτρεψε αυτόν τον μήνα τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αγοράσει στο παρελθόν αμερικανικό στρατιωτικό υλικό να προμηθευτούν τοπικά και είπε ότι η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων εργάζεται για να αυξήσει τον ρυθμό των ετήσιων παραδόσεων Rafale.

Αλλού στην Ευρώπη, η ιταλική δυναστεία Agnelli κερδίζει μέσω ενός σημαντικού μεριδίου στην Iveco Group NV, μια εταιρεία κατασκευής οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών φορτηγών. Η οικογένεια δισεκατομμυριούχων που βρίσκεται πίσω από μάρκες αυτοκινήτων όπως η Fiat και η Ferrari πρόσθεσε σχεδόν 325 εκατομμύρια δολάρια στην περιουσία της φέτος, αφού η τιμή της μετοχής της Iveco ανέβηκε 82% μέχρι την Τρίτη. 

Ο κος Χατζημηνάς, απόφοιτος του Columbia University και του Wharton Business School, ίδρυσε την Theon στην Ελλάδα το 1997 μετά από θητεία στον χώρο της εμπορίας κακάο και ζάχαρης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Το trading του προσέφερε γνώσεις σε στρατηγικές χρηματοοικονομικής αντιστάθμισης που τελικά άνοιξαν το δρόμο του στον αμυντικό τομέα, όπου αρχικά εργάστηκε ως σύμβουλος για τη διαχείριση κινδύνων. 

Η εταιρεία εισήχθη σε χρηματιστήριο πέρυσι μετά από μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, πουλώντας διόπτρες θερμικής εικόνας και νυχτερινής όρασης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ. Επεκτείνεται επίσης στο Άμπου Ντάμπι, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, ενώ διατηρεί σημαντικές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα, η οποία στο παρελθόν είχε καταταχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στρατιωτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργαζόμενοι της Theon κατέχουν επίσης ένα μικρό κομμάτι μετοχών μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που ελέγχει το ποσοστό του στην εταιρεία και σε αυτούς περιλαμβάνονται ανερχόμενα στελέχη στα 20 τους, σύμφωνα με τον Χατζημηνά. Αυτή η ομάδα πρόσθεσε συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια στον πλούτο της φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Theon παρουσίασε ετήσια έσοδα 352,4 εκατομμυρίων ευρώ στα προκαταρκτικά αποτελέσματά της για το 2024 τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 61,1% από πέρυσι.

Ο Χατζημηνάς μείωσε τη συμμετοχή του στην αρχική δημόσια προσφορά της Theon στο Άμστερνταμ στις αρχές του 2024 και το περιόρισε περαιτέρω αυτόν τον μήνα μετά από placement που του απέφερε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Εξακολουθεί να είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος με συμμετοχή άνω του 70%.

Η εταιρεία holding του προχώρησε σε ένα ξεφάντωμα αγοράς μετοχών της εταιρείας μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, αφού η Theon κατρακύλησε κάτω από την τιμή εισαγωγής των 10 ευρώ ανά μετοχή. Έκλεισε στα 22,5 ευρώ χθες, δίνοντάς απόδοση τουλάχιστον 90% από το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της Theon.

«Πήραμε το ρίσκο γιατί πιστεύαμε στην εταιρεία», είπε. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE