Saturday, August 2, 2025
26.8 C
Athens

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει την Ισπανία για ελλείψεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει την Ισπανία για ελλείψεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας, την στιγμή που ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κλονίζεται από σειρά υποθέσεων διαφθοράς στο περιβάλλον του ή στους κόλπους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε έκθεσή της, η Ομάδα των Κρατών κατά της Διαφθοράς (Greco), στην οποία συμμετέχουν 48 χώρες, “διαπιστώνει την απουσία αποφασιστικών ενεργειών και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σχετικά με την διατύπωση συστάσεων σχετικών με τις υψηλόβαθμες θέσεις της κεντρικής εξουσίας”.

Η έκθεση του οργάνου αυτού του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνωρίζει ότι “βελτιώσεις έχουν προταθεί” στο πλαίσιο σχεδίου δράσης και νομοσχεδίου για την διοικητική διαφάνεια, “αλλά μένει οι πρωτοβουλίες αυτές να τεθούν σε εφαρμογή”.

“Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την μεταρρύθμιση της ειδικής διαδικασίας του καθεστώτος ειδικής ευθύνης των μελών της κυβέρνησης” και η υπηρεσία σύγκρουσης συμφερόντων “εξακολουθεί να μην είναι πραγματικά ανεξάρτητη και δεν διαθέτει τον δικό της προϋπολογισμό”, καταγγέλλει η Greco και ζητά από τις ισπανικές αρχές να καταθέσουν έκθεση προόδου για την υλοποίηση των σχετικών συστάσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026.

Οι δικαστικές έρευνες κατά προσώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ πληθαίνουν εδώ και μήνες. Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη κρίση από την ανάληψη της εξουσίας, ο ισπανός πρωθυπουργός παρουσίασε στις 9 Ιουλίου στο κοινοβούλιο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Σάντος Θερντά, τρίτος στην ιεραρχία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και άνθρωπος του περιβάλλοντος Σάντσεθ, αντιμετωπίζει κατηγορίες μετά την δημοσίευση στις 12 Ιουνίου αστυνομικής έκθεσης που δημιουργεί υπόνοιες για δωροληψία έναντι ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Εχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού, η Μπεγκόνια Γκόμεθ, είναι στόχος δικαστικής έρευνας για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής, ο αδελφός της θα δικαστεί για κατάχρηση επιρροής και ο γενικός εισαγγελέας Αλβαρο Γκαρθία Ορτίθ, ο ανώτατος δικαστικός της ισπανικής εισαγγελίας, διορισμένος το 2022 από την κυβέρνηση Σάντσεθ, θα δικαστεί για διαρροή δικαστικών στοιχείων.

Από την πλευρά της, η ισπανική δεξιά επλήγη επίσης από σκάνδαλο κατά την διάρκεια του Ιουλίου, όταν δικαστής ανακοίνωσε δικαστική έρευνα κατά τριάντα προσώπων, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός του Λαϊκού Κόμματος Κριστόμπαλ Μοντόρο, για επτά αδικήματα, από απάτη μέχρι διαφθορά.

-

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE